петак, 15. април 2016.

Uskršnji kolačići


Malo slatke inspiracije za nastupajuće uskršnje praznike, ali i za neke posebne i svečane prilike. Do Uskrsa je ostalo još dve nedelje, tako da imate dovoljno vremena da nabavite sve sastojke.:) Možda ćete neke recepte prepoznati iz prošlogodišnjeg izdanja magazina MEZZE, a evo ih sada po prvi put i na blogu.:)



Korpice sa drškom  (ukusne i dekorativne, baš kao prave korpice:)


Za 30 korpica: 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 1 kašičica kakao praha, 1 kašika pekmeza po želji, 30 g čokolade, 30 g maslaca ili margarina

Dekoracija: oko 100 g čokolade, seckane žele bombone, cvetići i sl.

Priprema:

Izmešajte mlevene orahe i šećer u prahu, dodajte kakao, kašiku pekmeza, komadić maslaca i rastopljenu čokoladu. Sve fino izmešajte i napravite 30 kuglica veličine krupnijeg zrna grožđa.


Korpice je najlakše oblikovati uz pomoć male metalne modlice. U modlicu stavite najpre papirnatu korpicu i utisnite jednu kuglicu smese tako se obloži cela korpica. Zatim preokrenite modlicu i skinite papirić, kolačić malo stisnite po sredini da dobije izgled prave korpice. A sada napravite još korpica od preostale smese.:)


Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i stavite je u fišek napravljen od masnog papira. Na celofanu ili na masnom papiru “nacrtajte” čokoladne drškice i ostavite ih da se potpuno ohlade i stegnu. Zatim rastopljenom čokoladom našarajte i obod korpica, pa na kraju stavite drškice. 

Korpice možete napunite ganaš kremom, seckanim žele bombonama ili  bombonicama u obliku jaja, ako dodate i neki cvetić izgledaće vrlo lepo na tanjiru sa sitnim kolačima.:)



Čokoladna jaja (vrlooo ukusni kolačići, sa rumom:)


Sastojci: 150 g mlevenog keksa (ili ostaci biskvitnog testa ), 1-2 kašike ruma, 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 50 g mlevenih oraha ili lešnika

Glazura od čokolade: 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Ako vam je možda preostalo malo biskvitnog testa (pravili ste rolat ili tortu, pa isekli krajeve), jednostavno ih prelijte sa rumom i izmrvite. Umesto toga možete koristiti i mleveni keks. Dodajte još i maslac sobne temperature, šećer u prahu i mlevene orahe ili lešnike. Sve fino sjedinite i oblikujte ovalne kolačiće. Ostavite ih da se malo rashlade, a zatim ih prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite šećernim mrvicama i cvetićima.:)


Šargarepice (pssst, ko bi rekao da su sa šargarepom:)


Sastojci: 500 g šargarepe, 250 g šećera, kora i sok jedne manje pomorandže, sok od 1/2 limuna + kristal šećer, žele bombone za dekoraciju

Priprema:

Šargarepu oljuštite i fino narendajte (kao jabuke), pospite kristal šećerom i sipajte oko 50 ml vode. Kuvajte na srednjoj temperature oko 30-40 minuta dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja dodajte sok i naribanu koricu pomorandže i sok od pola limuna. Kuvajte još desetak minuta i isključite, ostavite na ringli dok se potpuno ne ohladi.

Ruke nakvasite i oblikujte šargarepice ili napravite kuglice. Uvaljajte ih u kristal šećer, a od žele bombina napravite listića. Kolačiće ostavite da se malo prosuše na vazduhu, a zatim ih stavite u papirnate korpice.

inspiracija za receptić:)


Na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom (u sredini) i Čokoladne praline sa kafom (sasvim levo:), a u sledećem postu sledi recept za Uskršnji zeka kolač u pozadini.:))


24 коментара:

  1. Umetnica! Dobicu kompleks! Dolazim prvim avionom, ovome se ne moze odoleti!

    ОдговориИзбриши
  2. Divni, divni, diiiiiivni! ♥ Izrada profi, u ukus ne sumnjam :*

    ОдговориИзбриши
  3. Predivna kolekcija kao i uvek :)) Inspirativno, dekorativno i verujem preukusno :))))

    ОдговориИзбриши
  4. E Lanice kad bi ti jednog dana otvorila poslastičarnicu nikad ne bi bilo ni jedne stolice prazne!

    ОдговориИзбриши
  5. Na tvom blogu fotografije i hrana prevazilaze recepte od kojih su nastali, to je prava umjetnost! Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  6. Браво!! Всичко изглежда невероятно красиво и доставя удоволствие!!
    Поздрави!!

    ОдговориИзбриши
  7. točno, posve sam zaboravila da je pravoslavni Uskrs uskoro. Od kada mi nema mame i tete.... I podsjetila si me na ono što je davno, davno radila i moja mama - šargarepice - mrkvice. Posve sam na njih zaboravila. Ma, svi ovi su prosto savršeni, i po okusu i po izgledu! Ahhhhhh..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Ove godine je nekako bas dugacka pauza, najvise volim kada se oba praznika padnu istog datuma.:)) A mrkvice su divni starinski kolacici, ne pravim ih cesto ali se nekada bas uzelim.:))

      Избриши
  8. Kako su lepi kolači ;)) Svaka ti čast na strpljenju u vezi s pipavim detaljima :) Ovako ne može svako da kuva i mesi, ne, ne..

    ОдговориИзбриши
  9. Nestvarno lepi kolačići, blago tvojim ukućanima i gostima, ovo je praznik za oči, neprevaziđena si Lanice mila :*

    ОдговориИзбриши
  10. Nestvarno lepi kolačići, blago tvojim ukućanima i gostima, ovo je praznik za oči, neprevaziđena si Lanice mila :*

    ОдговориИзбриши