среда, 6. мај 2015.

Korpice od bele čokolade sa limun kremom


Jedan lagani i osvežavajući slatkiš koji možete napraviti u dve varijante: kao sitne kolačiće koji će ukrasiti svaku svečanu trpezu ili kao veće dekorativne korpice koje možete poslužiti sa kašičicom i uživati dok probate kremu i grickate "šoljicu" od bele čokolade.:)



 Krema od limuna:

2 žumanca
60 g šećera
2 kašike gustina
sok i naribana korica limuna
150 ml mleka
150 ml slatke pavlake

+ 300 g bele čokolade (za premazivanje korpica)

Priprema:

Rastopite belu čokoladu na laganoj temperaturi na pari. Rastopljenom čokoladom premažite uz pomoć četkice papirnate korpice u dva sloja. Drugi sloj čokolade nanesite tek kad se prvi potpuno stegne (između dva premazivanja korpice možete staviti u frižider da ubrzate postupak). 

Kad se i drugi sloj čokolade stegne, skinite pažljivo papirnate korpice tako da ostane samo korpica od bele čokolade.:)


Umutite dva žumanca sa šećerom, dodajte kašiku gustina i malo hladnog mleka da sve lepo razmutite. Dodajte naribanu koricu i sok od jednog limuna. Preostalo mleko i slatku pavlaku zagrejete, kad provri  sipajte žumanca u tankom mlazu uz neprestano mešanje. Skuvajte finu kremu bez grudvica i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu kremu stavite u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom i napunite pripremljene korpice od čokolade. Pospite seckanim pistaćima i čuvajte na hladnom do služenja. 

Korpice možete napraviti i od većih papirnatih korpica za mafine (slika ispod), ako dodate još i "drškice" od bele  čokolade, vaše korpice će izgledati poput pravih slatkih šoljica.:)


Napomena: za drškice rastopite malo bele čokolade, napunite vrećicu i odsecite vrh. Na papiru za pečenje jednostavno nacrtajte drške (poput slova "S") i sačekajte da se stegne. Drškice pažljivo odvojite od papira i zalepite ih uz pomoć rastopljene čokolade (malo pridržite rukom dok čokolada ne počne da se steže).

Recept je iz aprilskog broja magazina MEZZE.:)

23 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmm, pogledala sam receptic, tamna cokolada i maline su savrseni spoj, super si ih napravila.:))

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Naravno, neka svako ponese po tanjiric korpica.:))))

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Hvala Snjezo, moze se napraviti i samo kremica, pa servirati u casama.;))

      Избриши
  4. Božanstveno! Ne znam šta mi se više sviđa, dal ljupke korpice, dal šik šoljice...♥

    ОдговориИзбриши
  5. Draga moja Lana ovo je tako savrseno,nezno korpice,soljice nemogu da se nagledam i nadivim ovoj lepoti,a ukus vec osecam jer se topi,malo je reci da si neprevazidjena,saljem veliki poljubac i molim za jednu soljicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na uvek lepim komentarima, saljem poljupce i komplet soljica.:)))

      Избриши
  6. Preslatko izgledaju ove soljice, gric, gric :))

    ОдговориИзбриши
  7. Pravila sam juce ove korpice. vec dugo ih gledam.Jako su ukusne i dekorativne..Meni ej krema bila malo rijeda i nije se tako fino dala spricom.. mada sam je dobro skuhala.. al nema veze drugi put ce biti dekorativnija..hvala na receptu.. divne..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, ako se slucajno desi da krema ispadne redja, slobodno dodajte malo bele rastopljene čokolade u krem i sacekajte par minuta da se stegne ili je stavite u frizider da ubrzate hladjenje.
      Mozete dodati i dve kasike gustina u krem, a ako se previse zgusne samo ga malo razredite ulupanom slatkom pavlakom.:) Hvala i Vama na javljaju i drzim fige za sledeci put!:))

      Избриши
  8. Pravila sam ih opet sad za Bozic.. ovaj put sam dodala kaskicu vise gustina pa se zgusnulo pa sam ..i umiksala vrhnja i krema je bila jos ljepsa .ispale su fantasticne..svi su me pitali sta je to.. vrlo su dekorativne i u moru recepata od crne cokolade. one su pravo osvjezenje i za nepce i za stol.. hvala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da je sada uspelo i da se dopalo gostima.:)) Hvala na svim isprobanim receptima, saljem lepe pozdrave i zelim Vam sve najlepse u Novoj godini!:))

      Избриши