уторак, 27. октобар 2015.

Svečani kolačići (sa čokoladom i kafom)



Malo slatke inspiracije za predstojeće praznike - kolačići sa puuuno čokolade i finog fila od kafe (e, da... ima tu i malo ruma i likera, tako da pazite šta radite:)))).

Rum kockice sa kafom

Sastojci: 4 jaja, 4 kašike šećera, 50 g čokolade, 50 g mlevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 kašika ruma

Fil: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 50 g čokolade, 1 jaje, 1 kašičica instant kafe

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Umutiti 4 žumanca sa šećerom, umešati rastopljenu čokoladu, mlevene orahe, dodati kašiku brašna, rum i na kraju sneg od umućenih belanaca. Sve fino izjednačiti i sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 20 minuta.

U međuvremenu skuvati na pari fil: umutiti jaje sa šećerom i dodati kašičicu instant kafe. Kad se fil malo zgusne staviti i kockice izlomljene čokolade. Prohlađeni fil umutiti sa maslacem.

Ohlađenu koru iseći na 3 dela i premazati pripremljenim filom (odvojiti malo fila za dekoraciju). Ostaviti da se kolač dobro ohladi a zatim ga iseći na kockice. Kockice preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti preostalim filom i zrnom kafe.

Napomena: za glazuru sam rastopila belu čokoladu i dodala vrlo malo crne čokolade do željene nijanse. Kolačiće možete preliti i sa mlečnom čokoladom.:)


Čokoladne praline (sa kafom)

Za praline: 200 g crne čokolade sa 70% kakaa

Fil: 150 ml slatke pavlake, 150 g čokolade, 25 g maslaca, 1 kašika likera od kafe
  
Priprema:

Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i uz pomoć četkice premažite silikonske modlice u dva sloja. Ostavite da se čokolada potpuno stegne pre nego što napunite filom.
Zagrejte slatku pavlaku i maslac. Pomerite sa ringle pre nego što provri i dodajte kockice izlomljene čokolade. Sve promešajte da se čokolada fino rastopi. Na kraju dodajte kašiku likera od kafe i  ostavite fil da se ohladi.
Praline u modlicama napunite pripremljenim filom i premažite rastopljenom čokoladom. Kad se čokolada popuno stegne lako ćete izvaditi pralinice iz kalupa.

 
Napomena: ove modlice su ovalnog oblika i nešto su veće, a na gornjoj strani imaju udubljenje koje se može napuniti čokoladom u drugoj boji radi lepšeg kontrasta.
 

(na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom i "cameo" kolačići (to mogu biti bilo koje omiljene bombice sa čokoladnom dekoracijom u obliku kameje).

37 коментара:

  1. Cokoladu i kafu ne odbijam:)) Divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  2. Liker od kafe, zanimljivo. Volim kombinaciju kafe i čokolade, takođe jako volim sladoled ukusom kafe. Ne bih jela ono koje sadrži 4 jaje, jela bih ono drugo jednostavnije ali ne razumem koje je na slilci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, ove kockice/minjoni na slici su ti kolacici od 4 jajeta, a ovalne cokoladice su zapravo praline (levo na prvoj slici:)).

      Избриши
    2. one velike ovalne sa prelivom od čokolade su i najlepše.

      Избриши
  3. Neprevaziđeni ste ! I ukus i izgled...a verovatno i miris...šteta što sam daleko...

    ОдговориИзбриши
  4. To mi jedna od dražih kombinacija, kava i čokolada.

    ОдговориИзбриши
  5. I meni je kava omiljena u poslasticama, a kolacici izgledaju neodovljivo.

    ОдговориИзбриши
  6. Predobro izgledaju a i u okus ne sumnjam
    Divno

    ОдговориИзбриши
  7. Savršeni... Volim kafu u kolačima, još kad vidim tvoje slike!!! Bogme si zakon za sitne kolače... i za krupne... i za torte... i za sve! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gago, hvala na uvek lepim komentarima.:))) Saljem ti jedan virtuelni tanjiric i poljupce!

      Избриши
  8. Ретко свраћам, али кад год дођем останем без текста. Очима да се једе. Прелепо као и увек. Златне руке имаш :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dragana, hvala puno na komplimentu, saljem lepe pozdrave i kolacice!:)))

      Избриши
  9. Извините, имам питање. У пишкоту првог колача не иду беланца? Само жуманци? Хвала унапред. Колачи дивно изгледају

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, dobro ste primetili, treba staviti i belanca koja se umute u penu, sad cu odmah dopuniti.:)

      Избриши
    2. Važi. Hvala Vam puno na obaveštenju. Uskoro imam neku proslavu pa ću ih taman isprobati :)

      Избриши
  10. Lana ne zelim da se vidi moj blog na listi desno molim te, da li je to moguce?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ok, ako tako zelis, mogu ga skloniti sa liste, mada mi nije jasno zbog cega... ali postovacu tvoju zelju.

      Избриши
  11. Одговори
    1. Draga moja, sklonila sam tvoj blog sa liste jer si me tako zamolila, mada mi je zao zbog toga i ne znam koji je razlog... ako se mozda kasnije predomislis, mogu ga uvek ponovo vratiti, ok?:)

      Избриши
    2. Hvala ti puno Lanico, i meni je žao... ima više razloga ali nemoj da brineš, nije zbog tebe, nastaviću gledati tvoje kreacije. Ti si meni simpatična, uvek si objasnila lepo i ljubazno, kao i sad, poštuješ. Važi, reći ću ako ću ikad poželiti.

      Избриши
    3. Vazi, kad god se odlucis samo reci i rado cu staviti tvoj sajt na listu omiljenih blogova.:)

      Избриши
  12. Имате чудесен блог! Много вкусен и уютен! Поздрави от България!

    ОдговориИзбриши
  13. POstovanje,zanima me ,vezano za rum kockice,koju ste belu cokoladu koristili i kako ste nanosili glazuru?
    Ne izgleda da ste je prelivali vec kao da ste umakali...i sve su savrseno iste :)Hvala.

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Jelena, koristim Kony belu cokoladu (Kony trade, Zitoradje) u crveno/prozirnom omotu, fino se topi i nema grudvica. Kolacice mozete preliti ili umakati u cokoladnu glazuru, vec kako Vam je zgodnije za rad, vazno je samo da budu dobro rashladjeni.:) Puno pozdrava!:)

    ОдговориИзбриши