субота, 6. јануар 2018.

Baklavice


Svim dragim prijateljima i čitaocima bloga koji večeras slave Badnje veče i sutra Božić, želim da praznik provedu u miru i lepom raspoloženju sa najdražima i prijateljima.:) 

Za večerašnju posnu trpezu možete poslužiti slatke zalogajčiće u sirupu (miks baklavica sa različitim nadevom), a što duže budu stajale biće sve ukusnije... ako preostanu.:)))

BAKLAVICE

Sastojci: 500 g tankih kora, 1 šolja rendanih jabuka, 1 šolja mlevenih oraha/lešnika, 1 šolja seckanih oraha, badema i lešnika, vanilin šećer, 1 šolja suvih šljiva, naribana korica limuna i pomorandže, rendana čokolada, par kašika prezle + ulje za premazivanje kora

Sirup: 1 kg šećera, 6 dl vode, 1 veći limun (sok) + kolutići limnuna (po želji)

Priprema:

Napravite prvo sirup kako bi imao dovoljno vremena da se ohladi. Šećer sipajte u dublju šerpicu i prelijte vodom. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte sok od jednog većeg limuna i nekoliko kolutića (za dekoraciju). Sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.

Pripremite nekoliko manjih činijica (za svaki nadev posebno), sledi par predloga:
  •  Jabuke narendajte i kratko dinstajte na malo ulja da omekšaju. Možete dodati 1-2 kašike šećera i malo mlevenog cimeta po ukusu. Ostavite na stranu da se prohlade. 
  •  Suve šljive prelijte kašikom ruma i ostavite malo da stoje. Zatim ih sitno iseckajte ili sameljite u blenderu. Po želji dodajte mlevene ili seckane orahe. 
  •  Šolju mlevenih oraha pomešajte sa pola šolje šećera (možete dodati i kesicu vanilin šećera, te malo naribane korice limuna ili pomorandže).
  • Pomešajte šolju  mlevenih pečenih lešnika sa naribanom čokoladom, te naribajte koricu neprskane pomorandže.
  •  Napravite mešavinu orašastog voća (bademi, orasi, lešnici, pistaći) i sve sitno iseckajte. Stavite u posebnu činijicu. 


Rolnice - uzmite dve kore i poprskajte ih sa malo ulja (možete ih premazati i četkicom), pa stavite jednu koru preko druge. Na ivicu pospite malo prezle i rasporedite fil od jabuka. Sve čvrsto zavijte u rolat i prebacite u pleh za pečenje (možete napraviti i više rolata ako želite.:) Tako pripremljene rolatiće iseckajte na manje parčiće, recimo na dužinu od 5-6 cm. Premažite ih sa malo ulja pre pečenja.

Trouglići - poprskajte jednu koru uljem (ili premažite četkicom), pa isecite na 4 lente (možete ih preseći još na pola ako su dugačke). Svaku traku preklopite po dužini, na jedan kraj stavite kašičicu nadeva od suvih šljiva (ili neki drugi fil po želji) i sve preklopite više puta da biste dobili trougliće.

Pužići - odvojte 4 kore i svaku premažite sa malo ulja. Stavite dve kore, jednu preko druge, i pospite ih mešavinom  mlevenih oraha/lešnika i šećera preko cele površine. Preko toga stavite još dve kore i ponovo pospite orasima ili lešnicima. Zatim sve čvrsto zavijte u rolatić i isecite na manje parčiće (dužine 2-3 cm). Poređajte ih na pleh sa presečenom stranom na gore.

Korpice - isecite 2-3 kore na manje kvadrate i svaki premažite uljem (možete ih modlicom iseći i na krugove). U kalup za mafine stavite po 3-4 kruga/lista i pritisnite da se formira korpica tj. udubljenje u koje ćete staviti fil. Korpice možete puniti seckanim orašastim voćem, višnjama ili nekim drugim nadevom po želji. Pazite, korpice se peku kraće od ostalih baklavica, a čim malo zarumene izvadite ih iz rerne i prelijte sirupom (sipajte po par kašika sirupa dok su još u kalupima).

Kocke/romboidi - u manju dublju posudu slažite naizmenično kore i fil. Stavite 2-3 kore, svaku poprskajte sa malo ulja, pa zatim rasporedite deo fila (postupak ponovite još 3-4 puta). Pre pečenja, isecite na manje kocke ili romboide i premažite sa malo ulja.


Baklavice pecite oko 30 minuta na 200 C da blago zarumene, a zatim ih još tople prelijte hladnim sirupom (ne sve odjednom, sipajte po malo sirupa i sačekajte da se upije). Baklavice možete odmah poslužiti ali su puno ukusnije ako ih ostavite da prenoće kako bi se lepo natopile u sirupu.:)

Srećno Badnje veče i  Božić!:))


10 коментара:

  1. Koja divna ideja da ih ovako svakojako uviješ - jedva čekam da i kod nas dođe vreme za baklavu, pa da se igram. Srećan Božić.

    ОдговориИзбриши
  2. Srecan Bozic! Zaista divno izgledaju ove baklavice.

    ОдговориИзбриши
  3. Srećan Božić, draga moja. Hristos se rodi! Za baklavice reči nemam. Sve bih ti to ja smazala... Hihihiiii

    ОдговориИзбриши
  4. Baš si ih sve lepo napravila. Srećan vam Božić i Hristos se rodi!!

    ОдговориИзбриши
  5. Dragai moji, hvala vam puno na svim lepim zeljama!:)))♥♥♥

    ОдговориИзбриши