субота, 9. децембар 2017.

Rolat & popsi sa puterom od kikirikija


Za sve ljubitelje kikirikija stižu dva receptića kojima će teško odoleti.:)) Osnovu oba receptića čini fina krema sa puterom od kikirija koja se može korisiti i u drugim receptima, uz dodatak mlevenog keksa bile bi, recimo, odlične bombice ili cheesecake tortice.:)

Rolat sa puterom od kikirikija

Sastojci (kora): 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha

Krema: 500 g sitnog (neslanog) sira, 100 g šećera u prahu, 150 g kikiriki putera, 100 ml slatke pavlake, 1 vanilin šećer

Glazura: 200 g čokolade, 5-6 kašika ulja, 50 g seckanog kikirikija

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati jedno po jedno žumance i na kraju lagano umešati prosejano brašno i kakao. Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i staviti u rernu da se peče na 180 C oko 20-25 minuta.

Pečenu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i zaviti u rolat. Kad se ohladi, razviti koru i premazati kremom od kikiriki putera. Kora se pre stavljanja kreme, može preseći na pola po dužini, pa ćemo tako dobiti dva manja rolata (kao što je na slikama).


Za kremu treba umutiti krem sir sa šećerom u prahu, dodati kikiriki puter i slatku pavlaku. Sve fino izjednačiti i premazati rolat (ostaviti malo kreme za premazivanje rolata). Rolat rashladiti, a zatim preliti glazurom od čokolade i posuti seckanim pečenim kikirikijem.

Napomena: kikiriki puter se može vrlo jednostavno napraviti u kućnoj radinosti. Ako koristite sirovi, nepečeni kikiriki, treba ga prethodno ispeći u rerni (na 150 C oko 20 minuta). Kikiriki treba povremeno promešati a gotov je kad braon ljuska popuca i lako se skida kad je protrljate.

Pečeni neslani kikiriki treba samleti u blenderu i miksati sve dok ne pusti ulje i pretvori se u finu kremu. Dodati još vrlo malo ulja, recimo suncokretovog, kako bi bio kremastiji i sve još kratko izmiksati.


Popsi sa puterom od kikirija
(originalni receptić)


Sastojci: 500 g sitnog, neslanog sira, 100 g šećera u prahu, 150 g kikiriki putera, 100 ml slatke pavlake, 2 žumanceta, 1 vanilin šećer

Glazura: 150 g čokolade, 3-4 kašike ulja, seckani kikiriki

Priprema:

Umutiti sir sa šećerom u prahu, dodati vanilin šećer, kikiriki puter, slatku pavlaku i na kraju žumanca. Sve fino izjedančiti i sipati u manji četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45-60 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti da se kolač ohladi u rerni.

Pečeni kolač rahladiti i iseći na kocke željene veličine. Na svaku kockicu staviti po štapić i na kratko spustiti u čokoladnu glazuru. Odložiti ih na celofan, a pre nego što se glazura stegne, kockice posuti seckanim pečenim kikirikijem.


Ideja: napravljene štapiće možete zapakovati u celofan i staviti mašnicu, biće lep novogodišnji poklon za drage osobe... sem toga vrlo su ukusni!:))


Napomena: koristila sam neslani sitan sir koji najčešće stavljam u kolače, ali možete koristiti i neki drugi po želji. P.S. ovo nije sponzorisani post.:)

15 коментара:

  1. Oh...ovo tako dobro izgleda - odoh da pravim nešto sa kikirikijem odmah!

    ОдговориИзбриши
  2. Kako me mamiš ovim poslasticama samo kad bi znala!!! Uh..kad bih samo mogla da dohvatim preko ekrana ovaj tanjiric!!!Ali sada sam prelomila, pravicu. Eto, terate me u trošak haha...!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Najbolje da lepo dodjes kod mene, pa cemo zajedno praviti.:))) p.s. rolatic mozes slobodno i od pola mere, pssst...:)))

      Избриши
    2. ok!!!Stizemmmmm...autoputem za 20 minuta!!!!:)))

      Избриши
  3. Nemam reči koliko su lepi, i rolat i popsi! 😍

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala puno draga... malo mi ovo zimsko sunce otezava fotkanje, cas se sakrije, cas izviri iza oblaka.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ne znam gde pre da gledam, da li u logo-sliku ili u rolat :)) Savršen je! Pritom, čini mi se, prilično jednostavan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sasvim je jednostavno za pravljenje, biskvit klasican a krema se ne kuva, za cas posla sve bude gotovo!:)))

      Избриши
    2. Recept izgleda savrseno! Samo da pitam da li se slatka pavlaka predhodno umuti sa mikserom ili se mesa sa navedenim sastojcima u tečnom obliku?

      Избриши
    3. Draga Jelena, nije potrebno prethodno umutiti slatku pavlaku, samo je dodajte smesi (u tecnom obliku) zajedno sa ostalim sastojcima.:)) Lep pozdrav!:))

      Избриши
    4. Hvala puno na odgovoru😊 uzgred,blog Vam je divan! Samo tako nastavite! 🎄

      Избриши
  6. Zašto sam došla večeras? Oh, koliko je teško odupreti se ovim sličicama! Divno je gledati šta tvoje vredne i spretne ruke rade! Ne znam šta bih prvo probala ☺♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, sigurna sam da se i kod tebe nesto fino pravi, predlazem razmenu tanjirica.:)))♥

      Избриши