недеља, 5. новембар 2017.

Šareni lonac (punjeno povrće)


Današanji predlog za ručak je konkretan i vrlo ukusan - miks punjenog povrća u finom sosu od paradajza. Zašto bi morale biti samo paprike, ili samo tikvice, stavićemo ih sve zajedno u lonac i maksimalno iskoristiti bogatu ponudu sezonskog povrća, a ujedno i napraviti ručak za dva dana (kolačiće ćemo raditi sledećeg puta:)).

Šareni lonac (punjeno povrće u sosu od paradajza)


Sastojci: 6-8 paprika, 1 tikvica, 2-3 paradajza, 500 g mlevenog mesa, 1 crni luk, 1 šoljica pirinča, so, biber u zrnu, bosiljak, peršun, beli luk, l-2 lista lovora, 1 kašičica začinske paprike, grančica celera, 1 jaje, oko 500 ml domaćeg soka od paradajza

Priprema:

Paprike izdubiti i očisiti od semenki. Tikvicu preseći na 2-3 dela i svaki izdubiti kao čašicu, a to isto uraditi i sa paradajzima (izdubljenu sredinu sačuvati za nadev).

Crni luk iseći na sitne kockice i propržiti na malo ulja da postane staklast. Dodati mleveno meso, izdubljneu sredinu povrća i sve dinstati destetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati začine i šoljicu pirinča (nekuvanog), a kad se smesa malo prohladi umešati i jedno jaje da sve lepo poveže.


Pripremljenim nadevom napuniti izdubljeno povrće i poređati u dublji pleh za pečenje. Paprike zatvoriti poklopčićima od paradajza ili kolutićima krompira. Sve preliti sokom od paradajza, dodati celer i listiće lovora. Povrće ušuškati alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 40 minuta, a zatim skloniti foliju i vratiti u rernu da se peče još pola sata, za to vreme umak će se zgusnuti a povrće će fino zarumeniti. Bon appétit!:)

Predlog: povrće se može puniti i nadevom bez mesa, za posnu varijantu isprobajte kombinaciju šampinjoni + pirinač, kuvana pšenica + mleveni orasi, rendani krompir + praziluk i dr.


8 коментара:

  1. Odlican predlog. Ja inace uvijek u paprika dodam i par tikvica a paradajz nisam nikad probala.

    ОдговориИзбриши
  2. Super izgleda! Dobra ideja za neki od sledecih vikenda. Mada, paradajz cu morati da preskocim, jer ovdasnji nema nikakav ukus.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno sve po zelji, i kod nas je ove godine prilicno los paradajaz, lep na oko a ukus nikakav, gde se dedose one lepe domace sorte, ehh...

      Избриши
  3. Je l' može od svake vrste po komadić? :) U ovako šarenom i lepom loncu nije lako izabrati i odlučiti se za jedno :)

    ОдговориИзбриши
  4. Imam otvorenje izlozbe tema Balkan. Bice mali bifet. Ove punjene paprike su o.k, pa pasulj i sta drugo mozete da mi savetujete, lako i brzo napravljeno . Hvala u napred :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nadezda, za takvu priliku bi mozda bilo lepo posluziti neke zalogajcice, poput projica, kiflica, raznih pita, burekcica, mini sarmica, (npr. od vinovog lista), a od slatkisa sitne kolace, vanilice, baklavu i sl.:)) p.s. nadam se da ce bar malkice pomoci za inspiraciju... veliki pozdrav!:))

      Избриши