понедељак, 30. октобар 2017.

Prhke korpice sa jabukama


Pravi jesenji slatkiš, prhke korpice sa sočnim punjenjem zamirisane cimetom, uz šoljicu toplog čaja ništa vam drugo ne treba za dobro raspoloženje... dobro, možda još samo toplo ćebence i knjiga da se izgubite u njenim stranicama.:))

Prhke korpice sa jabukama

Sastojci (za korpice): 200 g brašna (pšenično ili spelt), 125 g maslaca, 50 g mlevenih badema, 50 g šećera, prstohvat soli i cimeta, 1 jaje, malo naribane korice limuna ili pomorandže

Fil: 2-3 jabuke, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 ravna kašičica cimeta, 1 kašika limunovog soka, kašika maslaca (za dinstanje jabuka)

Priprema:

Zamesite prhko testo od brašna, mlevenih badema, šećera, malo soli i cimeta, te naribane korice cistrusa. Dodajte kockice maslaca i jedno jaje da poveže smesu (može i par kašika hladnog mleka ili vode). Testo oblikujte u lopticu i zamotajte u prozirnu foliju, pa stavite na pola sata u frižider.


Za to vreme pripremite nadev od jabuka. Jabuke oljuštite i isecite na manje kockice, pa kratko prodinstajte na maslacu da omekšaju. Dodajte šećer po ukusu, malo limunovog soka i kašičicu cimeta da fino zamiriše. Kad jabuke omekšaju, pomerite ih sa ringle da se prohlade.

Testo tanko razvijte i izvadite veće krugove (može i uz pomoć modlica u kojima će se peći). Testo utisnite u kalupe i isecite višak sa ivica. Poređajte korpice u pleh i napunite ih pripremljenim nadevom. Od preostalog testa napravite trakice i mrežasto ih rasporedite preko fila.

Premažite ih umućenim jajetom i pecite na 180 C oko 25-30 minuta. Pre služenja, korpice možete posuti šećerom u prahu... prijatno grickanje i lep početak nove sedmice!:))


14 коментара:

  1. Preslatko izgledaju te tvoje korpice :)

    Jabuke su idealno voće za raznorazne poslastice, a sve su odlične! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, mi bas volimo jabuke, najlepse su u svezem izdanju ali moze po neki put i desertic sa njima.:))

      Избриши
  2. Prekrasne, dekorativne mini-pite, divne su mi fotke, bas bih sad jednu, pozz letii :-))

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepo izgleda! Nadam se da nije previse pipavo, za nestrpljive medju nama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvalaa, sasvim su jednostavne za pravljenje, ni sama ne volim komplikovane receptice.:))*

      Избриши
  4. Nikad dovoljno recepta i ideja sa jabukama. Valjda zato što suod voća najduže dostupne. Jako lepa ideja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako, dostupne su cele godine i puno toga lepog se moze napraviti od njih... poljupciii za celu ekipu!:)))

      Избриши