недеља, 1. октобар 2017.

Keksići sa bosiljkom i limunom


Možda će vam se ova kombinacija na prvi pogled učiniti neobičnom, ali verujte na reč da su keksići vrlo ukusni i osvežavajući. Bosiljak će dati jednu finu aromu keksićima, a mirisna nota limuna će ceo doživljaj upotpuniti.

Ove keksiće sam već jedom radila za izdanje Mice kuvarice, možda će vam se dopasti i ovakav način ukrašavanja. Ovog puta sam ih posula sa listićim badema i baš su fino krckali. Od ove mere možete ispeći dva pleha keksića.


Keksići sa bosiljkom i limunom


Sastojci: 150 g kukuruznog brašna, 100 g pšeničnog brašna, 75 g šećera, prstohvat soli, 125 g putera, 1 jaje, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo naribane limunove korice, 1 kašika sitno seckanog svežeg bosiljka,

Fil: džem od limuna ili pomorandže

Za premazivanje: 1 belance + listići badema za posipanje

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna, dodati šećer, malo soli, prašak za pecivo, naribanu limunovu koricu i sitno seckani sveži bosiljak. Na kraju umešati kockice putera sobne temperature i jedno jaje, pa zamesiti prhko testo. Testo zamotati u foliju i ostaviti barem pola sata u frižideru.


Nakon odmaranja, testo tanko razviti i okruglom modlicom izvaditi keksiće. Poređati ih na pleh preko papira za pečenje. Polovinu keksića premazati belancetom i posuti listićima badema (za poklopčiće). Keksiće staviti u rernu i peći na 180 C oko 15 minuta, gotovi su čim blago zarumene na ivicama.

Keksiće prebaciti na ravan tanjir i ostaviti da se ohlade. Spajati po dva keksića džemom od limuna ili pomorandže, a na vrh staviti "poklopčić" sa listićima badema. Mogu se posuti i šećerom u prahu po želji. Prijatno grickanje!:)



Napomena: za filovanje keksića toplo preporučujem Ljubicin džem od limuna ili Brankin džem od limuna i pomorandženećete pogrešiti za bilo koji od njih da se odlučite. Ovog puta, u nedostaku domaćeg, filovala sam ih kupovnim džemom od gorke pomorandže i bio je isto dobar.:)

Uskoro vas čekaju još neki finiiii receptići.... do kuckanja!:)))




11 коментара:

  1. DIE schauen so LECKER aus
    zum anbeissen,,,,

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОдговориИзбриши
  2. Kako divno izledaju.I rado bih sada gricnula jedan keksic!!!!!Jedva cekam sledecu izmisljotinu.Pravicu, bice moji lepsi ha, ha!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Aaa, ne moze samo jedan, moraju bar dva-tri, hihih... ma, znam da ces sve fino napraviti!:)))

      Избриши
  3. Meni se kombinacija ovih mirisnih sastojaka dopada

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mislim da bi se dopali i tvojoj ekipi, jos ako se malene rucice ukljuce u pripremu.:)))

      Избриши
  4. Neverovatno :) Kad pogledam sliku rekla bih da je neka vrsta vanilica, a onda kad pročitam koji su sastojci u pitanju - vidim da je sve suprotno od kolača na koje smo navikli :) Mnogo lepo izgledaju, a sastojcu su izazovni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) U pravu si, skroz su prhki poput vanilica, i sama sam bila iznenadjena kako su se pomalo neobicni sastojci skladno uklopili.:))

      Избриши