субота, 21. октобар 2017.

Kašičice i korpice od lisnatog testa



Ako možda planirate svečani ručak i razmišljate šta da poslužite gostima dok ne stigne glavno jelo, ili vam trebaju neki zgodni zalogajčići za rođendan, proslavu ili promociju, vrlo praktično rešenje stiže u obliku jestivnih kašičica i korpica.

Dobra strana je što ih možete pripremiti ranije i servirati neposredno pred dolazak gostiju. Nisu nimalo komplikovane za izradu a sa svakim novim nadevom dobićete drugačije ukuse, to su već tri dobra razloga da ih što pre isprobate!:)))

Kašičice od lisnatog testa
(video pripreme možete pogledati ovde)


Sastojci (za 10-12 kašičica): 250 g lisnatog testa + dip od patlidžana

Dip od patlidžana: 1 patlidžan, 150 g kremastog sira, 1 čen belog luka, 2 kašike ulja, so, biber

Priprema:

Lisnato testo razvijte, ali ne suviše tanko, pa uz pomoć kašičica isecite modele (kao na slici). Ostavite bar 0,5 cm svuda oko ivice jer će se lisnato testo malo skupiti preilikom pečenja.

Poređajte modele na pleh preko papira za pečenje, a preko svakog modela stavite metalnu kašičicu (peku se zajedno sa njima:), biće vam potrebno desetak kašičica. Stavite sve u zagrejanu rernu i pecite 10-15 minuta na 200 C dok testo ne porumeni. Sačekajte da se prohladi, pa pažljivo skinite metalne kašičice sa testa. Kašičice od testa možete napraviti par dana ranije i čuvati u kutiji do upotrebe.


Kašičice od testa možete puniti slanim i slatkim nadevima po želji. Za dip od patlidžana, ispecite patlidžan u rerni zajedno sa korom, pa kad omekša oljustite i usitnite u blenderu.

Dodajte neki kremastiji sir, sitno seckani beli luk, malo ulja, so i biber po ukusu. Sve fino izmešajte da dobijete homogenu pastu, pa prebacite u dresir vrećicu. Istisnite po malo fila na svaku kašičicu i sve ukrasite rendanom šargarepom i listićima peršuna. Čuvajte na hladnom do posluženja.

Jestive kašičice možete napraviti i od prhkog testa, jedan recept je upravo ovde.:)


Korpice od lisnatog testa sa tunjevinom


Sastojci (za 24 korpice): lisnato testo koje je preostalo od kašičica + dip od tunjevine

Dip od tunjevine: 180 g tunjevine, 200 g krem sira, 1 kašika seckanog peršuna, so, biber po ukusu, nekoliko maslina za dekoraciju

Priprema:

Testo koje je preostalo posle seckanja "kašičica" skupite ponovo bez puno mešenja. Razvijte vrlo tanko i okruglom modlicom izvadite krugove. Kalup za mini mafine obložite testom sa svih strana i izbockajte malo viljuškom. Pecite 10-15 minuta na 200 C tek toliko da blago porumene.


Kad se korpice prohlade, izvadite ih iz kalupa i napunite dipom do tunjevine ili nekim drugim po želji. Za namaz od tunjevine potrebna je jedna veća konzerva tunjevine i kutijica krem sira. Sve fino usitnite u blenderu ili ispasirajte viljuškom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu, limunov sok i seckano peršunovo lišće.

Pripremljenu smesu stavite u dresir vrećicu i napunite korpice. Na svaku korpicu stavite po polovinu masline i dekorišite listićem peršuna. Čuvajte na hladnom do posluživanja.


Mašnice od testa



U pozadini se vide pržene mašnice od testa koje se spremaju veoma jednostavno. Potrebna vam je testenina u obliku mašnica koju treba skuvati na uobičajeni način. Zatim sve dobro ocediti i prosušiti kuhinjskim papirom.

Napraviti mešavinu od 1 kašike kukuruznog brašna, 1 kašičice mlevene paprike i 1/2 kašičice čili pahuljica. Posuti preko mašnica i sve dobro promešati. Nakon toga pržiti u zagrejanom ulju par minuta dok ne postanu hrskave, pa ih izvaditi na kuhinjski papir. Posle se mogu grickati kao svake druge grickalice.:)


16 коментара:

  1. Rizik je otvarati tvoj blog draga!!! Sa-vr-se-no!!!Ovo cu nocas sanjati,i kud ga otvorih sad a ne ujutru!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Kašičice su preslatke!(skoro ne treba tanjirić,samo uzmeš kašičicu sa filom i smažeš sve).Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlična ideja, a tek što slatko izgleda :))

    Dosta je izašlo od 250 g testa, 2 puna tanjira. Prilično je isplativo kao posluženje na sedeljkama, čini mi se.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Taman sam iskoristila pola pakovanja lisnatog iz zamrzivaca, zapravo sve je vrlo izdasno i dozvoljava varijacije, dusu dalo za igranje sa sastojcima.:))

      Избриши
  4. Ma, kako je samo lepo i perfektno! Ja ne bih imala srca da taknem nista. ♥

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična ideja. Baš sam razmišljala šta da napravim od lisnatog testa.

    ОдговориИзбриши