недеља, 15. октобар 2017.

Jabuke u šlafroku


Da li je moguće da na blogu nemam recept za ovu divnu poslasticu našeg detinjstva? Morala sam pod hitno nešto da preduzmem i to ispravim... et voilà!:)))

Oduvek mi je bio simpatičan taj naziv "u šlafroku", pa sam, kao mala, nekako zamišljala da su jabuke obučene u vesele kućne haljine sa karnerima.:)) Baka ih je posebno lepo spremala, pa bi nam uvek donela pun tanjir još toplih, mirisnih mekanih kolutića posutih krupnim šećerom sa cimetom... i zato ovog puta kuckam receptić samo za vas.:)))

Jabuke u kućnim haljinama... pardon, u šlafroku :)))


Sastojci (smesa kao za gušće palačinke): 1 šolja brašna (150 g), prstohvat soli, 1 kašika šećera, 1 šolja mleka (2 dl), 1 jaje, 1 kašičica ruma, 2-3 lepe kisele jabuke + šećer i cimet za posipanje

Priprema: 

Napravite smesu kao za palačinke, samo nešto gušću.  Pomešajte brašno, malo soli i šećera, dodajte jedno jaje, šolju mleka i kašičicu ruma (nije obavezno). Sve lepo umutite žicom da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ako je potrebno slobodno dodajte još malo mleka i brašna.


Jabuke oljuštite i isecite na kolutove debljine 0,5 cm, pa specijalnim nožićem izvadite sredinu sa košticama. Zagrejte malo ulja u tiganju, ne previše, tek toliko da se jabuke ne zalepe prilikom prženja.

Uzimajte jedan po jedan kolutić, spustite ih najpre u pripremljenu smesu da se oblože sa svih strana, a zatim pažljivo stavite u tiganj. Pržite ih kratko sa jedne i druge strane da fino zarumene, pa ih izvadite na kuhinjski papir da upije višak ulja.

Kad stavite drugu turu kolutića u tiganj, gotove jabuke sa papira možete prebaciti na tanjir za serviranje i posuti mešavinom šećera i cimeta. Možete ih odmah poslužiti, mada su lepe i kad se ohlade.:))

Dragi moji, uživajte i neka vam cela naredna nedelja bude slatka i lepa!:)))


14 коментара:

  1. Obožavam i pravim,baš jabuke u šlafroku... super delicija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa Vanjsuka, pozivam celu ekipu na jabuke "u penjoaru" dok su jos fino tople... izvol‘te samoooo!:)))

      Избриши
  2. i mi ih mnogo volimo, samo ih ne pravim tako često....nekad koristim umesto mleka, belo vino.Prijatno:)))

    ОдговориИзбриши
  3. ESSE ich immer wieder gerne,,,

    wünsche noch einen schönen TAG
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОдговориИзбриши
  4. Baš sam juče pomislila na njih, a onda se ipak odlučila za drugi kolač s jabukama. Ali, doći će i one na red, duga je zima i obilje jabuka pred nama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, telepatija, mi smo ih pravili prosle nedelje ali su tek sada stigle na blog.:))

      Избриши
  5. Ja ih baš volim, a moja deca baš i ne, pa ih retko pravim. Ove slike tako dobro izgledaju, da su mi prosto zamirisale. Ja bih i jabuke i kurs fotografije...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala puno, nadam se da ce se deca ipak predomisliti jer ovo je prava jesenja poslastica.:)) ps. imas porukicu na FB-u, molim te pogledaj :)))

      Избриши
  6. kako si me super podsjetila već godinama nisam jela jabuke u šlafruku. Super izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Eto, mozda stignu ovih dana i kod vas, ukucani se sigurno nece buniti.:)))

      Избриши
  7. Mi obično pravimo ovo sa celim jabukama a na ovaj način zovemo beignets. Kako god super izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I to je fino, sve kombinacije sa jabukama dolaze u obzir:))) ljubac za celu ekipu...:)))

      Избриши