четвртак, 10. август 2017.

Pikantni čatni od patlidžana i paradajza



Suviše je vruće čak i za kuckanje receptića, da ne govorim o kuvanju, zato su se postovi malo proredili na blogu i čekaju prijatnije vreme. Ipak, stiže jedan sezonski receptić koji mi se veoma dopao na jednom australijskom portalu, pa ćemo za njega napraviti izuzetak i iskoristiti najbolje plodove leta.:)


Pikantni čatni od patlidžana i paradajza
(originalni recept)


Sastojci: 1,5 kg oljuštenog paradajza, 500 g patlidžana, 2 čena belog luka, 1 čili papričica, 2 ljubičasta luka, 3 zelene jabuke, 1 kašičica slačice u zrnu, 1 kašičica semenki komorača, 1 kašičica kima, vezica timijana, 1 manja šoljica ulja, vinsko sirće i šećer (najbolje po ukusu, u originalu ide po 1 šolja), so po ukusu

Priprema:

Najbolje je sve sastojke pripremiti unapred. Paradajz na kratko spustiti u ključalu vodu, isprati pod hladnom vodom i odmah oljuštiti (najlakše je zarezati krstić sa donje strane). Iseckati ih sitno i ostaviti na stranu. Patližane oljuštiti i iseći na sitne kockice, a takođe isto uraditi sa jabukama.

U posudi sa debljim dnom propržiti kratko semenke (slačice, kima i komorača), bez dodavanja ulja, pa čim fino zamirišu prebaciti ih u činijicu. Zatim sipati ulje, dodati sitno seckani ljubičasti i beli luk, čili papričicu i timijan, sve propržiti par minuta.

Dodati seckani patlidžan i paradajz, zatim jabuke (možete praviti i bez njih) i dinstati desetak minuta. Sada bi trebalo dodati vinsko sirće i šećer (u originalnom receptu ide po 1 šolja), ali najbolje da stavite prvo manju količinu da vidite da li će vam se dopasti. Posolite svakako po ukusu.

Kuvajte na laganoj temperaturu oko 45 minuta dok ne ispari višak tečnosti a čatni dobije lepu gustinu. Sipajte u vruće sterilisane tegle i dobro zatvorite. Možete poslužiti kao dodatak pečenom mesu, a odlično je meze uz prepečene hlepčiće.:)


4 коментара:

  1. Ovo mi je super, ja bih to bez dodatka šećera i jela sa feta sirom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas, meni se isto vise svidja u slanoj varijanti, ova ljutkasto-slatkasta je pomalo neobicna za nas ukus.:))

      Избриши
    2. Meni se baš sviđa u ovoj originalnoj verziji :-) Javiću utiske!

      Избриши
    3. Veki, divno... cekam da isprobas!:)))*

      Избриши