недеља, 9. јул 2017.

Punjene paprike (pečene u rerni)


Kod Nataše sam, jednom prilikom, videla sliku paprika koje je pripremala u rerni i oduševila se rumenom koricom na vrhu. Do tada smo ih obično kuvali na ringli (napunimo paprike i prelijemo vodom, sve lepo kuvamo dok ne omekšaju i pri kraju dodamo laganu zapršku), degustatori nisu imali nikakvih zamerki.:)

Međutim, naredni put smo rešili da ih napravimo po Natašinim uputstvima i od tada se držimo toga i ne menjamo postupak.:)  Paprike pečene u rerni su posebno ukusne i slatke, a sama priprema je više nego jednostavna. Stavite ih u rernu i zaboravite na njih a kad počnu fino na mirišu, gotove su!:))

Tako pripremljene paprike mogu biti odličan letnji ručak, a ako ih napravite uveče, imaćete fin ručak narednog dana (pod uslovom da im odolite i ne probate nijednu do sutra, khm... :). 


Punjene paprike (pečene u rerni)


Sastojci: 7-8 paprika babura, 500 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, 500 ml soka od paradajza + 1 dl vode, so, biber, peršun, 1 kašica mlevene paprike, 1 list lovora, 1-2 šoljice pirinča, 1 jaje, 1 paradajz (za poklopčiće)

Priprema:

Prvo pripremiti nadev za paprike. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati desetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati seckani peršun, manju šoljicu (nekuvanog) pirinča i kašičicu mlevene paprike (slatke ili ljute). Nadev pomeriti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi, a zatim umešati jedno jaje.


Paprike izdubiti, izvaditi semenke i napuniti ih pripremljenim nadevom. Na svaku papriku, kao poklopčić, staviti po kolutić paradajza. Poređati ih u dublji pleh i preliti sokom od paradajza, dodati i malo vode. Staviti nekoliko bibera u zrnu i listić lovora, pa sve poprskati sa malo ulja i pokriti alu folijom. Paprike peći u rerni na 200 C oko 1h.

Pri kraju pečenja skloniti foliju i vratiti ih u rernu još pola sata da dobiju lepu koricu. Poslužiti uz kašiku kisele pavlake po želji.  Prijatno!:)


Ako vam se dopao receptić i želeli biste da ga imate pri ruci, pripremila sam vam i karticu!:))


16 коментара:

  1. Kod nas su se uvijek pravile ovako samo sto ja i u fil i u sos dodam bijelog luka. Ovo je ljetnji rucak za dva dana. Spremi se uvece i naredna dva dana podgrijavamo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas tako, rucak za dva dana, a zacini ce svakako dati dodatne arome.:) Lep vikend vam zelim!:))

      Избриши
  2. Slike su bas njami a miris punjenih paprika kad se dode sa kupanja pravi miris ljeta:-)))

    ОдговориИзбриши
  3. Upravo smo ručali punjene paprike pečene u rerni, njam-njam :)
    Slikala sam, ali mi je sad bez veze da postavim recept - sačekaću nekoliko dana :)))

    Što se tiče recepta, unekoliko se razlikuje. Inače, imala sam ogrooomne babure (4 kom. u kilogramu) nisam ih ja kupila pa je ispalo tako kako je. Ladno 2 tvoje paprike u jednoj mojoj današnjoj :) Ali ukus je isti, odličan, kolika god bila paprika.

    Sličice su fenomenalne, a kakav je izgled takav je, bez sumnje, i ukus :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo nase poruckali, tako da slobodno objavi receptic, doci cemo da probamo tvoje, a mozemo i da menjamo paprike, za nas dvoje taman dosta ta jedna hibridna!:)))

      Избриши
  4. Анониман10. јул 2017. 13:05

    I mi ih najviše volimo baš ovakve iz rerne. Fotkoce su fantastične!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, verujem da je kod vas nesto hladnije nego ovde, pa eto dobrog razloga da ih sto pre napravite.:)) Ljubac za celu ekipu!:)))*

      Избриши
  5. Ovako odavno pravim punjene paprike. Ukus im je poseban, nema one vodenkaste strukture, već lep i pun ukus povrća. Ja ne pravim zapršku ni za jedne punjene paprike, ne volim da mi kod hladnih paprika budu delovi zaprške vidni.

    ОдговориИзбриши
  6. E danas cu ovako da ih pravim, jer nisam do sada ovako u rerni, a deluju mi preukusno. A kad pravim nesto po tvojim receptima, tu nema greske.
    Samo me zanima da li se peku pod folijom sat vremena pa posle jos pola sata bez nje ili sveukupuno sat vremena sa i bez folije?
    Hvala.
    Pozdrav. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Iva, odgovor kasni ali nadam se da je rucak fino uspeo.:)) Vreme pecenja zavisi od velicine paprika, obicno ih pecem oko 1,5h (sve ukupuno), nekada duze a nekada krace, cim dobiju lepu rumenu koricu - gotove su!:))

      Избриши
  7. Možete li izbaciti recept za Lisnati rolanu Pitu ako vam nije problem

    ОдговориИзбриши
  8. Postovana, da li ste mozda mislili na ovaj receptic http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2014/02/lisnata-pogaca-2.html ?

    ОдговориИзбриши
  9. Moj ukus je da je nepotrebno jaje u filu a i da je list celera mnogo značajan za punjenu papriku a naravno je najbolje spremiti u rerni jer tada nije kuvana paprika već nekako pečena što čini ukus fantastičnim.prijatno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna ideja za celer, sigurno cu isprobati sledeci put... sada krece sezona paprika, pa ce se sigurno naci uskoro na meniju.:) Puno lepih pozdrava!:))

      Избриши