недеља, 18. јун 2017.

Tart sa višnjama



Ovaj tart se sasvim lagano priprema, osvežavajući je zbog nadeva sa višnjama, dok je testo posebno mekano jer sadrži vrlo malo putera i jogurt, dopašće vam se sigurno.:) Ako pravite u većem kalupu (recimo okruglom, prečnika 24 cm) slobodno duplirajte sastojke.:)

 Želim vam prijatno nedeljno popodne!:))


 Sastojci (testo): 180 g brašna, 60 ml jogurta ili kisele pavlake, 50 g šećera, 30 g putera, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo naribane limunove korice, 1 manje jaje

Fil: 300 g očišćenih višanja, 2-3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika ruma, 1/2 kašičice cimeta

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati ga u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Za to vreme pripremiti nadev od višanja. Višnje posuti šećerom, dodati cimet i rum i kuvati 20-ak minuta da se malo zgusne i da ispari višak tečnosti, zatim ostaviti na stranu da se ohladi.


Testo razviti u pravougaonu koru (odvojiti malo testa na stranu za dekoraciju). Uz pomoć oklagije prebaciti testo u podmazan kalup (može se staviti i papir za pečenje) i izbockati viljuškom na par mesta. Preko kore rasporediti prohlađeni fil od višanja, a ogore staviti dekoraciju od preostalog testa (testo razviti i modlicama izvaditi srca, cvetiće i dr.).

Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta da blago porumeni. Sačekati da s emalo prohladi i posuti šećerom u prahu pre služenja. Prijatno!:)


Napomena: tart možete napraviti i sa nekim drugim voćem, na primer borovnicama, malinama, kupinama, a biće fino ako iskombinujete sa malo čokolade.:)

Ako želite da sačuvate receptić, samo kliknite na karticu... i save!:))


6 коментара:

  1. Анониман19. јун 2017. 22:03

    Ah kako ovo predivno izgleda! I ah, kako mi pravite zazubice svi vi sto ostavljate recepte sa visnjama...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moracu da saljem tanjiric brzom postom (ili makar visnje:), a jos je bolje da svi dodjete na degustaciju pa da zajedno uzivamo!:))

      Избриши
  2. EIN HERZIGER KUCHEN
    SEHR LECKER
    wünsche noch einen schönen TAG
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОдговориИзбриши
  3. Evo sam se susrela sa svojim buducim omiljenim receptom za tart! Neki dan sam imala visak kajsija, pao mi je neki ovakav specijalitet na pamet.. No nisam imala dovoljno putera, a bilo mi mrsko ici da kupim i propade ideja (kajsije nisu, otisle su u obicni muceni kolac)... Sve ove sastojke je lako zateci u kuhinji a rezultat djeluje bogovski! Njam sa najvecim N :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divnoo, drzim fige za sto skoriju probu, nadam se da ce vam se dopasti pa da cete isprobati redom sa svim vockicama!:)))

      Избриши