недеља, 21. мај 2017.

Pužići sa rogačem i kakaom


Dopalo nam se pecivo od prošlog puta, pa smo rešili da sve ponovimo, samo sa drugačijim filom. :) Receptić je ujedno i ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je, a naša draga Natalija sa bloga Mystic cakes, ovog puta nam je zadala temu - kakao.:)

Ove pužiće možete pripremiti ranije i zamrznuti (ispečene), pa kada krenete na izlet samo ih kratko zagrejati u rerni i biće kao da su tog trenutka napravljene. Doduše, danas je kod nas kišni dan i pravo vreme za ušuškavanje uz toplu čokoladu, fino pecivo i filmove.:)


Pužići sa rogačem i kakaom

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 žumanca, 3 dl mleka (može pola vode), 2-3 kašike ulja, 200 g hladnog maslaca + 1 jaje za premazivanje

Fil: 100 g mlevenog rogača, 2 belanca, 2 kašike kakaa, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašičica cimeta, prstohvat mlevenih karanfilića 

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, žumanca, malo ulja (može i 50 g rastopljenog maslaca), pa zamesiti glatko testo sa mlakim mlekom (po potrebi dodati još malo brašna ili vode). Pokriti testo i ostaviti da odmara 15-20 minuta.


Testo rastanjiti u pravougaonu koru a na sredinu staviti "tablu" od maslaca (maslac prethodno rastanjiti oklagijom preko masnog papira i posuti sa malo brašna). Testo preklopiti preko maslaca kao knjigu, pa još na pola i ostaviti u frižideru pola sata. Zatim razviti još jednom i preklopiti (ovog puta bez maslaca, jer smo sve iskoristili prošlog puta), pa ostaviti da odmara još 30 minuta. Postupak ponoviti i treći put, a četvrti put razviti koru i filovati.


Pripremiti premaz od rogača, kakaa i šećera, dodati začine i belanca umućena viljuškom. Ako je smesa pregusta razrediti sa malo mleka. Ovim filom premazati samo polovinu testa, a drugu polovinu preklopiti preko fila. Preklopljeno testo iseći na trake širine 1 cm i svaku uviti spiralno oko ose, a zatim u pužiće. Poređati ih na pleh i ostaviti da odmaraju dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, pužiće premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 20-25 minuta. Kad su gotovi, posuti ih šećerom u prahu. Napraviti belu kafu i uživati u slatkim zalogajima!:))

Napomena: pužići se mogu filovati i džemom od jagoda, nutelom, lešnicima, cimetom i šećerom i sl.


11 коментара:

  1. Одговори
    1. Drago mi je da te opet vidim sa nama!:)) Mozes ih slobodno praviti i u bezglutenskoj varijanti, ti ces to vec fino znati.:)*

      Избриши
  2. Pravila sam nešto na ovu temu sa džemom od borovnica, bili su odlični ali je bilo puno razmazanih sa džemom, što nam ni malo nije smetalo.Prijatno:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, sa dzemom od borovnica je sigurno bilo fantasticno... hvala draga Zorice.:))

      Избриши
  3. Анониман21. мај 2017. 21:39

    Predivno! Znaci, samo se spiralno uvijaju. To ne zvuci bas komplikovano, a rezultat je stvarno sjajan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, svaki prutic prvo uvrteti oko ose, pa onda smotati puzice.:)) p.s. prava zanimacija za vredne prstice jednog malog asistenta.:))

      Избриши
  4. Анониман22. мај 2017. 02:30

    Lepo si nam ovo objasnila. Zaista divno izgledaju

    ОдговориИзбриши