субота, 1. април 2017.

Uskršnji pilići



Ovi buckasti pilići od testa razveseliće najmlađe kad ih pronađu u korpici za uskršnji doručak. Testo možete napraviti i sa jogurtom, a u svaku kuglicu testa staviti po kockicu čokolade kao slatko iznenađenje.:)

Uskršnji pilići

Sastojci: 500 g brašna, 1/2 paketića svežeg kvasca (25 g), 1 kašičica soli, 2 kašike šećera, 50 g maslaca, 1 jaje, oko 250 ml mleka, naribana limunova korica, 1 žumance za premazivanje, suvo grožđe i nekoliko badema za dekoraciju

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tolplog mleka sa malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, jedno jaje, otopljeni maslac, malo naribane limunove korice i mlako mleko. Zamesiti srednje meko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodati još malo brašna ili tečlnosti. Ostaviti da odmara desetak minuta.


Oblikovati 12 većih i isto toliko manjih loptica. Na podmazan pleh staviti najpre veće loptice i na sredini svake napraviti udubljenje prstom i drškom varjače. Umutiti žumance sa malo mleka i premazati udubljenja, pa u njih staviti manje loptice. Veće loptice zaseći makazama sa strane (kao krila), pa na kraju sve premazati žumacetom i ukrasiti.


Od blanširanih badema napraviti kljun, a za oči staviti po dva zrna suvog grožđa. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta dok fino ne porumene. Ovo simpatično pecivo možete poslužiti kao uskršnji doručak.:)


Recept možete pronaći i u arhivskom izdanju magazinu MEZZE.:)

8 коментара: