среда, 5. април 2017.

Uskršnji doručak


Malo ću poraniti i već sada otkuckati nekoliko predloga za ukusan i šareni uskršnji doručak. Možda ćemo sledeće nedelje svi pomalo biti zaokupljeni nekim drugim obavezama, pa ako vam se sviđaju ove ideje sačuvajte post i isprobajte neke od receptića za predstojeće praznike.:)

"Šargarepice"


Sastojci: 200 g kačkavalja, 200 g krem sira, 2 ravne kašičice mlevene začinske paprike, malo soli i bibera, nekoliko grančica peršuna

Priprema:

Kačkavalj sitno narendajte i izmešajte sa krem sirom. Dodajte mlevenu papriku da fino oboji smesu. Posolite i pobiberite po ukusu. Od pripremljene smese oblikujte valjčiće tako da dobiju oblik šargarepe. Tupom stranom noža napravite par zareza na površini i na jedan kraj valjčića stavite grančicu peršuna. Ostavite u frižider da se malo stegnu pre služenja. Poslužite ih kao ukusni namaz za uskršnji doručak.


Korneti sa celerom


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 1 srednji celer, 2 dl kisele pavlake, limunov sok, so, biber, 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:

Ako nemate odgovarajuće modlice, napravite fišeke od kartona (ili iskoristite kornete) i obložite ih alu folijom. Lisnato testo tanko razvijte i točkićem isecite na trake širine 1-1,5 cm. Počnite od vrha i namotajte trake na modlice tako da se malo preklapaju. Ne morate namotati testo do kraja, neka budu mali korneti. 

Kornete poređajte ih na pleh i premažite umućenim jajetom. Pospite susamom ili kimom. Pecite na 220 C oko 15 minuta dok ne porumene. Pečene kornete pažljivo skinite sa modlica i ostavite da se prohlade.

Oljušite celer i naribajte što sitnije. Poprskajte odmah limunovim sokom da ne potamni. Dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu. Sve izmešajte i napunite kornetiće. Pospite seckanim peršunom.


Piknik sendviči na štapićima


Sastojci: 200 g praške šunke, 200 g kačkavalja (u tankim listovima), 200 g čeri paradajza, 1 manja zelena salata, ½ bageta ili manja veknica

Priprema:

Baget isecite na šnite debljine 1 cm, a zatim na krupnije kockice. Salatu podelite na listove i isecite na 2-3 dela. Šunku i kačkavalj preklopite nekoliko puta da dobiju izgled harmonike. Na dugačke drvene roštilj štapiće ređajte naizmenično kockice hleba, šunku, sir, zelenu salatu I paradajz. Pokrijte providnom folijom i čuvajte na hladnom do upotrebe.


Punjena jaja sa cveklom


Sastojci: 4-5 kuvanih jaja, 200 g krem sira, 2 manje kuvane cvekle, 1 kašika rena, so, biber, limunov sok

Priprema:

Obarite jaja i oljuštite ih kad se malo prohlade. Presecite na pola po dužini i izvadite žumanca (njih možete iskoristiti za neki drugi recept). Skuvajte cveklu, oljuštite i isecite na kocke. U blender stavite krem sir, kockice cvekle i ren, pa sve usitnite u fini pire. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte malo limunovog soka i izmešajte.

U svako izdubljeno belance stavite po kašičicu pripremljene smese. Pospite seckanim peršunom ili vlašcem i čuvajte na hladnom do posluženja.


Pilići od kuvanih jaja


Sastojci:  4-5 kuvanih jaja, 1 kašika kisele pavlake, 1 kašičica senfa (ili majoneza), malo limunovog soka, so i biber po ukusu + biber u zrnu i šargarepa za dekoraciju

Priprema:

Skuvajte jaja, ohladite i pažljivo oljuštite. Presecite ih tako da možete da izvadite žumanca, a da ne oštetite belanca (manji deo poslužiće nam kao kapica, a veći kao telo). Ispasirajte žumanca, dodajte pavlaku, kašičicu senfa (ili majoneza), malo limunovog soka, so i biber po ukusu. Stavite smesu u špric i napunite polovine kuvanih belanaca, a drugu polovinu stavite kao "kapice". 

Od sveže šargarepe isecite male trouglove za kljun, a nekoliko kolutića zasecite kao lepezu za nožice. Oči napravite od maslina ili bibera u zrnu. Sve lepo servirajte na tanjiru i čuvajte na hladnom do posluženja.:)



Uskršnji omlet 


Sastojci (za 1 porciju): 2 jaja, prstohvat soli, 2-3 kašike mleka 

Nadev: mladi sir, mladi luk, seckana zelena salata, so i biber po ukusu 

Priprema:

Jaja dobro umutiti žicom ili viljuškom, dodati malo mleka i prstohvat soli. Zagrejati malo ulja u tiganju i sipati pripremljenu smesu. Sačekati par minuta da se napravi korica, pa pažljivo preokrenuti (može i uz pomoć tanjira) i peći još minut da se fino ispeče i sa druge strane. 

Prebaciti omlet u tanjir, premazati nadevom od mladog sira i posuti seckanim mladim lukom i trakicama zelene salate. Sve zaviti u rolat i odmah servirati.:)


Ideja: napravite omlet od 5-6 jaja i ispecite ga u manjem plehu u rerni. Pleh treba prethodno dobro zagrejati i poprskati sa malo ulja. U smesu sa jajima možete staviti kašiku-dve seckanog začinskog bilja po želji, soli i bibera po ukusu. Tako pripremljeni omlet isecite na tri trake, premažite nadevom po želji i složite kao tortu. Zatim isecite na kockice i ukrasite čeri paradajzićima i rendanom šargarepom.:)

10 коментара:

  1. Kad bih sve ovo probala po malo, ručak mi nebi ni bio potreban...Prelepe ideje.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan šarolik sto. Mama je zadužena za Uskrs ne sumnjam da će se i ona potruditi da obraduje nas a naroćito unuke. Možda joj prenesem ideju za ove lepe piliće

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mamina kuhinja je najlepsa, sigurna sam da ce nesto fino napraviti za svoje "pilice".:))

      Избриши
  3. Divan izbor, a pačići su me oborili s nogu

    ОдговориИзбриши
  4. Omlet je super!!! Pravila sam ga i sa mlekom i sa jogurtom,ispadne fantasticno! Mekano,socno i ukusno.Boze,hvala ti sto sam nasla predivnu Mignonne :)

    ОдговориИзбриши