среда, 19. април 2017.

Krempita


Ovaj recept za domaću krempitu je već dugo zapisan u sveci sa receptima i sada ga delim sa vama.:) Po njemu su uvek radile mama i baka, a dobile su ga od moje strine iz Novog Sada. Krempita je najlepša upravo sa domaćim korama koje uopšte nije teško napraviti, pa toplo preporučujem da ih isprobate. Fil je napravljen od mleka i jaja, sa divnom aromom vanile, ne stegne se puno već ostane fino kremast tako ne očekujete fil koji se iseče i ostane na mestu.:) 

KREMPITA (domaći recept)

Sastojci (kore): 180+70 g brašna, 1 žumance, 1 kašičica ulja, 1 kašičica sirćeta, 1/2 kašičice šećera, prstohvat soli, 125 g masti, 125 g maslaca ili margarina, malo vode

Fil: 10 jaja, 1 l mleka, 250 ml vode, 500 g šećera, 1 štapić vanile (ili 3 kesice vanilin šećera), 150 g brašna, 100 g skrobnog brašna (gustina)

Priprema:

Izmešati 180 g brašna, žumance, malo ulja, sirćeta, šećera i soli sa pola šolje vode (otprilike) i zamesiti testo. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji 15 minuta u frižideru. Posebno umutiti 70 g brašna sa masnoćom (sobne temperature) i smesu podeliti na tri dela.

Testo razviti u pravougaonu koru i premazati sa 1/3 smese. Presaviti kao knjigu i ostaviti da stoji 30 minuta u frižideru. Postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem od pola sata. Testo za korice je najbolje pripremiti dan ranije da se fino stegne, a sutradan peći na poleđini pleha od rerne.


Testo za korice podeliti na 2 dela i svaki rastanjiti na poleđini pleha od rerne (preko papira za pečenje). Testo će se malo skupiti prilikom pečenja, pa može se slobodno razviti do same ivice. Izbockati viljuškom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta.

Korica je gotova kad blago zarumeni na ivicama. Pažljivo je skinuti sa pleha zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi. Od drugog dela testa napraviti još jednu koricu na isti način, pa onu lepšu iseći na kvadrate (stavićemo ih preko kreme). 


Za fil je potrebno staviti 1 l mleka, štapić vanile i 200 g šećera da se kuvaju. Odvojiti žumanca i belanca u dve posude. Žumanaca umutiti sa 200 g šećera, dodati gustin, brašno i 250 ml hladne vode. Sve fino razmutiti da nema grudvica. 

Kad mleko provri, izvaditi vanilu i sipati umućena žumanca u tankom mlazu. Kuvati uz neprestano mešanje par minuta da se krema zgusne. Pokriti folijom i ostaviti da se malo ohladi. 

U međuvremenu umutiti belanca u čvrst šam sa preostalih 100 g šećera, pa na kraju pažljivo umešati u prohlađenu kremu. 


Na ravan tanjir staviti jednu pečenu koru i obruč koji će pomoći da se krema ne razlije. Možete koristiti i neki dublji pleh, a krajeve kore slobodno isecite da se uklopi. Preko kore ravnomerno rasporediti pripremljeni fil i staviti isečene kvadrate. Sve posuti šećerom u prahu i čuvati na hladnom do služenja.:)

Napomena: fil nije presladak iako ide dosta šećera, međutim ako volite manje slatko možete slobodno staviti manje šećera. Štapić vanile koji je kuvan zajedno sa mlekom, izvadite i kad se osuši stavite u teglicu sa šećerom u prahu koji će posle fino mirisati.

S obzirom da je krema napravljena sa mlekom i jajima, bilo bi najbolje krempitu poručkati u roku od 2-3 dana, a možete pozvati i komšije da pomognu.:)


21 коментар:

  1. Nisam komšinica ali sam voljna da pomognem :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predobro izgleda, odlično objašnjeno u slici i reči, a ovakva krempita je pravi, stari, domaći kolač.

      Избриши
    2. :)) Sledeci put te zovem na degustaciju, nije zgodno da saljem brzom postom.:))

      Избриши
  2. Svaki postavljen recept za krempite pročitam da otkrijem neke savršene. Pa se eto ispostavilo da su naše bake , mame i tetke ipak pravile najlepše! Ovde to zovu custard slice ali taj kolać je samo neki siromašan nećak ovoga :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovako je slično i moja baba pravila i to su mi jedine krempite koje priznajem! 😋 Sve one sa puno pudinga ili na podlozi od keksa/patišpanja ignorišem.. 😊

    ОдговориИзбриши
  4. Divna!!! Obožavam krempitu! I to posebno sa domaćim korama. Oduvek mi je takva omiljena. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Samo ovo je krempita! Predivno! Sto nije Leskovac malo blize...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poslacemo po golubu pismonosi, ti samo otvori prozor i spremi mrvice za "postara"!:)))

      Избриши
  6. Ovo je prava starinska krempita. Moja je mama korice pravila od sala i soda-vode i nikad ukusnije i lepše nisam jela. Sad, salo još i može da se nadje, ali soda-voda nikako.

    ОдговориИзбриши
  7. Krempite divno izgledaju, a sama krema je bas po mom ukusu, njezna i pjenasta! Moracu se jednom odvaziti da sama napravim kore, pa da imam ovako lijepe kvadratice sa gornje strane :) Kupovno lisnato nikada nisam uspjela fino izrezati, pa mi je ideja sa mrvljenjem kore bila otkrice ravno izumu tocka! Info za Jafi, soda voda se prodaje kraj Kalenic pijace u Beogradu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sledeci put te zovem na degustaciju (zajedno sa dragim & cica macom:))! A testo je skroz lagano za pravljenje i vrlo fino, sef je sa uzivanjem poruckao sve odsecene krajeve.:))

      Избриши
    2. Dogovoreno, sa zadovoljstvom! :)) Mi da rezemo krajicke, bili bi siroki po 7-8 cm ;)

      Избриши
  8. Jedino takve priznajem i volim. Doduše, ja ipak ne radim sama kore, već koristim kupovno lisnato, ali sve drugo - kao i kod tebe. Kada vidim one kremšnitaste nebodere koje nam nude po slastičarnicama, odmah mi je jasno koliko kemije koriste. Divne su!

    ОдговориИзбриши