среда, 22. март 2017.

Slani venac sa kuvanim jajima



Jedan recept iz arhive koji možete spremiti u vaš folder sa uskršnjim receptima, a poslužiće i kao ideja za ukusno predjelo za svečani ručak. ;) Možda više volite kombinaciju sa sirom i spanaćem u nadevu, možete i tako napraviti, a biće fino i sa nadevom od pečuraka ili piletine (možete iskoristiti kuvano meso iz supe). Ovih dana biće još nekih zanimljivih uskršnjih recepata, pa navratite.:)


Slani venac sa kuvanim jajima

Sastojci: 250 g lisnatog testa, 200 g mlevenog mesa, 1 srednja tikvica, 1 crni luk, 150 g pirinča, 5-6 kuvanih jaja, 1 sveže jaje + 1 jaje za premazivanje, so, biber, peršun

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Tikvicu oljuštite i fino naribajte, dodajte mesu i sve zajedno kratko propržite. Začinite po ukusu i dodajte pirinač.  Kuvajte uz povremeno dolivanje vode dok pirinač ne bude napola mekan. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. U prohlađeni fil umešajte jedno celo jaje i seckani peršun.


Posebno obarite jaja i oljuštite ih. Kalup za venac namažite maslacem i pospite sa malo prezle.
Lisnato testo razvijte tanko i obložite kalup, tako da ivice testa malo prelaze ivice. Polovinu fila stavite preko testa i utisnite kuvana jaja. Preko toga rasporedite drugu polovinu fila. Krajeve testa prebacite preko fila i sve lepo ušuškajte, naročito dobro pritisnite ivice da se ne otvore prilikom pečenja. 


Premažite umućenim jajetom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 C oko 30-40 minuta. Ostavite da se malo prohladi u kalupu, pa zatim pažljivo preokrenite na tanjir. Odgore možete naribati kačkavalj i ukrasiti čeri paradajzom, maslinama i dr.


 Recept je objavljen u prošlogodišnjem uskršnjem izdanju magazina MEZZE.:)


10 коментара:

  1. Ovo je baš odlična ideja za uskršnji ručak, pa Pinam recept. Super i hvala!

    ОдговориИзбриши
  2. This one was in fashion back in the 80's here in Greece, no dough added though

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман24. март 2017. 21:46

    Super izgleda, Lana! Bas fino!

    ОдговориИзбриши
  4. Preslatko, ljupko :) Ne sumnjam da je i preukusno, jer sastojci idu tome u prilog :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, mislim da bi bilo fino napraviti i sa nekim drugim nadevom, eto neka ovo posluzi kao ideja.:))

      Избриши