петак, 6. јануар 2017.

Gagina prepletena pogača


Novu godinu počinjemo sa jednom finom pogačom koju sam radila prema receptu sa bloga Gaga u kujni.:) U Gaginoj verziji je integralna pogača sa zanimljivim nadevom od semenki i sira, dok je ovo nešto klasičnija verzija, ali isto tako ukusna i toplo je preporučujem za vašu Božićnu trpezu.:)


Gagina prepletena pogača
originalni receptić:)


Sastojci: 500 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, oko 250 ml mleka, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, susam za posipanje, 50 g maslaca, 100 g sitno seckane pancete ili šunke

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe. U dubčjoj posudi izmešati brašno i so, dodati jedno jaje, pripremljeni kvasac i sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30 minuta (da se udvostruči).

  (na slikama pripreme se vide 2 jufkice testa jer sam pravila duplu meru :)

Testo rastanjiti u pravougaonu koru i premazati maslacem. Posuti sitno seckanom pancetom ili šunkom i zaviti u rolat. Rolat iseći po sredini oštrim nožem i svaku polovinu testa uvrteti oko njene ose. Zatim sve prebaciti u podmazan kalup i lepo složiti u spiralni oblik. Ostaviti testo da odmara još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pre pečenja pogaču premazati umućenim jajetom i posuti susamom/ kimom po želji. Peći na 200 C oko 35-40 minuta da fino porumeni. Sačekati da se malo prohladi u kalupu, pa pažljivo prebaciti na tanjir. Poslužiti za božićni doručak ili neku drugu prigodnu priliku.:)

Napomena: pogaču možete premazati i krem sirom ili kajmakom, a pancetu zameniti sušenim paradajzom, maslinama i sl.


Svim dragim čitaocima koji večeras slave Badnje veče i sutra Božić, želim da lepo provedu praznik sa svojim najmilijima, a predlog posne trpeze za Badnje veče možete pogledati na sledećem linku.


6 коментара:

  1. izgleda izvrsno! Stavljam na spisak za pripremu, ideja sa maslinama me baš mami.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga Kato, verujem da ce maslinama biti pun pogodak... sve najlepse u Novoj 2017. i jos puuno lepih receptica!:))

      Избриши
  2. Hristos se rodi! Danas smo zapoceli dan uz ovu divnu prepletenu pogacu, filovanu susenim maslinama. Hvala draga Lana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vaistinu se rodi, drago mi je da je receptic isproban bas za ovu posebnu priliku. Lepo provedite bozicne praznike i sve najlepse u Novoj 2017.!:))
      p.s. greskom sam obrisala prethodni komentar, pa ga zato ponovo kuckam.:)

      Избриши
  3. Hristos se rodi! 💖 Draga moja Lana, prelepa ti je pogača! Mnogo ti hvala šti si je za ovaj veliki praznik pravila po mom receptu! Inače, imam ja stariju varijantu ove pogače
    , od belog brašna i sa dodatim sušenim paradajzom.. Ko god je probao bio je oduševljen..👍
    Uživaj u ovim prazničnim danima, želim ti sve najbolje u nastupajućoj godini!🎅🎄🎁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja, srecan Bozic i vama!:))) Sad moram isprobati i tu drugu verziju, eto sta mi radis;))))*

      Избриши