среда, 28. децембар 2016.

Zalogajčići za novogodišnju noć


Za par dana ispratićemo staru godinu i dočekati novu, a kako bi ugođaj bio potpun sve ćemo "začiniti" sa ukusnim slanim zalogajčićima (i po nekim slatkim:). Recepte možete pročitati u nastavku kao i na stranicama magazina Plezir.:)

Da se malo podsetimo, ove zalogajčiće smo pravili prošle godine, a neke od predloga ste mogli pročitati i stranicama portala Pošalji recept. Eto, verujem da vam ideja za novogodišnju noć neće nedostajati.:)
Srećni praznici i sve najlepše u Novoj 2017.!:))

Zalogajčići od lisnatog testa


Sastojci:  lisnato testo,  zelene ili crne  masline,  kačkavalj, feta sir, čeri paradajz, začinsko bilje

Priprema:

Bombonice sa maslinama
Lisnato testo rastanjiti i iseći na trakice širine 1,5 cm a dužine 10 cm. Na sredinu svake trakice staviti po jednu celu maslinu, dobro utisnuti a krajeve testa uvrnuti kao bombonu. Poređati na pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.

Pužići
Lisnato testo samo malo rastanjiti, ne previše, i premazati umućenim belancetom. Posuti naribanim kačkavaljem i sitno seckanim maslinama (sušenim paradajzom, šunkom, pečurkama itd.). Preklopiti oba kraja testa prema sredini, pa zatim jedan kraj testa prebaciti preko drugog i iseći na šnite debljine 0,5 cm. Poređati u pleh i ostaviti prostora jer će se raširiti prilikom pečenja. Peći u zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.

Korpice sa paradajzom
Ostatke lisnatog testa samo skupiti jedan preko drugog (bez mešenja), rastanjiti i izvaditi krugove. Kalup za mini mafine premazati sa malo maslaca i utisnuti korpice od testa. Napuniti filom od sira i umućenog jajeta i odgore staviti po jedan paradajzić. Peći u dobro zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta.


Bruskete (osnovni recept)


Sastojci (količina po želji): baget, maslinovo ulje, beli luk, crvene i žute paprike, paradajz, patlidžan, ajvar, feta sir, masline, začinsko bilje (bosiljak, peršun, timijan i dr.)

Priprema:
Baget iseći ukoso na tanke šnite i poređati na pleh od rerne. Poprskati sa malo maslinovog ulja i peći desetak minuta u rerni da postane blago hrskav. Zatim izvaditi iz rerne i natrljati presečenim čenom belog luka. Staviti nadev po želji i odmah poslužiti.


Bruskete sa paprikama


Paprike iseći na kockice i kratko propržiti na malo ulja. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Rasporediti preko hlepčića i posuti seckanim začinskim biljem.


Bruskete „Caprese“


Paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu i oljuštiti. Iseći na sitne kockice i dodati seckane masline. Staviti na prepečen hlepčiće i posuti izmrvljenim sirom i seckanim bosiljkom. Posoliti po ukusu i poprskati sa malo maslinovog ulja po želji.


Bruskete sa ajvarom i patlidžanom


Patlidžan iseći na kockice zajedno sa ljuskom i propržiti na malo ulja da omekša. Začiniti po ukusu i posuti seckanim peršunom. Prepečene hlepčiće premazati ajvarom, odgore staviti po kašiku dinstanih patlidžana. Posuti izmrvljenim sirom po želji.:)

Rolnice od krastavca


Sastojci: krastavci, feta sir, kisela pavlaka, beli luk, začinsko bilje

Priprema:

Krastavce iseći na tanke šnite po duzini zajedno sa korom. Za fil izmešati malo sira, kiselu pavlaku, dodati sitno seckani beli luk i začine po želji. Pripremljenim filom premazati šnitice i uviti kao rolnice. Po potrebi pričvrstiti čačkalicom i odmah poslužiti. Bon appétit!:)

12 коментара:

  1. Odlična zbirka recepta! super za dobiti ideju što pripremiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve najbolje šefu i tebi u Novoj godini!
    Klopica je baš po mom ukusu :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam sitne zalogaje, za mene su sasvim dovoljni za najlepšu noć. Srećna Vam Nova 2017 godina!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ah, kakve fine ideje! Sigurno cu nesto da iskoristim za Novu godinu ili za najvazniji rodjendan par dana kasnije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce posluziti za najvazniji dan, puno poljubaca i lepo provedite praznike!:)))

      Избриши
  5. Kakva je to šarena trpeza, iskreno, može da prija više od teških i masnih pita, mesa i salata s majonezom u sitne sate :)

    Draga Lano, Srećna ti nova godina :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, hvala puno na svim lepim zeljama i da lepo proslavite veceras uz neke fine zalogajcice.:)))

      Избриши
  6. Odličan izbor malih zalogaja
    Sve najbolje u Novoj od srca

    ОдговориИзбриши