петак, 9. децембар 2016.

Srneća leđa


Jedan fin, klasičan kolač koji naročito prija uz šoljicu toplog čaja ili kafe. Testo je vrlo mekano i ukusno, slatko taman koliko treba a orašasti plodovi mu daju potrebnu punoću. Krckavi štapići badema na vrhu čine jednostavnu ali vrlo lepu dekoraciju.:)
Možete napraviti i raskošnu verziju ovog kolača, tako što ćete ga preseći na pola ili na dva dela vodoravno, pa zatim premazati nekim finim aromatičnim pekmezom ili čokoladnim kremom.:)

Srneća leđa

Sastojci: 3 jaja, 75 g šećera, 100 g maslaca, 100 g čokolade, 75 ml mleka, 50 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha (badema ili lešnika) 

Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja + 50 g badema za dekoraciju

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Čokoladu i maslac rastopiti na tihoj temperaturi i dodati u smesu. Dodati još kafenu šoljicu mleka, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju umešati mlevene orahe, bademe ili lešnike.

Rebrasti kalup premazati maslacem i posuti sa malo brašna, pa sipati pripremljenu smesu. Staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 C oko 35-40 minuta. Kolač je gotov kad se testo odvoji od ivica klupa. Pažljivo preokrenuti na ravan tanjir i kad se malo prohladi preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti štapićima seckanih badema.

Za glazuru otopiti na pari čokoladu sa malo ulja i ravnomerno preliti preko kolača. Blanširane, oljuštene bademe iseći na štapiće i utisnuti u kolač pre nego što se glazura sasvim stegne. Seći na štanglice i poslužiti uz popodnevnu šoljicu čaja ili kafe.:)


Нема коментара:

Постави коментар