понедељак, 12. децембар 2016.

Medena pita



Da cela kuća zamiriše na kolačiće, mekane medene štanglice koje se samo tope i brzinom svetlosti nestaju sa tanjira.:)

Medena pita

Sastojci: 400 g brašna, 100 g meda, 100 g masti, 100 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica cimeta

Fil: 750 ml mleka, 4 kašike brašna, 200 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Umutite med, mast, šećer i jedno jaje. Dodajte cimet i brašno prethodno pomešano sa sodom bikarbonom, dodajte još malo brašna ako je potrebno. Sve fino umesite i podelite testo na tri dela. 

Testo tanko razvijte između dva lista papira za pečenje tako da bude veličine pleha. Kore se peku na poleđini pleha od rerne. Svaku koru pažljivo prenesite do pleha, skonite gornji papir i izbockajte viljuškom na par mesta (pecite ih na papiru na kome ste ih razvijali).

Kore se peku 7-8 minuta na 180 C, izvadite ih čim blago zarumene po ivicama. Pečene korice su vrlo mekane pa ih pažljivo iskliznite na ravnu površinu. Na isti način ispecite preostale korice i ostavite da se potpuno ohlade.


U međuvremenu pripremite fil: razmutite brašno sa 100 g šećera u 2 dl hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejte, dodajte još 100 g šećera i vanilin šećer. Kad mleko provri pažljivo sipajte umućeno brašno i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne napravi fina i gusta krema. Ostavite na stranu da se malo prohladi, pa zatim u mlaki fil umešajte maslac i izmiksajte da se sve lepo sjedini.

Korice premažite ohlađenim filom (i gornju koricu u tankom sloju). Ostavite da se kolač malo rashladi, pa prelijte glazurom od čokolade. Odgore možete naribati još malo čokolade ako želite. Već posle sat-dva možete seckati kolač (lepše se seče ako je hladan). Prijatno grickanje!:)


Recept je objavljen u jednom od prethodnih izdanja magazina MEZZE:)

7 коментара:

  1. Obozavam ovakve recepte, a medena pita mi je u planu svaki put kada vidim da je neko napravio :)
    Divno Lana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marija, hvala puno, eto drzim fige za sto skoriju probu.:))Veliki pozdrav!:)

      Избриши
  2. Jako lijepo izgleda, ali čim sam pročitala da ide mast, aa aa, nije za mene. Znam da je takvo tijesto posebno prhko, ali pomisao na mast, a i okus svejedno osjetim.... Svejedno, predivno za oči!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))Moze se slobodno staviti maslac, bice isto tako mekane i fine... mada se mast uopste ne oseti u testu, samo mu daje posebnu mekocu.:))

      Избриши
  3. Citam Vase recepete i kanim se napraviti grilijas tortu i moram da pitam, koju cokoladu kupujete za fil i glazuru? Znam da ima razlike, secam se da je moja mama kupovala nekada na meru i da je bila predivna u njenim tortama ali se ne secam koja je...bila sam mala. A kada vidim ovu cokoladnu glazuru odmah me podseti na njene torte. To je to... Nije ona bleda boja vec prava cokolada 😊 pozdrav i hvala unapred na odgovoru 😊

    ОдговориИзбриши
  4. Citam Vase recepete i kanim se napraviti grilijas tortu i moram da pitam, koju cokoladu kupujete za fil i glazuru? Znam da ima razlike, secam se da je moja mama kupovala nekada na meru i da je bila predivna u njenim tortama ali se ne secam koja je...bila sam mala. A kada vidim ovu cokoladnu glazuru odmah me podseti na njene torte. To je to... Nije ona bleda boja vec prava cokolada 😊 pozdrav i hvala unapred na odgovoru 😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jovana, najcesce koristim Sweeslion cokoladu koju radi Takovo, nekako mi se fino pokazala i za filove i za glazure, a uklapa se i u cenu.:) Mozete koristiti i Menaz cokoladu koja ima veci procenat kakaoa, ali je nesto skuplja, preporucujem obe od srca a Vi cete vec proceniti koja Vam vise odgovara.:) Saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши