четвртак, 22. децембар 2016.

Fini zalogajčići uz čaj



A mogu i uz toplu čokoladu ili kaficu zamirisanu cimetom... na vama je samo da izaberete.:) Ovi zalogajčići su bili napravljeni za jedno lepo gostovanje kod drage koleginice blogerice i druženje uz čaj na njenom blogu A kingdom for a cake pre dve godine.:)

Da se malo zasladimo i podsetimo, a možda ćete poželeti da isprobate i neki receptić za predstojeće praznike.:)



Tartlete sa finim nadevom


Sastojci: 150 g brašna, 75 g hladnog putera (u kockicama), prstohvat soli, malo hladne vode

Fil: 200 ml mleka, 65 g griza, 200 g rikote, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, sok i korica limuna

Priprema:

Napraviti prhko testo od navedenih sastojaka. Testo zamotati u foliju i ostaviti da se rashladi u frižideru 15 minuta. Zatim tanko razviti i obložiti 6 malih kalupa za tartlete (višak testa zamotati ponovo u foliju). Korpice izbockati viljuškom na par mesta i peći 10-15 minuta na 180 C.

Polupečene korpice napuniti nadevom og griza. Skuvati griz u mleku i dodati šećer. Kad se malo pohladi umešati sir, jaje i dodati malo soka i naribane korice limuna.

Preostalo testo rastanjiti i točkićem iseći trakice, pa rasporediti preko fila. Trakice pristisnuti na krajevima kako se ne bi odlepile prilikom pečenja. Vratiti korpice u rernu da se peku još 20-tak minuta, a zatim ih posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.:)


Slani mini mafini


Sastojci: 250 g brašna, 1/2 kašičice soli, malo mlevenog bibera, 100 g praške šunke, 40 g rastopljenog putera, 2 kašike fino naribanog kačkavalja, 1 kašika seckanog peršuna, 150 ml jogurta, 100 ml mleka, 1 jaje

Priprema:

Izmešati sve sastojke i sipati u podmazane kalupiće za mini mafine (mogu se staviti i papirnate korpice, ali posle ih nije baš lako odvojiti od mafina). Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. Poslužiti tople ili mlake mafine uz malo kisele pavlake.


Poljupci sa pistaćima


Sastojci: 2 belanca, 100 g šećera, 50 g crne čokolade, 40 g seckanih i oljuštenih pistaća

Priprema:

Belanca umutiti u čvrst šam sa malo limunovog soka. Dodati posetepeno šećer i mutiti još malo da se napravi sjajna i glatka pena. Napuniti špric i plehu obloženom papirom za pečenje istisnuti puslice. Staviti u zagrejanu rernu i peći/sušiti na 100 C oko 1h.

Rastopiti čokoladu, pa puslice na kratko spustiti a zatim uvaljati u seckane, oljuštene pistaće. Mogu se spojiti i po dve puslice zajedno.:)

Na tanjiru su još i mini sfogliatelle a recept za njih možete pogledati na sledećem linku.:)

SREĆNI PRAZNICI!:)))


8 коментара: