понедељак, 26. децембар 2016.

A sada nešto slano...:)


Posle svih kolačića, evo i nekoliko predloga za slano posluženje u novogodišnjoj noći (svi linkovi ka receptima, osim jednog, nalaze se u naslovima iznad slike:).


Princes rolat
(po receptu Torteline)


Od istih sastojka možete napraviti i vrlo ukusne slani minjonelepo ih servirajte na tanjiru pored rolatića i poslužite kao zanimljivo hladno predjelo u novogodišnjoj noći.:)


Pečeni rolat sa šunkom
(varijacija omiljenog recepta)


Sastojci: 3 jaja, 60 g maslaca, 60 g brašna, 350 ml mleka, malo soli

Fil: 100 g šunke, 100 g šampinjona, 100 g kačkavalja + kisela pavlake za premazivanje

Priprema:  

Rastopiti maslac na laganoj temperaturi. Dodati brašno i kratko propržiti. Posoliti i sipati hladno mleko uz neprestano mešanje. Kuvati par minuta da se krema zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi, a nakon toga umešati žumanca i posebno umućen šam od belanaca. Sipati u manji pleh (23x33 cm) i peći 15-20 minuta na 200 C.


Izvaditi koru i posuti sitno seckanom šunkom i šampinjonima, a preko svega narendati kačkavalj. Vratiti u rernu da se peče još 5-6 minuta zajedno sa nadevom. Zatim izvaditi iz rerne i sve odmah čvrsto uviti u rolat. Premazati sa par kašika kisele pavlake i posuti rendanim sirom, po želji vratiti u rernu još par minuta da se sir otopi.

Napomena: na isti način možete napraviti i rolat od kuvanog pilećeg mesa, samo ga fino usitnite u blenderu zajedno sa lukom sa kojim se kuvalo. Dodajte jedno sveže jaje, seckani peršun, so i biber po ukusu. Fil premažite preko polupečene kore, zamotajte u rolat i vratite u rernu da se još malo peče.:)


Lisnati korneti sa celerom


Za kornetiće potrebno vam je pakovanje kupovnog ili domaćeg lisnatog testa, nekoliko modlica od višestruko savijene alu folije i salata po želji (sa celerom, sa tunjevinom, ruska itd.). Kornetiće možete napraviti ranije i čuvati u zatvorenoj kutiji u zamrzivaču, pa ih samo izvaditi po potrebi i napuniti salatom pre služenja.:)


Piknik sendviči na štapićima


Jedna lepa ideja sa Pinteresta, sendviči posluženi na ovaj način će svakako biti zanimljivi svim gostima. Sve potrebne sastojke jednostavno pripremite unapred i iseckajte, a zatim samo nanižite na dugačke drvene štapiće, do služenja ih čuvajte na hladnom i pokrijte streč folijom.:) 


(recept na portalu Pošalji recept)


Ukusne lisnate korpice punjene slanim filom su uvek dekorativno predjelo i lepo posluženje na švedskom stolu. Detaljan recept (sa fotkama pripreme) koji sam radila za prvo izdanje Mice kuvarice, možete pogledati i na portalu Pošalji recept.:)


(po receptu  MiraLi)


Ovu finu salatu sam pravila već nekoliko puta po Mirinom receptu i zaista uvek uspe. Izgledom i ukusom veoma podseća na omiljenu Mimoza salatu, tako da se slobodno odlučite za recept po želji. Najlepše prija prvog januara poslužena kao kasni doručak uz prepečene hlepčiće i krastavčiće iz turšije.... bon appétit!:)

P.S. čitamo se još do nove godine...:)))



6 коментара:

  1. Baš su dobri ovi slani rweceptići!Meni su najlepši korneti sa celerom!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce fino posluziti za praznike, a kornetici se mogu puniti filom po zelji.:)) Sve najlepse u Novoj i sretni praznici!:)))

      Избриши
  2. Kod tebe mi uvek i trenutno poraste interesovanje za kuvanjem, i skoči apetit :)) Kako ti to skockaš, složiš, aranžiraš, prosto je nemoguće ostati nezainteresovan čitalac :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Samo nam fali sunca za fotkanje, pa dobro dodju i receptici iz arhive.:)) Hvalaaa i poljupciiii...:)***

      Избриши
  3. Otkrih slucajno ovaj blog, pa ovo je sve plepo!!!Hvala za tako divne ideje za novogodisnju noc!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, nadam se da cete pronaci nesto interesantno za novogodisnju noc... sve najlepse u Novoj i srecni praznici!:))

      Избриши