недеља, 27. новембар 2016.

Slani rolat sa šunkom


Poslednjih mesec dana na blogu je posebno popularan post sa slanim rolatićima, pa zato evo njegove veće verzije sa detaljnim fotkicama pripreme. Nadam se da će vam pomoći u osmišljavanju vaše praznične trpeze. Rolat možete napraviti dan ranije, a sutradan će biti isto tako mekan i ukusan.:)

Slani rolat sa šunkom

Sastojci (za koru): 100 g maslaca (ili margarina), 100 g brašna, 500 ml mleka, 1/2 kašičice soli, 6 jaja

Nadev: 300 g feta sira (ili nekog drugog punomasnog sira), 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake ili krem maslaca, nekoliko kiselih krastavčića (po ukusu)

Dekoracija: 200 g majoneza, 100 g rendanog kačkavalja, kuvana šargarepa, peršunovo lišće

Priprema:

U šerpici sa debljim dnom rastopiti maslac. Dodati brašno i malo promešati, zatim skloniti sa ringle i polako sipati hladno mleko uz neprestano mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Vratiti na ringlu i kuvati još par minuta da zgusne (kao vrlo gusti bešamel sos).

Prebaciti smesu u drugu posudu i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati žumanca, a u drugoj posudi posebno umutiti belanca u čvrst šam. Belanca sjedniti sa kremom i umešati varjačom (ne mutiti više mikserom). 


Sve prebaciti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Tokom pečenja, kora će se možda na par mesta naduvati od vazduha ali će splasnuti kad se ispeče (ne brinite:).

Pečenu koru odvojite nožem od ivica kalupa i pažljivo prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu. Zavijte je u rolat i ostavite da se potpuno ohladi, a  za to vreme možete pripremiti nadev.

Stno iseckajte šunku i krastavčiće, a sir izgnječite viljuškom. Dodajte par kašika kisele pavlake i sve lepo sjedinite. Ako volite možete dodati i dinstane pečurke, kuvana jaja, masline i dr.


Razvijte ohlađenu koru i premažite pripremljenim nadevom. Rasporedite lepo po celoj površini u tankom sloju, a zatim ponovo zamotajte rolat, ovog puta bez kuhinjske krpe.


Rolat prebacite na poslužavnik i isecite krajeve. Premažite ravnomerno majonezom, a odgore raskošno naribajte kačkavalj. Rolat će vrlo lepo izgledati ako ga ukrasite cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna. Stavite ga u frižider da se fino rashladi i stegne, a zatim isecite na šnite. Bon appetit!:)


Napomena: na isti način možete napraviti i rolat od spanaća, tako što ćete u smesu za koru dodati skuvani i sitno iseckani spanać. Rolat možete filovati i kuvanom piletinom ako želite, vrlo je ukusan.:)

12 коментара:

  1. Obožavam slane rolate, meni su idealni za predjelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj je receptic je zgodan i za slanu tortu, pa cak i koktel zalogajcice, a gosti ih takodje vole.:))

      Избриши
  2. Feta sunka kiseli krastavci sve ovo zajedno meni je previse slano. Ja sam mislila da je nesto u hrckavoj kori sa sirom koji se topi ali eto tako dobijem ideju za nesto drugo.

    ОдговориИзбриши
  3. Ipak vise radujem kad vidim slane recepte nego slatke

    ОдговориИзбриши
  4. Ova dva rolata, sa i bez spanaća, spadaju medju stare, dobre i proverene recepte :) Koliko puta sam ih pravila za proslave, sedeljke ili rodjendane, pa bih se usudila da spomenem da mogu i da se zamrznu, fino umotani u foliju, i bez ukrašavanja, koje se radi kad se rolat odmrzne, to jest premesti iz zamrzivača u frižider. To me je spašavalo jer sam ih pravila 7 dana ranije :) Vrlo su izdašni i dekorativni, a nema ko ih ne jede :)

    Ali kad ih Lana ukrasi, sa slike da ih pojedeš :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nisam ih nikada zamrzavala, pa mi je to bas dobra fora... zao mi je sto nemam bolje slicice preseka, ali nikako ne stizem da ih ufotkam.:))) p.s. vrlo lepo izgledaju kad se ukrase i cveticima od sunke, tanko iseceni kolutic se preklopi na pola i urola, pa se samo malo izvuku krajevi.:))*

      Избриши
  5. Koliko divote na jednom mestu. Kao što znaš kod mene je leto ali rado bih probala neke od ovih poslastica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... predlazem razmenu tanjirica, a samo javi ako se uzelite snega.:))) p.s. sunce mozete slobodno da nam saljete u neogranicenim kolicinama!:)))

      Избриши
  6. Da li je ukus i tekstura ista kad se zamrznu? Tj kad se odmrznu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sanja, ovaj rolat nije pogodan za zamrzavanje, pre svega zbog nadeva (sir se opusti i pusti vodu), tako da Vam ne bih preporucila da ga zamrzavate... ali mozete ga napraviti dan-dva ranije i cuvati u obicnom frizideru.:)

      Избриши