недеља, 13. новембар 2016.

Pogača sa mileramom - recept sa preporukom:)


Ova fina pogača je često na našem stolu, mekana k‘o duša i vrlo jednostvna za pripremu. Pravim je po divnom receptu drage koleginice blogerice sa bloga Astal - kuhinja moje ravnice. U originalu se priprema sa kiselom pavlakom, mada verujem da bi bila ukusna i sa kajmakom ili možda čak sa nadevom od sira. Tople preporuke za ovaj receptić i prijatno nedeljno popodne!:)


Pogača sa mileramom


Sastojci: 600 g brašna, 1/2 paketića svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 ml ulja, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 300 ml mleka, 200 g milerama (kisele pavlake ili kajamaka), 100 g maslaca, , susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i sačekati dok ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i jedno jaje, pa sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da odmara 30 minuta.


Testo podeliti na 4 dela i oblikovati jufkice (loptice). Rastanjiti prvu jufkicu i premazati polovinom maslaca. Zatim rastanjiti drugu koru i staviti je preko prve, pa premazati celom količinom milerama. Preko toga staviti treću koru i premazati preostalim maslacem. Četvrtu koru razviti nešto više, staviti preko treće kore i krajeve podvući tako da obuhvati sve četiri kore.

Prebaciti u okrugli kalup prethodno namazan maslacem. Pogaču ostaviti da odmara još 15-tak minuta dok se rerna zagreje. Zatim je premazati umućenim jajetom i zaseći nožem (samo prvu koru). Posuti susamom, makom ili kimom  po želji. Peći na 200 C oko 30-40 minuta da fino zarumeni.:)



9 коментара:

  1. Draga Lana, moram da kazem da sam od svih blogova koje pratim, najvise recepata isprobala sa Vaseg. Posebno kada su u pitanju pogace i peciva, jer mi je to omiljeno. ;) Uvek date nepogresive mere, ne moze da ne uspe.
    Ovu pogacu sam pravila vec tri puta. Testo je odlicno, lako se umesi i dugo ostaje sveze.

    Puno Vas pozdravljam i radujem se narednim postovima,
    Una

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Una, hvala puno na javljanju i na lepim utiscima, drago mi je da su isprobani recepti uspeli, kao i da su neki ponovljeni vise puta.:))
      Za ovu pogacu zasluzna je draga koleginica blogerica sa odlicnog bloga Kuhinja moje ravnice, pa ako volite peciva najtoplije preporucujem da ga posetite.:))
      Saljem lepe pozdrave i zelim Vam jos puno uspesnih receptica!:))

      Избриши
  2. Drago mi je da je receptic fino uspeo i da se svideo ukucanima.:)) Svako dobro i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши