субота, 19. новембар 2016.

Laki obroci - 4 predloga

 
Laki obroci koje ćete brzo napraviti kad ne želite da se dugo zadržite u kuhinji.:) Ukusni i jednostavni predlozi za nastupajući vikend, lepo odmorite i napunite baterije uz neki dobar film ili zanimljivo štivo.:))

Salata od pirinča i kuvanog mesa


Sastojci: 1 šolja pirinča, 1 manji crni luk, 5-6 dl goveđeg ili pilećeg bujona, kuvano meso i šargarepa iz supe, mleveni biber, malo seckanog peršuna

Priprema:

Na malo maslaca i ulja propržiti fino seckani crni luk. Dodati pirinač i polako dolivati supu uz neprestano mešanje, kuvati dok pirinač ne omekša. Kuvano meso i šargarepu iz supe sitno iseckati i pomešati sa pirinčem. Dodati začine po ukusu i posuti seckanim peršunom. Poslužiti toplo ili hladno kao salatu ili prilog za ručak. Prijatno!:)



Namaz od tunjevine


Sastojci: 180 g tunjevine, 100 g krem sira, malo limunovog soka po ukusu, so, biber, seckani peršun ili vlasac

Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i usitniti u blenderu u fini pire. Dodati krem sir i začine po ukusu. Sve izmešati i servirati kao namaz uz prepečene hlepčiće ili koristiti kao podlugu za sendviče.:)

Predlog za serviranje: napraviti šablon od kartona i od lisnatog testa po šablonu iseći ribice. Nožem napraviti šare, premazati umućenim jajetom a zrno bibera može poslužiti kao oko. Ispeći "ribice" i servirati kao zanimljive zalogajčiće uz namaz od tunjevine.


Kremasta testenina sa tikvicama


Sastojci: 400 g testenine po izboru, 1 tikvica, 2 čena belog luka, 200 ml pavlake za kuvanje, malo soli i bibera, naribani parmezan, bosiljak

Priprema: 

Na zagrejanom ulju propržiti beli luk da fino zamiriše. Tikvicu preseći po dužini, pa iseckati na kolutiće. Kratko dinstati da omekša, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati pavlaku za kuvanje i malo naribanog parmezana.

Skuvati testeninu u posoljenoj vodi, ocediti i pomešati sa pripremljenim prelivom. Poslužiti toplo, a pre serviranja posuti seckanim bosiljkom. Bon appetit!:)



Čorbica od kelerabe

(recept objavljen u casopisu Mica kuvarica:)

Sastojci: 1 veća keleraba, 1 crni luk, 1 šargarepa, 1 krompir, 50 g graška, 1 čen belog luka, 1 kašičica soli, 1 l pilećeg bujona, nekoliko zrna bibera, mirođija, seckani peršun

Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kelerabu i krompir iseckati na kockice, a šargarepu na  kolutiće. Dodati sev povrće i malu šoljicu graška. Dinstati par minuta da povrće omekša, pa zatim sipati pileću supu (može i od kockice). Začiniti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i sitno seckanu mirođiju. 
 
Kuvati na laganoj temperaturi oko pola sata. Pri kraju kuvanja, razmutiti 1 kašiku brašna u malo hladne vode i sipati u čorbicu. Kuvati još par minuta i pomerite sa ringle. Posuti seckanim peršunom i poslužite toplo.

 

2 коментара:

  1. Ne znam šta pre da gledam, da li slike ili da čitam recepte :) Uvek sam u istoj dilemi kad sam na tvom blogu :) A roze činijica kao med :)

    Vidim i novu logo-fotkicu koja je čista fantazija, uhh :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kaze sef da su mu dosadili oni keksici u zaglavlju, pa da malo promenim.:))) p.s. znam da ti volis roze tanjirice...;)))*

      Избриши