среда, 9. новембар 2016.

Krofne


Ko je za vruće krofne?:)) Taman da se malo ugrejemo po ovom tmurnom i hladnom vremenu. Pravila sam ih prošlog vikenda po divnom receptu sa Emininog bloga Happiness is homemade i najtoplije ih preporučujem za probu. Verujem da većina već ima dobar i provereni recept, ali nekada je lepo isprobati i nešto novo, malkice drugačije. Ovo su baš prave krofne, divno vazdušaste i sa belom crtom na sredini... uspeće vam iz prve!:)

Krofne 


Sastojci: oko 800 g brašna, 40 g svežeg kvasca, 3 kašike šećera, 1 kafena šoljica ulja (75 ml), 1 vanilin šećer, 2 kašike ruma, 1 jaje + 3 žumanca, naribana korica limuna, prstohvat soli, oko 300 ml toplog mleka

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. Prosejati brašno, dodati šećer, malo soli, ulje, rum, jaja, naribanu koricu limuna i pripremljeni kvasac, pa sa toplim mlekom zamesiti mekše testo koje se ne lepi za ruke. 

Testo pokriti i ostaviti da odmara 40-tak minuta, zatim premesiti i ostaviti da odmara još pola sata dok se ne udvostruči.


Testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i rastanjiti na debljinu od 0,5 cm. Okruglom modlom ili većim čašom izvaditi krugove i poređati ih na kuhinjsku krpu koju smo prethodno posuli sa malo brašna. Pokriti i ostaviti da odmaraju još 15-tak minuta dok se ulje zagreje.

Ulje ne bi trebalo da bude previše vruće, najbolje je neka srednja temperatura za prženje. Spuštati po 2-3 krofne u vruće ulje, prvo ide strana koja je bila okrenuta gore. Poklopiti šerpu kako bi krofne još malo narasle. Čim ulje počne da pucketa (zbog kondenzacije), skloniti poklopac i pažljivo preokrenuti krofne.

Gotove krofne izvaditi rupičastom kašikom i spustiti ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pre služenja, krofne se mogu se napuniti pekmezom (uz pomoć šprica) i posuti šećerom u prahu.

Prijatno grickanje!:)))


Napomena: u originalnom receptu koristi se 500 g brašna i 250 ml mleka, međutim dodala sam još malo brašna (zatim i mleka:), tako da sam od ove mere dobila 20-tak lepih i velikih krofni.:)

10 коментара:

  1. Fine i lijepe krafnice, baš su mi zamirisale :)

    ОдговориИзбриши
  2. Citas mi misli! Jedino sto me sprecava da ih pravim je ogromna kolicina ulja na kojima se prze... A moji i mali i veliki decko ih obozavaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Eto, mozda da ih ipak napravis, makar od pola mere... ove krofnice sam przila u manjoj serpici i otislo je oko 1/2 l ulja, to nije tako puno s obzirom da ih pravim jednom godisnje, kad se bas jako uzelimo.:))

      Избриши
  3. Oho-ho, stigle krofne :)

    Predivno izgledaju, u ukus ne sumnjam, a slike kao i uvek - vrhunske :))

    ОдговориИзбриши
  4. Oh, prijateljice moja tako sam se udaljila i od svog i ostalih blogova :-(
    Kad videh slučajno ove krofnice... zgranuh se kako sam mogla zbog igrica i drugih zezalica da propustim recepte i mali lament nad Mezzencetom. Osećala sam da mu je kraj i nisam Mariju htela ni da pitam kad će šta će.
    Tako bih rado pravila neke od ovih čiz kejk pralina mislim da bi bile hit u društvu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, ne brini, mozes ovde uvek navratiti kad imas vremena.:) I meni je zao zbog "mezzimceta", verujem da su nas neke druge (lepe) obaveze preokupirale, mozda bude neko "special" izdanje.:))
      Pralinice se vrlo jednostavno prave, samo neka budu dobro ohladjene jer brzo omeksaju na sobnoj temperaturi.:)) kisss

      Избриши
  5. Obožavam i rado ih se sećam... 😊
    Divne su ti krofne, sve po pe-esu sa belim strukom i fino vazdušaste unutra. 💖Smatraj da sam ti ovu sa džemom ja smazala, željna mi duša..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gago, volela bih da si u komšiluku, pa da ti zakucam na vrata sa punim tanjricem.:))

      Избриши