понедељак, 10. октобар 2016.

Štrudlice sa jabukama



Listala sam malo receptiće i našla ove pitice koje sam radila za jedno lepo gostovanje kod drage koleginice blogerice Emine (Art on my way), pa da se podsetimo jer su zaista fine a najlepše ih je napraviti upravo sa jesenjim jabukama.:)

Štrudlica sa jabukama

Sastojci: 250 g lisnatog testa, oko 300 g jabuka, 50 g brusnica, 50 g maslaca, malo ruma, par kašika šećera, 1 kašičica cimeta, sok od ½ limuna, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Jabuke oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Suve brusnice prelijte sa par kašika ruma i ostavite ih da malo odstoje. Kockice jabuka proprskajte  sokom od limuna, pospite šećerom  i kratko prodinstajte na maslacu da fino omekšaju. Sklonite ih zatim na stranu i ostavite da se prohlade. Ne zaboravite da dodate i malo cimeta.:)


Lisnato testo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite nadev od jabuka (možete napraviti i dve manje strudlice ako vam je lakše). Zamotajte štrudlu i pritisnite oba kraja testa da fil ne bi iscurio prilikom pečenja.

Možete napraviti i ukrasne trakice od preostalog dela lisnatog testa i zalepiti ih preko štrudle uz malo hladne vode.  Zatim, celu štrudlicu premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 C oko 20-30 minuta dok fino ne porumeni.

Sačekajte da se štrudla malo prohladi, pospite šećerom u prahu i isecite na lepe šnitice. Možete poslužiti uz karamel sos.

Mini tart tatin 


 Sastojci: 250 g lisnatog testa,  2-3 kašike šećera, 1 kašičica cimeta, 3-4 lepe jabuke, 50 g maslaca, 50 g šećera

Za sirup: 2 dl vode, 2 kašike šećera, sok od ½ limuna

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite na kriške debljine 0,5 cm. Prelijte ih sokom od limuna i kratko kuvajte u sirupu od šećera i vode, tek toliko da malo omekšaju. Zatim ih zvadite na tanjir i ostavite da se ohlade. 

Na tihoj vatri karamelizirajte 50 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se sve zajedno ne rastopi. U kalup za mafine sipajte po kašiku karamela, a preko njega rasporedite 2-3 kriškice jabuka.


Lisnato testo tanko razvijte u pravougaonu koru. Pospite  šećerom i cimetom i zarolajte u rolatić. Isecite na parčiće širine 2-3 cm i okrenite presečenom stranom na gore. Svaki komadić rastanjite malo u krug tako da se napravi okrugli „poklopčić“  kojim ćemo ušuškati jabuke.


Preko jabuka stavite „poklopčiće“ od lisnatog testa i dobro pritisnite ivice svuda oko jabuka. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 15 minuta. Izvadite pleh i sačekajte 2-3 minuta, pa pažljivo preokrenite na ravan tanjir. Ako se neka korpica zalepila, samo je malo odvojite nožem od ivica i namestite ponovo voćkice ako je neka ostala u kalupu.


Sačekajte da se korpice malo prohlade, dekorišite ih listićima sveže mente i poslužite kao slatke zalogajčiće uz popodnevnu šoljicu čaja ili kafe.:)

14 коментара:

  1. Često radim slično jer se brzo napravi, fino je i zadovolji želju za slatkim. Posebno mi se sviđa ideja za tart tatine, pa ću to sigurno raditi. Bilježim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bude slatko taman koliko treba, a tartici su isto zgodni jer se mogu poruckati u jednom zalogaju.:)

      Избриши
  2. Nesto slicno sam isprobavala i bas je bilo preukusno, a tako izgledaju i ove tvoje pitice-strudlice :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lisnato testo je vrlo zahvalno za igranje, puno toga finog od njega ispadne.:))

      Избриши
  3. Bogme se kod tebe peku kolači punom parom! Sve izgleda perfektno, bravo! 👍

    ОдговориИзбриши
  4. Hrskave, vocne divotice! Lisnato tijesto uvijek imam u zamrzivacu; kreacije s njim su nebrojne.

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno...otkriće si za mene! Danas ću dugo ostati na tvom blogu i uživati!

    ОдговориИзбриши