субота, 8. октобар 2016.

Slatkiši od bundeve:)


Za sve ljubitelje jesenjih kolačića koji mirišu na tolu jesen, cimet, orahe i bundevu. Napravite topli frape, odaberite omiljeni film i ušukajte se ispod pokrivača, posle ručka isecite šniticu rolata ili se zasladite se pralinama od bundeve uz kaficu... želim vam divan vikend!:)

Recepti su iz zimskog dvobroja magazina MEZZE.:)

Frape od bundeve


Sastojci: ½ čaše pirea od bundeve, 2 dl mleka, malo kuvane kafe, šećer po ukusu, slatka pavlaka za dekoraciju, cimet

Priprema:

U blender stavite pire od bundeve i sipajte toplo ili hladno mleko u zavisnosti kakav napitak volite. Dodajte šećer po ukusu i mrvicu cimeta, pa sve fino izmiksajte. Sipajte u visoke čaše i dopunite kuvanom crnom kafom po želji (ne treba mešati). Na kraju ukrasite ulupanom slatkom pavlakom  i poslužite uz omiljeni keksić.


 Rolat od bundeve




Sastojci: 100 g brašna, 2 kašičice cimeta, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, malo muskatnog oraščića, 3 jaja, 150 g šećera, 150 g pasirane bundeve, 150 g seckanih oraha

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić. Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte pasiranu bundevu i na kraju pažljivo umešajte brašno sa začinima. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pospite seckanim orasima. Pecite na 180 C oko 20 minuta. Izvadite koru iz rerne i prebacite na vlažnu krpu, pa zamotajte rolat. Ostavite da se ohladi.

Umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte šećer po ukusu. Na kraju pažljivo umešajte kiselu pavlaku i sve lepo izjednačite.

Kad se rolat potpuno ohladi, razmotajte ga i nafilujte pripremljenim filom. Ponovo zavijte rolat i pospite šećerom u prahu.



Praline od bundeve i bele čokolade



Sastojci: 100 g pasirane bundeve, 150 g Spekulas keksića, 50 g krem sira, 1 kašičica cimeta

Glazura: 200 g bele čokolade, 5-6 kašika ulja

Priprema:

Spekulas keksiće sameljite u fini prah. Budevu ispecite u rerni i ispasirajte da napravite pire. Pomešajte pasiranu bundevu,  krem sir, cimet i mleveni keks. Izjednačite smesu i stavite u frižider da se malo stegne. Oblikujte bombice i dobro ih rashladite, možete ih i zamrznuti.

Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi sa malo ulja uz neprestano mešanje da se ne bi napravile grudvice. Spuštajte po jednu bombicu u glazuru, pa izvadite na papir za pečenje ili celofan i pospite mešavinom mlevenog keksa i cimeta. Kad prelijte sve bombice, stavite ih papirnate korpice i čuvajte na hladnom do služenja.


12 коментара:

  1. Ja sam danas započela sa bundevom za ovu sezonu..inače je jako volim.Ovaj rolat sam pravila samo je sa filom od krem sira i odličan je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas jos uvek nema bundeve na pijaci, ovo su proslogodisnji receptici, meni je najdraza ispecene u rerni pa zasladjena medom.:))

      Избриши
  2. Sve, sve, ali ove praline... Jao!

    ОдговориИзбриши
  3. Uh, sve je božanstveno, ali su i meni praline baš picikato! Bundevu sam već "napala" ove sezone, malo slatko, pa malo slano.. 🎃

    ОдговориИзбриши
  4. praline su mi savršene! U rolat bih radije čokicu jer šlag baš i ne volim. I tako pod dekicom nakupila bih najmanje 100 kila!!:))

    ОдговориИзбриши