понедељак, 26. септембар 2016.

Rižoto od bundeve


Za prve dane jeseni jedan živopisni predlog za ručak poslužen u zanimljivoj "činiji" (koju posle možete izubiti i poručkati:).

Rižoto od bundeve

Sastojci: 1 bundeva (oko 1 kg), 1 crni luk, 200 g pirinča, oko 6 dl pilećeg bujona, 25 g putera, ulje, so, biber, naribani parmezan, peršunovo lišće

Priprema:

Isecite poklopac i pažljivo izdubite sredinu bundeve, ali ostavite tanak sloj (oko 1 cm otprilike). Bundevu stavite u rernu da se peče, a dršku na poklopcu zamotajte u foliju da ne izgori. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Izdubljenu sredinu bundevu isecite na kockice i sačuvajte za rižoto.


Na malo putera i ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte kockice bundeve i pirinač uz postepeno dolivanje pilećeg bujona. Sve začinite po ukusu i kuvajte dok pirinač i povrće skoro ne omekšaju. Pri kraju kuvanja možete dodati naribani parmezan, promešati i posuti seckanim peršunom.

Pripremljeni rižoto prebacite u izdubljenu bundevu  i servirajte toplo. Možete poslužiti  i kao pojedinačne porcije ako pronađete male okrugle bundeve.:)

Bon appétit!:)


II način pripreme - rižoto možete peći zajedno sa bundevom, u tom slučaju samo ga kratko propržite na ringli, sipajte celu količinu tečnosti i prebacite u izdubljenu bundevu. Stavite u rernu i proverite posle 40-tak minuta da li je sve skuvano (parmezan umešajte tek na kraju:).

6 коментара:

  1. Krasno izgleda, baš mi se sviđa ovo posluživanje u buči.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je bila neka bundevica/buca srednje velicine, nikako da pronadjem one malene za jednu porciju.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Divan rižot, serviran lepo kako samo ti umeš! ❤ A pravim sličan, pa znam i koliko je ukusan..

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Ovo su proslogodisnje fotkice, mislim da jos uvek nisam videla bundeve na pijaci, pssst...;)))

      Избриши