субота, 6. август 2016.

Kruške u sirupu sa čipkom od karamela


Lagani letnji desert koji možete poslužiti u najsvečanijim prilikama, vrlo ukusan i jednostavan.:)

Kruške u sirupu od belog vina

Sastojci: 4 lepe kruške, 300 ml kvalitetnog belog vina, 300 ml vode, 100 g šećera, sok od 1/2 limuna, štapić cimeta + 5-6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Kruške oljuštite ali ostavite drške na vrhu. Isecite dno da bi mogle ravno da stoje. U dublju posudu sipajte belo vino i vodu, dodajte šećer, limunov sok i štapić cimeta. Poređajte uspravno kruške i kuvajte 15-20 minuta dok ne omekšaju. 

Izvadite kruške na tanjir, a sirup kuvajte još 20-tak minuta da se zgusne (otprilike da ispari polovina tečnosti). Prelijte kruške sirupom.


Karamel čipka - na laganoj temperaturi istopite šećer do boje svetlog karamela. Pripremite papir za pečenje i kašičicom preko njega poprskajte karamel .

Sačekajte da se čipka malo prohladi, neka bude mlaka da bi mogla da se savije. Pažljivo odvojite šećerni ukras od papira i savijte oko kruške (pazite da se ne ispečete). Sve dekorišite jezgrima oraha i odmah poslužite.:)


Recept je objavljen u magazinu MEZZE, a možete ga odštampati ovde.:)

9 коментара:

  1. das hätte ich jetzt gern zum NACHTISCH,,,,,freu,,,freu

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan desert. A posebno ovaj čipkasti ukras!

    ОдговориИзбриши
  3. Kakva elegancija! Prelepo. A bas imam neke organske kruskice za kuvanje....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, kruskice su tako inspirativne, sigurna sam da ces jos nesto fino napraviti od njih.:))

      Избриши
  4. Auh, kako je lepo :)

    Probaću da napravim ukras uz neki naredni slatkiš :) Da li se ukras jede ili se skloni s kruške, jer se šećer hladjenjem stvrdnjava, pa da ne bude opasno po zube? ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mozda je bolje prvo skloniti ukras, pa onda grickati malo krusku, malo dekoraciju.:)))

      Избриши
  5. Divan desert! ❤ Kruške obično pojedemo sirove, ali pamtim recept, pa ću da se pravim važna pred gostima.. Ovako sa karamelom kruške izgledaju baš prefinjeno!

    ОдговориИзбриши