четвртак, 23. јун 2016.

Slatko od belih trešanja


Dragi moji, nadam se da uspešno odolevate ovim tropskim vrućinama, pa evo jednog slatkog receptića za prve dane leta. Šef je sa pijace doneo 2 kg lepih belih trešanja i posle kraćeg većanja, dogovorili smo se da od njih napravimo slatko.

Najčešće slatko pravimo u razmeri 1:1 (1 kg voća i isto toliko čećera), a pošto su trešnje same po sebi slatke, malo sam izmenila odnos i ispalo je vrlo fino, nadam se da će vas inspirisati da ga napravite.:)

Slatko od belih trešanja


Sastojci: 1 kg belih trešanja (bez koštica), 600 g šećera, 1 manji limun, 2-3 lista lezetre i štapić vanile (po želji)

Priprema:

Trešnje operite i odvojite od petljki, a zatim izvadite koštice. Tako očišćene trešnje stavite u veću dublju šerpu i pospite šećerom. Ostavite da stoje 3-4 h (može i duže) da trešnje puste sok.


Stavite slatko da se kuva, prvih desetak minuta na jačoj temperaturi a zatim smanjite na neku srednju temperaturu i kuvajte još 30-40 minuta. Slatko povremeno promešajte ili jednostavno protresite šerpu.:)

Otprilike na pola kuvanja dodajte kolutiće neprskanog limuna i štapić vanile ako volite. Kad se sirup lepo zgusnuo (poput ređeg meda) a voće postalo skoro prozirno, slatko je gotovo. Kašikom pažljivo skinite belu penu koja se skupila na površini i po obodu šerpe tokom kuvanja. 


Sada možete dodati i listiće lezetre koji će dati finu aromu trešnjama (listiće kasnije možete izvaditi). Pokrijte šerpu vlažnom pamučnom krpom i ostavite da se slatko potpuno ohladi.

Operite tegle i obrišite ih, a zatim sipajte slatko. U svaku teglu možete staviti po kolutić-dva limuna, izgledaće vrlo lepo.:) Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i suvom mestu do upotrebe.


Ovako pripremljeno slatko se može čuvati i godinu dana, mada ćete ga verovatno i pre potrošiti.:)

Na slici ispod je lezetra (lat.Pelargonium graveolens) čiji su listovi jestivi i možete ih slobodno staviti u tegle, mada će dati finu aromu i ako ih ostavite samo par sati u slatku.:)

Još malo inspiracije sa trešnjama na ovom linku.:)


16 коментара:

  1. Ako nesto volim to je slatko od belih tresanja. Vraca me u detinjstvo u secanja na moje bake, koje su bile majstori za tu caroliju. Hvala na divnom receptu 😘

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja imenjakinjo, veoma si me obradovala i bice mi drago ako receptic posluzi kao inspiracija.:)) Punooo lepih pozdrava!:))

      Избриши
  2. Nikada nisam kuvala slatko od trešanja, to ovde niko neće jesti a ja ga volim u onim retkim trenucima, kad me uhvati nostalgija...ali nema..Divne fotke. Mi ovu biljku zovemo rozetla i fenomanalno miriše.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, mozda da napravis jednu turu za svoju dusu, a interesenti ce se posle sami javiti kad vide kako je fino.:)))

      Избриши
  3. Bome je vruće. Slatko divno izgleda, mada nisam još vidjela bijele trešnje kod nas na placu. Hm, možda nisam dobro gledala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo, sef je ih isto nedavno trazio, hteli smo da napravimo jos jednu turu, ali nije ih bilo ovog puta, verujem da zavisi kako se naleti na njih.:))

      Избриши
  4. Slatko slatko izgleda :)

    Jedem ali ne pravim, jer nismo dovoljno karakterni, pa bi slatko planulo brzinom svetlosti :)

    Slike su ti, kao uvek, božanstvene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ma, napravi barem par teglica, a onda skloni do prvih pahuljica, posle ce biti slatko iznenadjenje.:))

      Избриши
  5. Lana, ovo ovde sve deluje kao neka magija koja me tera ka kuhinji.. Uvek!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, verujem da nece biti problem za tresnjice, tako da svakako jedn tura moze da padne.:))

      Избриши
  6. Ovo je moja slaba tackca. Slatko i kompot od belih tresanja...
    Hvala Minjoncice sto si me virtuelno ovako lepo posluzila ;)
    Cmokic :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, drago mi je da te cujem a najvise bih volela da te i uzivo posluzim, sacuvacu jednu teglicu samo za tebe.:))) cmoook...

      Избриши
  7. prekrasno slatko jos od bijelih tresanja, ne pamtim kad sam jela bijele tresnje uopste... divno zaista!

    ОдговориИзбриши
  8. A da mi lepo organizujemo druzenje, sve sa slatkim i sa nekim finim kolacicima... to bi bilo bas divnooo!:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Divno izgleda, domaćinski! 👌 Godinama sam ga kuvala, jer smo imali veliku belu trešnju u dvorištu. A onda smo je isekli i nema više slatka.. 😄

    ОдговориИзбриши