недеља, 12. јун 2016.

Kiflice za dobro jutro:)


Znam, znam... već je skoro podne, ali verujte da nije moglo ranije.:) Zapravo, ovaj receptić nije bio u planu za kuckanje, ali su kiflice tako fino uspele, da sam jednostavno morala da ih zabeležim kako ih ne bih zaboravila... a najbolje mesto za to je na blogu.:)))


Sastojci (za 32 kiflice): 650 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1,5 kašičica soli, oko 350 ml mleka, 75 ml ulja (mala kaf.šoljica), 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, 60 g maslaca, kim, susam za posipanje

Fil: tanko sečena šunka, feta sir, kockice kačkavalja i dr.

Priprema:

Razmutiti kvasac u 100 ml mlakog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, 1 jaje i sa mlakim mlekom zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo mleka ili brašna da se dobije glatko testo koje ne lepi za ruke. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.


Nakon odmaranja, testo podeliti na 32 delova (najzgodnije je da testo oblikujete u valjak i podelite na pola, pa svaku polovinu jos na pola, a zatim na četiri dela). Oblikujte male loptice i pokrijte ih krpom da se ne suše.

Svaku lopticu rastanjite elipsasto, pa na gornjem delu zasecite na 4 mesta (kao na slikama). Na jedan kraj staviti kolutić šunke ili kockicu sira, pa zamotati kiflice. Ređati na podmazan pleh (ova mera je dovoljna za jedan pleh).


Kiflice premazati umućenim jajetom i posuti kimom ili susamom. Na svaku kiflicu staviti po kockicu maslaca i sačekati dok se rerna zagreje. Peći na 200 C oko 30 minuta sve dok fino ne zarumene.:)

Prijatno grickanje!:)))


Dragi moji, želim vam prijatno nedeljno popodne, lepo provedite današnji dan, bilo da ste odlučiti da prošetate ili ostanete kod kuće, ušuškani uz neku dobru knjigu, film ili voljenu osobu.:)


21 коментар:

  1. U potpunosti te razumem sto se tice "cuvanja" recepta na blogu :))) Ali iskreno, desavalo mi se da zapisem recept na nekom papiricu, napravim slike i pripremim za blog, a onda nakon nekoliko dana (kada pozelim da otkucam recept) nemam blage veze gde sam ostavila papiric sa zapiskama :))))
    U svakom slucaju, kifle izgledaju fenomenalno i rado bih prisvojila ovaj tanjiric i soljicu kafe :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Dobro je, nisam znaci jedina, hihi... meni se desava da ne zapisem odmah receptic, pa kad posle nekog vremena naletim na slike, nemam pojma kako sam pravila.:)) p.s. tanjiric ti saljem brzom postom, sve sa kiflicama!:)))

      Избриши
  2. Dobro jutro/dan i tebi :))

    Sve kiflice su napravljene po manje-više sličnom receptu, ali nije svaka prezentacija ovako lepa :)

    Ulepšaš mi dan svojim slikama, naravno i receptima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu i za veceru, izvoliiii na tople kiflice... naci cemo i neku finu seriju da pogledamo.:)))

      Избриши
  3. Ja sam uvek za pecivo i ništa lepše nego jutarnja kafica ili šolja jogurta sa tolim kiflicama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, saljem ti topao pozdrav i da mogu najradije bih teleportirala ovaj tanjiric sa kiflicama.:)

      Избриши
  4. Kad sam ugledala ove lepe fotografije kiflica,oduševila sam se.Predivne! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Savrseno izgledaju! Pravim uskoro!!! 😃

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo su ti lepe kiflice! 👌 Meni uz tanjirić sa kiflicama teleportuj i ono crno (zaječarsko) pivo koje si mi ti ovde otkrila 😋

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман14. јун 2016. 21:47

    Ah, sve se urotilo protiv mene! Predivne kiflice, a ja celi mesec bez kuhinje... Kako da se prezivi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema problema, sad cu poslati goluba pismonosu, ti samo otvori prozor!:)))

      Избриши
  8. Bas su divna peciva, a tek slike I izvedba ...

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман20. јун 2016. 12:13

    Ovakve..može svako jutro!

    ОдговориИзбриши
  10. Sad znam ko će da pravi kiflice tj. da mota, danas mi stiže Filip :-)

    ОдговориИзбриши