недеља, 10. април 2016.

Bavarske perece sa pivom


Nedavno sam pravila jedan recept sa crnim pivom (recept uskoro u novom broju magazina MEZZE:), pa kako mi se dopala kombinacija, rešila sam da isprobam i neko pecivo sa njim, tako su nastale ove perece.:) Zbog crnog piva testo dobije finu tamniju boju a i ukus je obogaćen lepom aromom. Nadam se da će vam se dopasti i da ćete ih isprobati, želim vam prijatan vikend!:)

Bavarske perece sa crnim pivom


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl crnog piva, 50 ml ulja, 1 jaje za premazivanje, susam ili kim

Za kuvanje: 1,5 l vode, 1 puna kašika sode bikarbone

Priprema:

 Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešati, brašno, so, ulje, pivo i pripremljeni kvasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da odmara oko 30 minuta, a može i duže da se udvostruči.


Testo podeliti na 10 delova i svaki rastanjiti u valjak dužine 30-35 cm. Oblikovati perece kao na slici. Zagrejati 1,5 l vode i kad provri dodati punu kašiku sode bikarbone. Perece pažljivo spuštati u kipuću vodu i izvaditi rupičastom kašikom čim isplivaju. Izvaditi ih na kuhinjski papir da se malo ocede, a zatim poređati na pleh preko papira za pečenje.

Perece premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Peći na 200 C oko 20-25 minuta da fino porumene. Poslužiti ih tople za doručak ili večeru.:) Prijatno grickanje!


25 коментара:

  1. Nisam nikada stavljala pivo u testo, ali ovo tako izaziva da se proba. Vidim da imamo i mi dobro domaće tamno pivo i baš ću ga potražiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo je vrlo fino, u medjuvremenu sam pravila i neke posne grisine i skoro su nestali.:) Ovo je crno zajecarsko pivo, mislim da ga od skoro ima u prodaji.:)

      Избриши
  2. Lanče, pogodi me po sred srcETa - pecivo volim, crno pivo obožavam! Za ovo zaječarsko sam čula, ali nema baš svuda da se kupi. Čim ga nađem moram da ga isprobam prvo klot, a posle u ovakvim kombinacijama...
    Perece su ti bajne, slike isto ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Gago, ma sigurno ces ga naci, Roda i Idea su garant dobro snabdevene.:) Mislim da bi se odlicno uklopilo i uz neke cokoladne kolace.:)) p.s.mnogo mi se svidjaju ta tvoja srculenca, nikako da provalim kako ih nadjes, pa ih zato pozajmim od tebe...♥ ♥ ♥

      Избриши
    2. Samo je trebalo da odem do grada, našla sam ga večeras u Tempu.. :) Videla sam neke torte sa crnim pivom, kod tebe perece, dok smislim šta bih, na kraju ću da ga popijem!
      Evo ti još jedno srce i cvetić ♥ ✿

      Избриши
    3. E, super, verujem da ce biti i za neki fini receptic.:) Hvalaaa na svim srculencima i lepom cveticu!:)))

      Избриши
  3. Perece izgledaju divno. Ja pivo osim crno i ne volim da pijem , ima ga ovde svakojakih vrsta .Perece i to bavarske pravim i ja ali nisam sa pivom još nikad. Hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Ovde je crno pivo tek od nedavno u prodaji i vrlo lepo se slaze u kuhinji, pravila sam i grisine sa njim, bas su brzo nestali.:)

      Избриши
  4. Супер переци, морам испробати! Фотке су фантастичне!

    ОдговориИзбриши
  5. Ja prvi put cujem o takvom nacinu pripreme- u vodi sa sodom... Da li se koristi i kod drugih recepata? A sto se pivo u testo tice... Da li samo daje ukus ili menja nesto u formiranju? Na primer brze se raste testo i.sl ...???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da,taj nacin pripreme je karakteristican za bavarska peciva, kratkim kuvanjem u vodi sa sodom bikarbonom testo postaje elasticnije i dobije finu tamnu boju kad se ispece.:) Mogu se praviti razni drugi oblici (kiflice, kajzerice, djevreci i sl.) a pecivo je vrlo ukusno kad se pripremi na taj nacin.:)
      Sto se tice dodatka piva, ono daje finu aromu testu ali nisam primetila da je testo nesto brze naraslo.:)

      Избриши
    2. :) Malo je potrajalo dok sam otkuckala odgovor.:) pozzz

      Избриши
  6. Verujem da su fantastične! Obožavam ove recepte sa kuvanim testom :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Uf, odlično izgledaju, pravila i ja nekad samo bez piva, mnogo je zarazno :)

    ОдговориИзбриши
  8. Kakva koincidencija, i ja sam pravila perece tri dana posle tebe, auuu, gledam i ne verujem, od toliko recepata baš perece :)) Jako su lepe i bolje je kad imaju samo jedan "preplet", nekako su izražajnije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)) Divnoo, bice da je neka telepatija, jedva cekam da vidim tvoj receptic.:))

      Избриши