петак, 11. март 2016.

Zalogajčići od palente



Ove ukusne zalogajčiće od palente možete vrlo brzo napraviti i poslužiti u svakoj prilici, kao zanimljivo meze, koktel posluženje ili laki obrok uz sezonsku salatu. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih zalogajčića, pogledajte još i receptiće za kuglice od palente sa sirom i brze kockice da dopunite vašu kolekciju.:)

Cvetići od palente


Sastojci: 1 šolja kukuruzne palente, 3 šolje vode, 40 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, malo mlevenog bibera, 

Nadev: 300 g krem sira, 2 kašike svežeg začinskog bilja, sveže mleveni biber, beli luk u prahu, 100 g tanko isečene pancete

Priprema:

U slanu ključalu vodu polako sipajte palentu uz neprestano mešanje. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne, pa pomerite sa ringle (koristim ekspres palentu koja se skuva za 2 minuta). Na kraju dodajte komadić maslaca i promešajte da se rastopi. Dodajte malo mlevenog bibera i začine po želji. Sve sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i lepo izravnajte. Ostavite da se potpuni ohladi, a zatim isecite na željene oblike.


Ohlađenu palentu isecite na cvetiće uz pomoć modlice. Izmešajte krem sir i začinsko bilje po želji (peršun, mirođija, origano i dr.), dodajte malo mlevenog bibera i belog luka u prahu. Smesu prebacite u špric sa zvezdastim nastavkom i na svaki cvetić stavite po malo fila. Ukrasite tankim šnitama pancete i listićem peršuna.


Ražnjići od palente


Sastojci: 1 šolja ekspres palente, 3 šolje vode, 100 g rikote, 1 ravna kašičica soli, 40 g maslaca, oko 100 g pancete (isečene na tanke listiće), drveni štapići za ražnjiće

Priprema: 

Zagrejte vodu, dodajte so i sipajte palentu u tankom mlazu neprestano mešajući dok se ne zgusne. Pomerite sa ringle, dodajte komadić maslaca i rikota sir. Sve izmešajte i sipajte u manji pleh preko papira za pečenje. Kad se ohladi, isecite na kockice željene veličine.

Svaku kockicu palente obložite tankom šnitom pancete i nabockajte na štapiće. Pržite na zagrejanom ulju par minuta sa svake strane da se slanina ispeče. Poslužite toplo uz salatu po želji.:)


Kockice od palente sa bukovačom


Sastojci: 1 šolja palente, 3 šolje supe od kockice, 40 g maslaca, 300 g bukovače (ili šampinjona), 1 veći crni luk, 1 češanj belog luka, so, biber, peršun, balzamiko sirće

Priprema:

Pripremite palentu kao u prethodnom receptu, umesto vode možete je skuvati u supi. Toplu palentu prebacite u manji pleh i ostavite da se ohladi, a zatim isecite na veće kocke.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk. Dodajte pečurke iseckane na listiće i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu, pospite seckanim peršunom.

Na svaku kockicu palente stavite po kašiku pripremljenog fila i poprskajte sa malo balzamika. Dekorišite listićima svežeg peršuna i poslužite kao finu zakusku.


18 коментара:

  1. Totalni sam ljubitelj ovakvih zalogaja. Već su bookmarkovani :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12. март 2016. 02:33

    Ovo je zaista ukusno posluženje polenta kao baza i sve ove delicije na njoj.Uz to lepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... mogucnosti su zaista neiscrpne, a sigurna sam da cete vas dve jos nesto fino smisliti.:))

      Избриши
  3. Fenomenalne ideje, cvetici su mi posebno zapali za oko :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mogu se praviti i u drugim oblicima, ali cvetici su posebno dekorativni.:)) p.s. nadam se da ce ti paketic stici ovih dana.:))

      Избриши
  4. Анониман13. март 2016. 07:38

    Lana, ovo je predivno! Bas dekorativno i po sastojcima znam da je ukusno! Pravim prvom prilikom.!

    ОдговориИзбриши
  5. Jako lepo posluženje koje bih pobrstila brzinom svetlosti... Kod tebe i najjednostavnija stvar uvek izgleda za pet kategorija bolje nego kad to učini bilo ko drugi.

    ОдговориИзбриши
  6. Divota.. Sve izgleda besprekorno! ♥ Nema tog koji bi ovome odoleo..

    ОдговориИзбриши
  7. Super izgleda, ja obožavam žgance ali moji doma baš i ne pa su rijetko na meniju.

    ОдговориИзбриши
  8. Tako retko pravim kačamak i ne pitaj me uopšte zašto a nekad smo ga jeli mnogo češće..Divni su ti zalogajčići i lepe slike.

    ОдговориИзбриши