среда, 16. март 2016.

Sarmice od vinovog lista sa prosom


Jedan lagani recept za dane posta ili jednostavno kada poželite da napravite ukusan i brzi ručak bez mesa. Fil možete obogatiti i drugim vrstama povrća po želji, za koju god varijantu da se odlučite verujem da će vam se dopasti.:) Bon appétit!:)


Sastojci: 40-50 neprskanih listova vinove loze, 1 šolja prosa, 3 šolje vode, 1 crni luk, ½ praziluka, 1 češanj belog luka, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani praziluk, crni i beli luk. Proso isperite pod mlazom hladne vode i dodajte luku. Sipajte vodu i začinite po ukusu. Kuvajte 20 minuta dok proso ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckano peršunovo lišće.


Na svaki list stavite po kašičicu nadeva i zamotajte sarmice. Poređajte ih u šerpu (mogu se ređati u 2-3 reda) i prelijte vodom da ih potpuno pokrije. Sipajte malo ulja i kuvajte 30 minuta dok sarmice ne budu gotove. Poslužite ih sa kolutićima limuna. Prijatno!:)

Napomena: u fil možete dodati i seckane pečurke, crvenu ili zelenu papriku, cvetiće karfiola itd.


11 коментара:

  1. Mmm, volim proso, volim sarmice; trebalo bi da je dobitna kombinacija, koju jos nisam probala zajedno. Izgleda fantasticno!

    ОдговориИзбриши
  2. Divne su ti sarmice, baš si ih lepo smotala!♥ Sa prosom ih nisam jela, samo sa pirinčem i to kupovne grčke, jer mi je motanje u vinov list pipav posao za koji trebaju dobri živci.. Prema tome, šalji par komada :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, verujem da bi ti se dopale, saljem ih odmah brzom postom, a jos bolje da ti dodjes na veceru.:))

      Избриши
  3. Анониман18. март 2016. 14:09

    Sarmice u listu od vinove loze me uvek podsete na rodni kraj i detinjstvo. One 'klasicne' sarme sam probala mnogo kasnije. A ovu sa prosom jos nikada. Moram da se potrudim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) U tom slucaju, dopasce ti se i na ovaj nacin, vinovo lisce daje glavni smek, a nadev se moze menjati po zelji.:))*

      Избриши
  4. Sarmice od vinove loze kao podsetnik na moju baku! Ona je bila poreklom iz Makedonije i tamo se ove sarmice cesto prave, ali je ona listove sama sakupljala jer su morali da se beru pre nego sto se prskaju. Secam se da je govorila da su lepsi listovi divlje loze. Ako nije tajna i ako zivite u Beogradu (ili Srbiji), u kojim prodavnicama nalazite listove vinove loze u salamuri? Vero je to prodavao, ali kada sam nedavno bila da kupujem, rekli su mi da su ih povukli iz prodaje (razlog nisu naveli).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, divna uspomena na baku ♥.:) Moram priznati da sam ove listice donela iz Grcke, mada sam ih jedno vreme ranije vidjala i u Rodi, mislim da su bili iz uvoza, ali nisam sigurna da li ih jos uvek imaju. Medjutim, mozete ih vrlo jednostvano napraviti vec s proleca, na pijaci se obicno prodaje neprskano mlado lisce, pa ako uspete da nabavite pogledajte svakako ovaj receptic (tu sam kuckala kako se lisce moze ostaviti kao zimnica:). Saljem lepe pozdrave!:)

      http://kuhinjica-mignone.blogspot.rs/2012/05/sarmice-od-vinovog-lisca.html

      Избриши