уторак, 22. март 2016.

Praline od suvih šljiva u čokoladi


Ukusne i zdrave praline od suvog voća sa srcem od oraha u "kaputiću" od fine čokolade. I da znate, teško im je odoleti i zaustaviti se samo na jednom kolačiću - eto, da ne bude posle da vas nisam upozorila.:)))


Praline od suvih šljiva u čokoladi

Sastojci: 200 g suvih šljiva (bez koštica), oko 100 g jezgra oraha ili 100 g marcipana, malo ruma (po želji)

Glazura: 100 g  crne čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Najbolje je koristiti suve šljive bez koštica zato što ih ne treba seći već samo ubaciti punjenje po želji. Za aromatičniji ukus, suve šljive se mogu prethodno potopiti u alkohol, recimo rum ili viski, i ostaviti da stoje tako potopljene oko jedan sat uz povremeno okretanje.


Za punjenje se može koristiti koštunjavo voće ili smesa od badema tj. marcipan. U svaku suvu šljivu treba staviti po polovinu jezgra oraha ili kuglicu marcipana. 

Rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi, pa svaku šljivu na kratko potopiti u glazuru i odložiti na celofan dok se glazura stegne. Zatim posuti pralinice kakaom u prahu i staviti u papirnate korpice. Odlične su kao slatko posno posluženje. :)

Napomena: na isti način se mogu praviti kolačići i od drugih vrsta suvog voća, npr. suvih kajsija, datulja/urmi i dr.


U pozadini su kuglice od suvih šljiva napravljene po Ljiljinom receptu sa bloga Chocolate dust.:)

18 коментара:

  1. Sa nadevom od marzipana nisam jos probala, mislim da napunim sljive marcipanom...uopste nisam jos uvek pravila marcipan sama a nisam sigurna da li onaj gotov u redu.ali takve pravim vec vise od deset godina! Ipak, probala sam neke cokoladice koje su napunjene marzipanom au centru imaju sljivu ili visnje a one su bas super!Takve bih htela da pravim jednom dana. A sta je ovo na vrh tvojih cokoladica? Cimet ili kakao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da bi bili fini i sa vocem iz slatka, ti kolacici sa visnjama u sredini super zvuce.:) Na vrhu kolacica je kakao prah, mada moze i bez njega.:)

      Избриши
  2. Анониман22. март 2016. 22:27

    Jao, jao, jao... Suve sljive u cokoladi. Upoznala sam ih pre 15 godina u Poljskoj kao sliwke w czokoladie. Jos uvek ih obozavam. Dobra ideja da se pospu kakaom, pa budu trufli. Prelepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod Milkice na blogu Mimi‘s kingdom postoji recept upravo za te kolacice, mislim da ih je ona punila sa ganas kremom i prava su fantazija.:)))

      Избриши
  3. Анониман23. март 2016. 07:22

    I meni je poznat ovaj divan trafle. Čokolada i suva šljiva su tako dobra kombinacija. I ja ih ovde nabavljam u poljskoj radnji, a eto mogla bih sad po tvom receptu probati da napravim i sama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, isprobaj ih svakako, vrlo ih je lako napraviti, a sa tvojom malom asistenticom mozda razvijete i biznis.:))

      Избриши
  4. Uh, koja divota! Obožavam kombinaciju čokolade i suvih šljiva! Ljiljine kuglice sam par puta pravila, ove tvoje praline obećavaju istu uživanciju! ♥

    ОдговориИзбриши
  5. Koja dobra ideja! Mislim da je to isto napast koju, kad počneš jesti, ne možeš stati. Ali odlično kao poklon umjesto nekih kupovnih slatkiša.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Divna ideja, verujem da bi svakoga obradovao jedan takav slatki paketic.:))

      Избриши
  6. Super ideja, jednostavno, a vjerujem preukusno! I divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  7. postovana da li moze nesto drugo da se koristi umesto marcipana.unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze se napraviti smesa od mlevenih oraha i secera u prahu, dodati malo maslaca ili soka od limuna da poveze smesu, pa oblikovati kuglice i napuniti suve sljive. Vrlo su lepe i kad se pune ganas kremom (cokolada i slatka pavlaka) ili jednostavno samo ubaciti polovinu oraha ili ceo badem u sredinu.:) Eto, nadam se da nesto od ovoga pomoci.:) Lep pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala vam na brzom odgovoru.Srdacan pozdrav.

      Избриши