недеља, 27. март 2016.

Lisnata pogača sa sirom


Svim dragim prijateljima i čitaocima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru želim srećan praznik uz najlepše želje da ga provedu u radosti i veselju sa najmilijima. Evo i jednog prigodnog recepta za sve koji možete isprobati već danas za doručak ili možda večeru. Recept je sa jedne turske instagram stranice, a znate da su oni pravi majstori za bureke i peciva.:)

originalni recept:)
(uz manje modifikacije)


Sastojci: 500 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika masti + 100 g masti za premazivanje, 3 dl vode ili mleka, 1 jaje, susam za posipanje

Nadev: 500 g svežeg sira, 2-3 kašike milerama, 1 jaje

Prirema:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode (ili mleka) sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da se aktivira. U dubljoj posudi izmešajte brašno i so, dodajte veliku kašiku masti, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom ili mlekom zamesite glatko testo. Testo podelite na 3 dela, oblikujte jufkice i ostavite ih da odmaraju desetak minuta.


Za to vreme rastopite mast (ili maslac) na laganoj temperaturi. Razvijte tanko jednu jufkicu, prelijte sa par kašika rastopljene masti i uvijte najpre kao rolat, a zatim u obliku puža. Napravite još dva takva "puža" od preostalog testa. Pokrijte krpom i ostavite da odmaraju još desetak minuta.

Napravite nadev od sira, milerama i umućenog jajeta. Po želji možete dodati i spanać, blitvu i sl.


Svaki "pužić" od testa rastanjite oklagijom u krug. Kalup namažite mašću i stavite prvi deo testa. Premažite polovinom fila od sira. Preko toga stavite drugu koru i rasporedite preostali fil. Treću koru razvijte u nešto veći krug, isecite višak testa (samo traku u širini 2 cm) i upletite spiralno, pa stavite uz rub kalupa. 

Umutite jedno jaje i premažite celu pogaču a sredinu pospite susamom ili kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta da fino porumeni. Poslužite uz kiselo mleko za doručak ili večeru. Prijatno!:)


Napomena: pogaču možete napraviti i sa mlevenim mesom, kao što je u originalnom receptu (samo ga prethodno malo propržite sa lukom i začinite po ukusu).


21 коментар:

  1. Cesto kupujem kore za pitu u turskoj prodavnici i malo je reci da su izvrsne sto opravdava njihovu specijalnost za pite. Pogace izgleda neodoljivo :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno, mozes onda napraviti sa originalnim korama i verujem da ce pogaca/pita biti za prste polizati.:)))

      Избриши
  2. Анониман27. март 2016. 12:36

    Kako lepa pogača!! I kako si lepo sve objasnila. Imam samo jedno pitanje: Kod nas nema svežeg kvasca, koliko bi to bilo potrebno kvasca suvog ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, mozes slobodno praviti i sa suvim kvascem, tako cak i pise u originalnom receptu, mislim da jedna kesica suvog kvasca (7 gr) zamenjuje 20 g svezeg, sto je dovoljno za 500 g brasna.:)

      Избриши
  3. Sta je mileram? Jel jogurt? A jel onaj svez sir kod vas tecan ili takvo kao namaz ,nadev na slici izgleda kao jogurt.ja sam mislila sa svez sir moze da se sece na komad.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mileram je nesto poput kisele pavlake, mlecni namaz sa vecim procentom masnoce, moze se staviti i malo kajmaka u fil da obogati ukus. A sir je ovog puta bio sitan, mrvljeni (nesto poput rikote), mada je lepse kada se za fil koristi neki punomasni sir, kao recimo feta... ili svezi sir koji se sece na kocke.:)

      Избриши
  4. Одговори
    1. Da saljem brzom postom ili cete da navratite na veceru?:)))

      Избриши
    2. 😂😂😂😂😂... pa ne znam šta je bolje... ostaje mi jedino da je probam... Hvala na pozivu... 💖💕💖💕💖💕

      Избриши
  5. Jaoooo, što je lepa pogača, žuti se ko dukat! ♥ Samo gvirim kroz ključaonicu u ovu lepotu, "zašila" sam usta.. ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Uh, ovakve stvari BAS volim...meso ili sir - nema veze. Divno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  7. Ova pogača presavršeno izgleda, moram je pod hitno isprobati.

    ОдговориИзбриши
  8. Pogača izgleda mnogo lepo...negde sam je i ja videla, ali ne pamtim gde.

    ОдговориИзбриши