недеља, 14. фебруар 2016.

Princes krofne sa karamelom

 
Jedan slatki recept da vam ulepša nedeljno popodne.:) Princes krofnice sa prelivom od karamela su bile omiljeni slatkiš koji su mama i baka rado pripremale nedeljom na kraju svečanog ručka. Nekada bi to bila i štrudla sa cimetom ili koh od griza, a baka je posebno volela da napravi i slatkiš od griza u karamel prelivu. Eto, šta god izabrali, želim vam da lepo provedete nedeljno popodne.:))
 
 
Sastojci: 100 ml ulja, 250 ml vode, 170 g oštrog brasna, 5 jaja
 
Fil: 4 žumanca, 5 kašika šećera, 75 g brašna, 75 g gustina, 750 ml mleka, 2 vanilin šećera (ili štapić vanile), 100g maslaca + 200 ml slatke pavlake

Za karamel: 100 g šećera rastopljenog kao karamel

Priprema:
 
Sipati vodu i ulje u šerpu sa debljim dnom i zagrejati da provri. Zatim dodati celu količinu brašna i izmešati da se napravi lopta od testa. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
 
U ohlađenu smesu stvaljati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Smesu prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti "ružice" preko papira za pečenje (ostaviti dovoljno prostora jer će prilično narasti). Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 20-30 minuta. Vrlo je važno ne otvarati rernu za vreme pečenja! 
 
 
Dok se krofnice peku napraviti fil. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i malo hladnog mleka da se sve razmuti. Preostalo mleko zagrejati sa štapićem vanile (ili vanilin šećerom). 
 
Kad mleko provri polako sipati umućena žumanca i uz neprestano mešanje kuvati dok se krem ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodati maslac i umućenu slatku pavlaku, pa sve prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom.


 Krofnice preseći na pola i nafilovati pripremljenim kremom. Ako volite da budu posebno kremaste, umutite još 200 ml slatke pavlake u šlag i stavite preko žutog fila. Vratite poklopčiće.:)
 
Rastopite 5-6 kašika šećera kao karamel i kašičicom pažljivo sipajte preko svake krofnice. Možete ih posuti i šećerom u prahu, ako više volite, ili preliti rastopljenom čokoladom.
 
Prijatno grickanje!:)


32 коментара:

  1. Princes krofne sam probala sa cokoladom, ali ne i sa karamel sosom. Moracu to da ispravim :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Nsam znalada je princes krofne choux bez putera i mleka....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, testo je isto kao za francuske "choux" kolacice, od ovog testa se mogu praviti i ekleri kao i slane krofnice.:)

      Избриши
  3. Fantastično.Sa karamelom još bolje .Ova KuvaricaGR treba naočare i kod mene na blog dodje samo d anešto kritikuje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Sa karamelom su posebno fine, mana im je samo sto brzo nestanu sa tanjira.:) p.s. ma, verujem da se razumemo.;))

      Избриши
  4. Divota! Kad vidim karamel srce mi zaigra.. ♥ Nisam ih ovako pravila, a i ne smem, jer bi bio totalni raspašoj... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Bas mi je drago sto je bilo toliko finih receptica, svaki je svoj nacin poseban i dragocen.:))

      Избриши
  6. Nikada nisam ništa radila s ovakvim tijestom i jednostavno ne vjerujem da bi mi princeze uspjele!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, verujem u tebe, testo nije komplikovano za rad i kad ih jednom napravis, posle ces ih stalno raditi.:))

      Избриши
  7. Morati ću napraviti princezice, ovo je drugi post za redom koji otvaram sa kojeg me mame.

    ОдговориИзбриши
  8. Ajooj, volim, a ne smem, divne su, samo mogu da maštam o njima, ne smem ni da svratim do tebe, sve je tako divno i izazovno draga Lanice :)

    ОдговориИзбриши
  9. A bas sam juce gledala Rudolpha na 24 kitchen-u, kako pravi slicnu stvar. Istina, karamel je sa pavlakom za kuvanje i dodaje se u fil. Pa samo mogu da zamislim i tu divotu. Ovo bi moraaalo da se isproba :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, taj preliv sa karamelom zvuci opasno dobro, Rudolf je maher za poslastice.:)))

      Избриши
  10. Ako je ostala koja, eto me k' tebi... Hitam! ♥ Prelepe princeske!

    ОдговориИзбриши
  11. Predivno, Lana! Stvarno predivno! Jako lepo zaglavlje, jedva cekam prolece!

    ОдговориИзбриши
  12. Nikada ih nismo prelivali karamelom, ali super izgleda!

    ОдговориИзбриши
  13. Sve recepte Vase,koje sam probala,a ima ih mnogo,su toliko dobri,da sad u startu dupliram meru,posto zivim sa cetiri muške glave,i svi vole dobar zalogaj.Hvala od srca...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Daso, hvala puno na divnim utiscima... veliki pozdrav Vama i Vasoj porodici!:)))

      Избриши
  14. Princes krofne mi nikada nisu bile savrsene dok nisam naisla na ovaj recept u februaru! Sad sam ih trazila na internetu i kako koji recept citam, mislim ma, to nije to! I nadjem sliku sajta u telefonu! Neopisiva radost! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Katarina, veoma ste me obradovali i drago mi je da je receptic fino posluzio.:)) Ovo je zaista stari recept i prepisan iz mamine sveske, koristim ga i za eklere, profiterole i dr.... mozete ga slobodno upotrebiti i za slane krofnice.:) Veliki pozdrav!

      Избриши