петак, 15. јануар 2016.

Limunove zvezdice



Danas je dan za fine keksiće isprobane u blogerskoj igrici Patin petnaesti koju je osmislila naša Milkica. Originalni recept je iz Velikog narodnog kuvara, a štampanu verziju keksića možete preuzeti na ovom linku.


Limunove zvezdice


Sastojci: 500 g brašna, 200 g maslaca, prstohvat soli, 80 g šećera, 2 kuvana i pasirana žumanca (mogu i sveža), 2 vanilin šećera, kora i sok jednog limuna + 1 belance za premazivanje, malo krupnog šećera

Priprema:

Sjedinite sve sastojke za testo i ostavite desetak minuta da stoji (možete ga zaviti u foliju i ostaviti na hladnom). Po potrebi dodajte malo hladnog mleka da se lakše zamesi testo. Testo zatim razvijte na 0.5 cm debljine i modlicom izvadite zvezdice.


Poređajte u pleh preko papira za pečenje, premažite snegom od umućenog belanceta i pospite krupnim šećerom (mogu poslužiti i izmrvljene kockice šećera). Pecite 10-15 minuta na 180 C pazeći da keksići ostanu svetli. Pospite ih šećerom u prahu pre služenja.

Prijatno grickanje!:)


Moji utisci i par napomena: mislim da se kuvana žumanca mogu zameniti svežim ili čak jednim celim jajetom. Meni je testo bilo pretvrdo, pa sam dodala malkice mleka da ga lakše zamesim, posle je sve išlo bez problema.:)

Ovo su fini prhki keksići sa intezivnom aromom limuna, pa ako ne nađete neprskani limun, možete staviti i ekstrakt limuna (u onim malim DrOetker ampulicama). Testo slobodno zamesite sa običnim šećerom, a za posipanje izmrvite nekoliko kockica.:)

Keksiće možete spakovati u teglu i pokloniti nekome za novu godinu.:)


11 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala draga... morali smo nekako da ih se "resimo", zaista ih puno izadje za nas dvoje.:))

      Избриши
  2. Baš su ti lepe!!!! Nekako elegantne... :)

    ОдговориИзбриши
  3. Prave praznične! ♥ Retko pravim kolače sa ukusom limuna, ali ove tvoje zvezdice baš mame...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, vrlo su fine i izdasne, pravila sam ih od pola mere i izaslo ih je zaista punooo... jos uvek ih grickamo.:)))

      Избриши