уторак, 29. децембар 2015.

Praznični zalogajčići


Poslednji post u ovoj godini i zamislite, to nisu kolačići!:)) Za promenu stiže malo ukusnih, slanih zalogajčića koje možete lako i brzo pripremiti za doček, a isto tako poslužiti u bilo kojoj svečanoj prilici. Ako ih napravite ih unapred, nećete se puno umoriti, a gostima će se sigurno dopasti.:)


Namaz od sira i oraha


Sastojci: 300 g punomasnog sira, 100 g seckanih oraha, so, biber, beli luk u prahu itd.

Priprema:

Sir začinite po ukusu, dodajte malo sveže mlevenog bibera i beli luk u prahu. Možete sitno naseckati masline i dodati ih u smesu za pikantniji ukus, isto tako i mlevenu ljutu papriku, pečeni susam, začinsko bilje. Oblikujte valjak ili loptu od sira i sve uvaljajte u seckane orahe uz pomoć masnog papira ili folije. Stavite u frižider i poslužite kao ukusan namaz uz domaće grisine ili krekere.:)


Čamčići sa svežim sirom i začinima


Sastojci: 1 svež krastavac, oko 150 g mekog sira, 1-2 kašike milerama, 50 g fino seckanih badema, so, biber, mirođija

Priprema:

Krastavc ukrasno oljuštite i presecite po dužini na pola (možete odseći i samo poklopac ako želite da dobijete dublje "čamčiće" za punjenje). Izdubite svaku polovinu i napunite nadevom od sira, milerama, seckanih badema i začina po želji. Stavite sve u frižider da se malo stegne, a zatim isecite na kriškice debljine oko 1 cm. Na svaku kriškicu dodajte još jednu čačkalicu i dekorišite svežim peršunom. Poslužite kao lagano predjelo.:)




Ruska salata - dekoracija (ideja)


 
Verujem da svi imamo recept za omiljenu Rusku salatu, napravite je na način koji najviše volite (sa šunkom, piletinom ili samo sa povrćem). Ovog puta jedna lepa ideja kako možete da je dekorišete.:)

Rusku salatu oblikujte kao torticu na plitkom tanjiru (jednostavno utapkajte kašikom:). Premažite majonezom ili pavlakom u tankom sloju svuda okolo. Limun ukrasno isecite u cik-cak i stavite na sredinu. Obarite dva jajeta i pažljivo oljuštite. Belanca isecite po dužini na četvrtine i rasporedite ih poput latica oko limuna. Od kiselih krastavčića isecite trakice i stavite na belanca da imitiraju drškice. Sušenu (ili svežu) papriku isecite na sićušne romboide i neka posluže kao cvetići.

Na kraju, po obodu rasporedite tanke kolutiće kiselih krastavaca ili jednostavno pospite narendanim kuvanim žumancima. Salatu čuvajte na hladnom do posluživanja.:)


Recepte za ostale slane zalogajčiće, možete pogledati na linkovima ispod svake slike:








(MEZZE, str.67.)






Dragi moji, želim vam sve najlepše u novogodišnjoj noći i svih 365 narednih dana! Neka vam Nova godina bude drugačija, posebna, radosna i magična!:))) 

do kuckanja....

22 коментара:

  1. Divni zalogajčići svi od reda! Ne znam kojim bih pre počela i sa kojim završila posluživanje:))) Kao i uvek, sve je vrhunski prezentirano!

    Tebi želim sve najbolje u nastupajućoj godini! Živa bila!♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gago, hvala na svim lepim zeljama, a zalogajcice bih ti rado poslala na degustaciju... saljem poljupce, lepe zelje i pozdrave!:)))

      Избриши
  2. Divno ti je novo poglavlje, a tek zalogajcici sto dobro izgledaju, da i najodlucniji covek bude u nedoumici sa kojim da zapocne slavlje :)))

    Srecne praznike ti zelim! Ziveli :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, draga... srecni praznici tebi i tvojima, citamo se i u novoj godini!:)))

      Избриши
  3. Zaista predivni zalogajcici draga Lana!

    Zelim tebi i sefu sve najbolje tokom praznika i u nastupajucim godinama! ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga Milkice, sve najlepse tebi i tvojima najdrazima za predstojece praznike i u novoj godini!:))) do kuckanja...

      Избриши
  4. Sve najbolje Lana. Puno zdravlja, srece, i malih, slatkih zalogaja.
    Novu godinu cemo kao i uvek docekati uz tvoje receptice.
    Cmokic veliki :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, bas si me obradovala.:))) Hvala puno na svim lepim zeljama i svako dobro tebi i tvojima, nadam se da cemo ponovo citati tvoje lepe receptice... saljem ti poljupce!:)))

      Избриши
  5. Ovo je sve prelepo i eo me voda mi je krenula na usta... Iduce nedelje imamo zurkicu kod kuce, neke od ovih tvojih lepota ce biti na stolu!
    Draga Lana, sve najbolje u 2016. godini! Neka ti se sve zelje ispune!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala puno na lepim zeljama i sve najlepse tebi i tvojima u Novoj!:)) p.s. bice mi drago ako neki receptic uvelica vase slavlje.:))

      Избриши
  6. Koliko divnih ideja draga.Hvala.I za ove i za sve ostale koji si delila sa nama u protekloj godini.Neka Nova Godina tebi i tvojima bude sretna i blagoslovena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dzoli, hvala puno na svemu... sve najlepse tebi i tvojima najdrazima u Novoj, neka bude ispunjena radoscu, srecom i zdravljem!:) poljupci...

      Избриши
  7. Sve tako predivno izgleda, kao i obicno kod tebe :) Zelim ti sve najbolje u novoj godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, sve najlepse za predstojece praznike i u novoj godini, jos puno inspirativnih prica ti zelim!:))

      Избриши
  8. Bozanstveno izgleda sve.. Ne bih sad mogla da se odlučim za samo jedno jelo.. :)) Srecna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Draga Sandra, sve najlepse tebi i tvojima u Novoj, zelim ti jos puno divnih receptica.:))

      Избриши
  9. Koje lepe ideje! Nastavi i u 2016. da nas daruješ tako lepim receptima!
    CMOK!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga sretna Nova godina,zelim ti puno zdravlja,srece,veselja,para i novih receptica....Kada kod tebe zavirim uvek pronadjem nesto zanimljivo sto bih isprobala a za fotke ti skidam kapu,definitivno jedne od najboljih na internetu..Isprobala sam gurabije diiiiiiiiiiiiiivne su,stavila sam recept na stranicu i blog,za Bozicne praznike ponovo ce biti na trpezi....pusaaaaaaaaaaaa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, hvala puno na isprobanom recepticu i svim lepim zeljama.:))) Srecni praznici tebi i tvojima najmilijima, neka vam cela godina bude vesela i slatka.:))

      Избриши
  11. Camcici su bili hit na rodjendanskoj zurkici kod nas! Planuli su! Jedna moja prijateljica tvrdi da ih je sve ona smazala (sto je apsolutno nemoguce) i rekla je da ti prenesem komplimente. Nisam imala mirodjiju pa sam stavila vlasac, to je bila jedina mala izmena. Predivno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izmamila si mi veliki osmeh na lice, ovde se zapravo moze jos puno toga iskombinovati po zelji, drago mi je da ste uzivali... saljem veliki pozdrav tvojoj prijateljici i tebi!:)))

      Избриши