недеља, 6. децембар 2015.

Kolačići 3 od 1


Još jedan recept koji možete staviti na novogodišnju listu kolačića. Ovo testo je posebno zahvalno jer se od njega mogu praviti različiti oblici (pužići, štrudlice, korpice i sl.), a sigurna sam da ćete vi imati još puno lepih ideja.:)

Kolačići 3 od 1
(tri različita oblika od jednog testa)


Testo: 300 g brašna, 150 g maslaca, 50 g šećera, 2 žumanca, 1 dl kisele pavlake, 1 kašičica praška za pecivo

Fil: 200 g mlevenih oraha (lešnika ili badema), 150 g šećera, 1 dl mleka, 2 belanca, 1 vanilin šećer, 1 kašika ruma, malo naribane limunove korice

Priprema:

Brašno pomešajte sa šećerom i praškom za pecivom. Dodajte maslac sobne temperature i izmrvite uajedno sa brašnom da se naprave grudvice. Na kraju dodajte žumanca i kiselu pavlaku, pa zamesite glatko testo. Oblikujte loptu, zamotajte u foliju i ostavite pola sata u frižideru.


Fil: pomešajte orahe sa šećerom i sve prelijte vrelim mlekom. Sačekajte da se malo prohladi. Dodajte kašiku ruma i malo naribane limunove korice. Belanca umutite u čvrst šam i na kraju pažljivo sjedinite sa orasima.


Štrudlice - testo podelite na tri dela. Jedan deo rastanjite u pravougaonu koru preko papira za pečenje. Premažite sa 1/3 fila i zamotajte kao rolat (ivicu testa premažite sa malo hladne vode da bi se bolje zalepila). Pritisnite i krajeve testa, pa sve pažljivo prebacite na pleh. Premažite mlekom i pecite oko 30 minuta na 180 C. Štrudlicu isecite tek kad se potpuno ohladi.


Pužići - drugi teo testa rastanjite takođe u pravougaonu koru i premažite trećinom pripremljenog fila. Zamotajte rolatić i isecite na šnitice debljine 2 cm. Poređajte ih na podmazan pleh i pecite 20-tak minuta na 180 C. Pužići su gotovi kada blago porumene na ivicama. Pospite ih šećerom u prahu pre služenja. 

Korpice - od preostalog testa napravite prhke korpice. Testo rastanjite preko papira za pečenje i okruglom nareckanom modlicom izvadite krugove. Stavite ih u kalup za mafine tako da dobiju oblik korpice. Napunite ih filom od oraha i belanaca. Korpice pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta.

Napomena: od ovog testa možete praviti različite oblike: štrudlice, pužiće, punjene korpice, školjkice i sl. Recept je objavljen u martovskom izdanju magazina MEZZE. :)


12 коментара:

  1. Mmmm, čujem kako me zovu :) Volim ovakve tzv. 3u1 kombinacije. Sve deluje baš ukusno, i ne znam za šta bih se prvo odlučila. KISS

    ОдговориИзбриши
  2. Divni... Noćas sam svraćala dok si spavala i pojela ti par komada ;) Išla sam na prstima, pa me nisi čula ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Bas mi je drago da ti se svidjaju, slobodno se posluzi... pssst, ima jos kolacica na drugoj polici desno.:)))♥

      Избриши
  3. Volim ovakve recepte kad "ubiješ tri muhe jednim udarcem", efektno izgleda na pladnju, a manje je muke i rada nego da se rade tri različita recepta

    ОдговориИзбриши
  4. Dalo bi se tu jos finih stvari iskombinovati, cekam vase predloge.:))

    ОдговориИзбриши