недеља, 20. децембар 2015.

Ko je za keksić?:)


Ili možda dva, tri... uz šoljicu čaja, tople čokolade, kuvanog vina ili nekog finog čokoladnog likera?:) Nadam se da će vam se dopasti izbor i možda čak isprobati nešto za predstojeće praznike.:)


Keksići sa čokoladom i suvim voćem
(po receptu Jadranke Tot)


Sastojci: 150 g maslaca, 2 jaja, prstohvat soli, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 350 g brašna, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g suvog voća po želji (suvo grožđe, brusnice, kajsije...)

Priprema: 

Čokoladu grubo iseckati. Posebno umutiti maslac, jaja, so, šećer i vanilin šećer. Dodati brašno i umesiti testo. Zatim dodati seckanu čokoladu i suvo voće pa sve lepo sjediniti. Testo naneti na duže parče folije pa rukama oblikovati valjak. Uviti testo u foliju i ostaviti u frižideru 24h. 

Nakon toga izvaditi testo iz frižidera i odmotati foliju. Seći kolutiće i ređati u podmazan pleh. Peći keksiće oko 20 minuta na 180 stepeni. Keksići treba da budu hrskavi.

Recept je iz prošlogodišnjeg decembarskog izdanja magazina MEZZE.:)



Padobranci od lešnika



Sastojci: 2 belanca (50 g), 50 g kristal šećera, 50 g šećera u prahu, 50 g fino mlevenih lešnika

Fil: 100 ml slatke pavlake, 200 g čokolade, 20 g maslaca

Priprema:

Umutite belanca u čvrstu penu uz postepeno dodavanje kristal šećera. Lešnike ispecite i oljušite, pa sa šećerom u prahu sameljite u fini prah. Dodajte ih u umućena belanca i pažljivo izmešajte.

Smesu stavite u poslastičrasku vrećicu sa širokim otvorom i na plehu, obloženom papirom za pečenje, istisnite krugove promera 2-3 cm. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi da se malo prosuše. Rernu zagrejete na 180 C i pecite 15-tak minuta.

Kad se malo prohlade u plehu, pažljivo ih odvojite sa papira za pečenje i prebacite na tanjir. Spajajte po dva padobranca  sa ganaš kremom a zatim ih stavite u papirnate korpice.



Ganaš krema: zagrejte slatku pavlaku i maslac, pa kad provri dodajte komadiće izlomljene čokolade. Mešajte dok se čokolada ne rastopi, a zatim stavite u frižider na hlađenje. Kad se krema stegne napunite špric i nafilujte kolačiće.


 Keksići sa čokoladom i pomorandžom


Sastojci: 250 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 150 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, naribana korica neprskane pomorandže, prstohvat soli, 1 jaje + 70 g čokolade za tamno testo, 1 belance za premazivanje

Priprema:

Izmešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodajte maslac sobne temperature, naribanu koricu pomorandže i jedno jaje. Zamesite glatko testo i podelite ga na dva dela. U jednu polovinu testa dodajte rastopljenu čokoladu i još malo umesite da se fino sjedini. Oba testa zamotajte u foliju i ostavite pola sata na hladnom.

Razvijte svetlo i tamno testa u dva pravougaonika. Tamno testo premažite belancetom, preko njega stavite svetlo testo I još malo zajedno rastanjite. Ponovo premažite belancetom i zamotajte u rolatić. Ostaviti u frižider da se malo stegne, a zatim isecite na tanke šnitice i poređajte na pleh.

Pecite ih na 180 C oko 15 minuta, samo da ivice blago porumene. Sačekajte da se keksići malo prohlade u plehu, a zatim ih prebacite na ravan tanjir. Po želji spajajte dva i dva keksića sa nutelom ili džemom od pomorandže.:)


Za inspiraciju:)

Još malo keksića napravljenih po receptima dragih koleginica blogerica, natoplije preporuke za probu!:) (linkovi su ispod slike)


1. Fini keksići sa Tamarinog bloga (What´s for dessert?)
2. Šapice po Tanjinom receptu (Kuhinja zaposlene žene)
3. Čokoladni poljupci sa kafom (Bite my cake)
4. Zokini keksići punjeni nutelom (My pans and pots)
5. Anini venčiči sa medom (Prstohvat soli)

13 коментара:

  1. One prve @izgledaju tako lepe.
    Od kad sam pocela napraviti keksice sama one iz samoposluge mi deluju plasticne a one iz pekara mirisu kao da je ulje jako loseg kvaliteta. Domace su najholje.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Slazem se sa tobom, domaci keksici su uvek bolji izbor od kupovnih, barem znas od cega su i kako napravljeni.:))

      Избриши
  3. Uh da samo keksić, dva, tri...puunooo ovakvih dobrih keksića, a kod tebe draga Lana uvijek tako lijepih i primamljivih, odlični su !

    ОдговориИзбриши
  4. Divni... Sva tri mi se sviđeju, ali mi je prvi onako šaren i pun suvog voća favorit ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj sareni je i moj favorit, verujem da ces ga ti obogatiti na poseban nacin, isto tako ukusan.:))

      Избриши