недеља, 8. новембар 2015.

Pletenica sa čvarcima



Danas je pravi prolećni dan, doduše malo je prohladno, ali toplije nego što smo navikli u ovo doba godine. Pravo vreme za jedan ovakv receptić.:) Ako vam je možda ostalo nešto čvaraka po kesicicama u frižideru, iskoristite ih da napravite ovu ukusnu pletenicu već danas i iznenadite svoje ukućane. Dragi moji, želim vam ugodno nedeljno popodne, lepo se ušuškajte i provedite dan uz neki zanimljiv film, dobru knjigu ili čak možda igricu na netu.:)

 Recept je objavljenu novembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)


Pletenica sa čvarcima


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 g masti, oko 2,5 dl mleka, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 200-300 g sitnijih čvaraka

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa malo šećera i brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešajte brašno i so, dodajte mast, jedno jaje i pripremljeni kvasac, pa sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite da odmara oko polo sata.


Testo rastanjite u pravougaonu koru debljine 1 cm. Premažite tankim slojem masti i pospite sitnim čvarcima. Ako su čvarci krupniji, možte ih prethodno samleti na mašini za meso. 

Testo zavijte u rolat, pa zatim isecite oštrim nožem po sredini celom dužinom ali ostavite malo neisečenog testa na jednom kraju. Prebacite naizmenično krajeve testa i oblikujte pletenicu. Pažljivo je prebacite u pleh i ostavite da odmara još 15-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pletenicu pre pečenja premažite umućenim jajetom. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Možda će biti potrebno da stavite papir odgore da ne izgori previše, proverite na polovini pečenja da li je potrebno. Ostavite da se malo prohladi u plehu pre nego što je prebacite na tanjir.


15 коментара:

  1. kad sam i ja, pre nekoliko vremena, napravila takvu pletenicu mislila sam da je teško ali ispalo lepo i lako. Sviđa mi se kad vidim nove oblike, šta lepo možemo napraviti samo brašnom i vodom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze se napraviti i sa slatkim nadevom, a vrlo je dekorativna i ukusna.:)

      Избриши
    2. Iskreno kad sam ja napravila sa nadevom čokolade ispalo dekorativno ali nije mi se puno svidelo zato što bude suvo na površini i tako gubi e ovaj bajkovit osećaj istopljene čokolade u usta... bolje je bilo kad je čokolada bila skrivena u pletenici! :) A što se tiče ukus ovoga ja ne znam kako je jer ne koristi se ovaj ćvarak --ili kako se to kaže-- u grčkoj kuhinji. :)
      Nastavi lepo dekorisati!

      Избриши
    3. Da, puno je ukusnije kad je cokolada lepo "ususkana" u testu.:) A umesto cvaraka, kao nadev se moze staviti i mleveno meso (prethodno malo proprzeno), a bilo bi fino napraviti i sa seckanim maslinama ili sa suvim paradajzom.:)

      Избриши
  2. Pletenica stiže kao naručena, još malo i bit će novih čvaraka!

    ОдговориИзбриши
  3. Bas bih je rado isprobala...Mozda to uradim za par dana u Bosni, jer je ovdje naci cvarke pravi podvig.

    ОдговориИзбриши
  4. Efektno i sigurno ukusno! ♥ Pravila sam nešto slično sa sušenim paradajzom i parmezanom, em izgleda, em je fino za jelo..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas tako, em dekorativno em ukusno, a fil se moze menjati po zelji... ta tvoja mi isto zvuci vise nego ukusno.:))))

      Избриши
  5. Одговори
    1. :)) Vidim da cu morati da pravim ponovo i onda vas sve pozivam na degustaciju!:)))

      Избриши
  6. Sve pohvale za ovaj recept, ide u omiljene, hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. Sve pohvale za ovaj recept, ide u omiljene, hvala!

    ОдговориИзбриши