среда, 30. септембар 2015.

Rolnice i tortice od patlidžana




Sada je pravo vreme za ovakve recepte, ovog puta ih šaljem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je, koju ovog meseca "nadgleda" naša draga Jela sa bloga Jelina jela. Naravno, već ste prepoznali da su glavna tema upravo plavi patlidžani.:))

Rolnice od patlidžana


Sastojci: 1 plavi patlidžan, 300 g punomasnog sira, so, biber, začinsko bilje po želji, ulje

Priprema:

Patlidžan operite i isecite na vrlo tanke ploške. Posolite i ostavite dok ne puste sok, zatim istapkajte kuhinjskim papirom. Premažite uljem i specite na tosteru sa rebrastim uzorkom ili u gril tiganju. Sačekajte da se malo prohlade.

Izmrvite sir i začinite po želji (so, biber, mlevene paprika, začinsko bilje itd.). Na svaki listić patlidžana stavite po kašiku-dve fila i ravnomerno rasporedite, pa zamotajte kao rolnicu. Od grančica peršuna "zavežite" paketić i odmah poslužite.


Napomena: na isti način mogu se praviti paketići od tikvica, a umesto fila od sira napravite za promenu fil sa tunjevinom i krem sirom.:)



Tortice od patlidžana


Sastojci (za 2 osobe): 1 patlidžan, 1 crni luk, 250 g mlevenog mesa, 1 jaje, 1/2 kašičice mlevene paprike, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Patlidžan isecite na tanke ploške, posolite i ostavite malo da odstoje (sok koji puste upijte kuhinjskim papirom). Listiće zatim premažite uljem i ispecite u gril tiganju ili na tosteru. Ostavite na stranu da se malo prohlade.

U međuvremenu, pripremite fil za tortice. Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i sve dinstajte 15-tak minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte malo mlevene paprike i peršunovo lišće. Sačekajte da se fil malo prohladi, pa umešajte jedno jaje da poveže smesu.

Kalupiće za sufle premažite uljem i obložite ploškicama grilovanih patlidžana, tako da malo prelaze ivice kalupa. Napunite pripremljenim filom, pa preklopite krajeve prema unutra, sve fino ušuškajte. Pecite u zagrejanoj rerni 20-tak minuta, a zatim pažljivo izvadite i preokrenite (najbolje da poklopite tanjirom, pa onda brzo okrenete). Poslužite kao ukusno toplo predjelo ili glavni ručak uz salatu po želji. Bon appetit!:)


Pod tagom plavi patlidžan možete pogledati još neke omiljene recepte na blogu, a obavezno svratite i kod Jele i pogledajte rezultate blogerske igrice Ajme, koliko nas je i sve divne "ljubičaste" recepte.:)))
 

11 коментара:

  1. Divno izgleda, a ja obožavam patlidžan! ♥ Spremi vino, stižem...

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmm, fino zvuce ti tvoji receptici, potrazicu ih.:))

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Pogledala sam oba receptice (i odmah ogladnila:), super ideja za rolnice sa paprikama, moglo bi se nesto fino napraviti od njih.:))

      Избриши