субота, 26. септембар 2015.

Džem od smokava i ukusni zalogajčići


Za jesenju inspiraciju - džem od smokava i ukusni krostini sa sirom i džemom. Bez puno uvoda, prelazimo odmah na recepte jer se sve lako i brzo pravi, samo pazite - teško je odoleti i možda je najbolje napraviti odmah duplu meru.:))).

Džem od smokava


Sastojci: 500 g svežih smokvi, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2-3 kolutića limuna, 2 kašike ruma, oko 50 ml vode

Priprema:

Smokve operite, skinite drškice i isecite na polovine ili četvrtine (a možete ih i samleti). Pospite šećerom i sipajte malo vode. Kuvajte najpre desetak minuta na jakoj temperaturi, a zatim smanjite i kuvajte do željene gustine (ovu količinu sam kuvala 40-tak minuta). Pri kraju kuvanja dodajte kolutiće limuna i malo ruma radi lepše arome. Isto je fino ako dodate i naribanu koricu pomorandže.


Džem sipajte u zagrejane teglice i zatvorite, čuvajte na hladnom. Od ove mere dobije se jedna manja teglica džema, možete ga recimo iskoristi da napravite ukusne krostine (recept ispod).

Napomena: meni je lepše kada ostanu celi komadići voća, zato ih nisam sitno seckala i dobila sam nešto između slatka i džema.:)


Krostini sa sirom i džemom od smokava


Sastojci: 1 baget, maslac, mekani sir po izboru, džem od smokava

Priprema:

Isecite baget na šnitice, premažite maslacem i stavite po listić mekog sira, recimo brie (ali može i kačkavalj). Kratko zapecite u rerni da se sir  na vrhu fino rastopi. Preko svakog hlepčića stavite po kašičicu džema od smokava i odmah poslužite.:)

Bon appétit!:)


23 коментара:

  1. Одговори
    1. :) Jel mi verujes da sam prvi put pravila nesto od svezih smokava, do sada sam mogla da nadjem samo susene.:)

      Избриши
  2. Dzem od smokava volim ali ne ovakvu vec pravi dzem kao namaz. Ove smokve su jako male nema takvih kod nas u prodavnicama a ako neko sam odluci ubrati sa drveta nece da budu zrele. Ovo meni deluje kao slatko od smokava. Kombinaciju smokve sa sirom nisam jos probala ali jedna dobra ideja sto zelim da probam je tart.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, moze sa praviti i kao namaz, onda bude divan za filovanje kiflica i raznog peciva.:) Kod nas se retko mogu naci sveze smokve, uglavnom ih prodaju vec susene, inace voce i sir se vrlo lepo slazu zajedno u malim zalogajima, kao aperitiv.:) p.s. verujem da bi i tart sa smokvama ispao odlicnoo!

      Избриши
  3. Draga minjinico,meni je cudno sto si stavila smokve u serpi ovako bez da ih oljustis. Nisam sigurna da li se ta kora jede ali i da se jede mislim da ne bi me svidelo jer sadrzi ono mleko ciji miris ne dopada mi se. Ali, pitam se sad... Da li mozda moranje da ostavimo koru ovako tako da ne gubi oblik smokva dokmse kuva? Uf, ne znam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, mozes ih slobodno i oljustiti, onda ce biti neznije i mekse.:) Kad pravim dzem, retko kada ljustim voce jer se to sve fino skuva i rastopi.:)

      Избриши
    2. p.s. danas pravim jedan fini kuglof sa dzemom od smokava, pa se nadam da ce se napolju malo razvedriti (za fotkanje) dok se ne ispece.:))

      Избриши
  4. Lepo, pravila sam nekad kuglof sa suvim smokvama u testo, bilo je super. Cekam da vidim tvoju varijaciju/ideju i pocnem zamisliti/mastati kako bih ja pravila takav kolac... Pozzdravv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izmena plana, umesto kuglofa napravila sam ruzice sa smokvama, mada bi se od istog testa moglo jos svasta nesto lepo napraviti... ajde, izvooooli na ruzice dok se ne ohlade.:)))) pozzz

      Избриши
    2. Hmm zvuci zanimljivo i mirisljavo jedva cekam da vidim

      Избриши
  5. Ova kombinacija krostina sa sirom i džemom od smokava mi izgleda i zvuči super! ♥ Imam svoje smokve (onu kontinentalnu vrstu) i svašta sam ranije pravila od njih, a sada ih samo sveže pojedemo.. :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Gago, sigurna sam da ces ti jos nesto fino smisliti, a ove krckave zalogajcice mozes uvek napraviti na brzaka.:))

      Избриши
  6. Kod mene su smokve kao i jagode - sve pojedem još u vrtu i rijetko kad napravim nešto slatko s njima. Mada džem od smokava obožavam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepse je voce uzbrano iz domaceg vrta, ako nesto pretekne onda moze i u teglice.:))

      Избриши
  7. U Grčkoj sam se i najela smokava i kupila džem i slatko od smokava!
    Mnogo volim džem, ostavčkam recept za iduću godinu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, Veki, nemoj cekati sledecu godinu, napravi bar jednu teglicu i sakrij je... neka bude iznenadjenje kad je pronadju.:)))

      Избриши
  8. Upravo napravljen dzem..dupla mera..probala sam malo i dok je ovako topao, pa mi se dopada...cekamo da se ohladi pa da uzivamo u njemu:)
    Hvala za recept:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljana, hvala puno na isprobanom receptu, nadam se da ce fino posluziti za neke ukusne kolacice.:) Saljem lepe pozdrave!

      Избриши
  9. Krostini sa sirom i džemom od smokava, neobičan recept ali znam da je odličnog ukusa. Jela sam sveže smokve sa sirom ali ovo ću morati da isprobam, pogotovo što uvek imam džem od smokava u rezervi. Ujedno da te podsetim, mada sam to uradila krozs post pored recepta za ružice, na ingricu Ajme, koliko nas je... jer ovog meseca sam ja domaćica sa temom SVEŽE SMOKVE, a ti imaš tako dobre recepte i bila bi mi čast da se pridružiš i ovog meseca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sneska, hvala puno na lepom pozivu, rado cu se pridruziti.:) U poslednje vreme sam zatrpana obavezama, pa ne stizem bas da pratim nase blogerske igrice, hvala Vam sto ste se javili.:))

      Избриши
  10. Moj recept je bas tacno kao Vas i juce sam skuvala 27 teglica djema :)

    ОдговориИзбриши