субота, 14. фебруар 2015.

Praline sa jagodama


Jedan receptić za posebne trenutke (ako kojim slučajem proslavljate Dan zaljubljenih), ali i za svaku drugu priliku kada poželite da napravite nešto čokoladno i da obradujete sebe i drage osobe - domaće praline sa filom od jagoda.




Sastojci: 200 g čokolade (tamne, mlečne ili bele), 150 g jagoda (mogu biti i smrznute), 2 kašike šećera, 1 kašičica želatina

Priprema:

Čokoladu izlomite na kockice i rastopite na laganoj temperaturi. Kalup za praline premažite rastopljenom čokoladom uz pomoć četkice. Kad se čokolada potpuno stegne, premažite još jedan sloj čokolade. Da biste ubrzali postupak, kalup u međuvremenu možete staviti na kratko u frižider.


Napavite fil od jagoda: jagode pospite šećerom i kuvajte 10-tak minuta na jakoj temperaturi (kad malo omkešaju možete ih usitniti viljuškom ili štapnim mikserom). 

Razmutite kašičicu želatina u 2 kašike hladne vode, sačekajte par minuta i dodajte u jagode. Smanjite tempereturu i kuvajte još 5 minuta da se sve lepo zgusne. Zatim, pomerite sa ringle i ostavite da se žele malo prohladi. 


Napunite praline pripremljenim želeom, prelijte preostalom čokoladom i fino poravnajte. Kad se čokolada stegne, praline pažljivo izvadite iz kalupa. Čuvajte ih na hladnom do upotrebe.


Napomena: kao modlice za praline mogu poslužiti i kalupići za led. Možete koristiti bilo koju čokoladu, tamnu (sa 70% kakaa), mlečnu ili belu, a fil će biti podjednako ukusan ako ga napravite sa malinima ili stavite miks šumskog voća. 

Prijatan vikend svima i nadam se da ćete uživati u nekim finim čokoladicama.:)


Recept možete pogledati i u aktulenom broju magazina MEZZE. :)

32 коментара:

  1. Čitala sam recept da vidim da li je pralina to što znam i ne volim. :D
    Nije.Kod nas je pralina čokolada koja sadrži prah lešnika i to nikako ne volim, uopšte ne volim pralinu ni kao fil u kroasan. Većina poslastiča i čokoladića sadrđi pralinu i meni je teško nači nešto pravljeno od kakao-a. Mi to što vidim zovemo sokolatakia, tj male čokoladice, zato i ja kad pravim slično zovem čokoladiće a ne praline. Da iybegavam korišćenje želatine koristila bih marmeladu ili komadice suvog voca.

    ОдговориИзбриши
  2. :)) Bas mi se svidja ta rec - sokolatakia - zapamticu je za drugi put.:) Ovde se pod pralinama obicno podrazumevaju male cokolade, napravljene u kalupicima, pa punjene nekim finim filom (recimo ganas kremom, vocem, posebno su fine sa celim visnjama u alkoholu i sl.). Zelatin je ovde za neku brzu varijantu, ali moze se i samo malo duze kuvati voce, lepo je kad ostanu komadici.... mozes ih napraviti u bilo kojoj omiljenoj varijatni.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Shvatila, mogu i komade od slatko od jagoda sa konjakom mmmm . da, upravo to , sokolatakia su to što zovete vi praline :)

    ОдговориИзбриши
  4. Meni se najviše sviđaju te male cvećice na pralinama tvojim. šta su a gde si ih našla??

    ОдговориИзбриши
  5. Ti cvetici su kupovni (DrOetker), ima ih u raznim oblicima i bojama, a mogu se naci u svim vecim prodavnicama tamo gde se obicno prodaje secer u prahu, vanil secer, slag i razne sitnice za kolace.:)

    ОдговориИзбриши
  6. p.s. mozes ih videti ovde:

    http://www.oetker.hr/hr-hr/nasi-proizvodi/dekoracije-za-kolace-i-torte/sareni-cvjetici.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vau preslatko! Tamam za takve male dekoracije!!! Mislim da sam videla tu firmu ili nešto mi podseća... Nisam još našla takve cvećice ovde!

      Избриши
  7. Lana, ove tvoje pralinice mogu pravo u neku dobru belgijsku protavnicu cokolade! Ovde ima razlike izmedju praline (isto znacenje kao kod nas) i praline (sa naglaskom na e, kao francuski), to je punjenje tih istih pralinica od mlevenih leshika, secera i kakaa). Kako god da zoves - sjajno je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, belgijske cokoladice (sa svim mogucim punjenjima:), samo da udjes u radnju i da paris okice.:))) p.s. svidja mi se fil sa francuskim naglaskom!:)))

      Избриши
  8. Preslatko i prelepo, draga moja. Ti si pravi majstor! Ne znam sta bih radila da ne mogu da budem u prilici da ispratim tvoje slatke, male i velike, zalogaje:))))

    ОдговориИзбриши
  9. I ja ih vec vidim u izlogu neke poslasticarnice, ovako zapakovane samo da ih ponesem kuci :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mislim da ce ti podloga i srdasce biti poznati, hihihi... hvala puuuno!:)))

      Избриши
  10. Divne pralinice. Za mene je to najbrža i najlakša poslastica a vole je svi.

    ОдговориИзбриши
  11. prelijepe.... volim voćne pralinice ali mi se nije sviđao fil sa gustinom,nekako je mat i roze boje.ljepše su mi ovako providne i sjajne jagodice unutra...
    i ja sam bila ovih dana na istim "talasima" samo su kod mene sa čokoladni punjenjem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je zapravo najfiniji koncentrat, samo voce i malkice secer (moze i bez zelatina)... idem da pogledam tvoj receptic, vec vidim da je nesto vrlooo cokoladno.:)))

      Избриши
  12. Divan receptic i inspiracija za razlicita vocna punjenja...npr, visnje iz alkohola ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, sa visnjama su posebno fine, moram ove godine napraviti visnjevacu samo zbog tih "pijanih" vockica.:)))

      Избриши
  13. Pravi si majstor za ovakve male zalogaje ( a i za jos mnogo sto sta) !Kao iz izloga:))))

    ОдговориИзбриши
  14. Jaaagodeeeee i čokoladaaaaa ... odmah se sjetim pjesme. Odlično si to iskombinirala, a i s malinama je sigurno isto super.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Maline su bile prvobitna zamisao, ali su se jagodice nekako pre nasle pri ruci, verujem da bi se tebi te posebno dopale.:))

      Избриши
  15. Divne, divne, moram se i ja uhvatiti tih pralina...:)

    ОдговориИзбриши
  16. Krasne praline draga Lana, baš mi se sviđa što su sa jagodama i jako su lijepe, a sve skupa je tako nježno i romantično !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zapravo, u prvoj verziji sam ih zamislila sa malinama, ali i jagodice su se fino uklopile... hvala ti Branka.:))

      Избриши