недеља, 9. новембар 2014.

Slatka kolekcija 4.


Malo kolačića da nam dan započne lepo i slatko.:) Znate da već tri godine zaredom, nekako u ovo vreme, postavljam novu zbirku sitnih kolača na blog. Mogu reći da je to sada već postala praksa.:) To su najčešće kolačići koje sam pravila u prethodnom periodu, pa sam za vas i ovog puta odabrala 20 omiljenih recepata za sitne kolače.:)

Neke od njih ćete sigurno prepoznati sa bloga, neki su objavljeni u online magazinu MEZZE, a neki su isprobani i sa vaših stranica. U svakom slučaju, ima za svakoga po nešto, nadam se da će vam fino poslužiti za nastupajuće praznike i da ćete možda neke od njih isprobati (javite mi posle kako su uspeli:). Na sledećim linkovima možete pronaći sve recepte sa slike koji čine Slatku kolekciju 4.:

  1. Čokoladni korneti  (Mezze, str.104)
  2. Čoko karamele  (recept u nastavku)
  3. Nugat korpice ( Mimi)
  4. Karamel rolatić (Mezze, str.104)
  5. Kokos žele štanglice
  6. Padobranci od lešnika  (Mezze, str.104)
  7. Medena pita 
  8. Čokoladne rum kockice
  9. Kikiriki korpice (Mezze, str.104)
10. Bombice od kestena  (posno)
11. Kuglice sa viskijem i lešnikom
12. Krem orah štangle (recept u nastavku)
13. Korpice sa voćkicama  (posno)
14. Rozen torta  (Coolinarika)
15. Susam salamica  (posno)
16. Limun štanglice  (Aliki)
17. Mak kocke
18. Kokos žele minjoni  (Mezze, str.125)
19. Beze rolatić  (Mezze, str.125.)
20. Korpice sa narom

Na blogu je do sadaa, zjedno sa ovom kolekcijom (1, 2, 3 i 4.),  objavljeno ukupno 80 recepata za sitne kolače (nadam se da ćemo sledeće godine zaokružiti brojku:). U nastavku slede dva recepta iz najnovije kolekcije, a recepte za kolačiće iz prethodnih zbirki možete pogledati na linkovima ispod:

Slatka kolekcija 1.
Slatka kolekcija 2.
Slatka kolekcija 3.


Čokoladne karamele


Sastojci: 200 ml kondenzovanog mleka, 75 ml običnog mleka, 60 g maslaca, 225 g šećera, 75 g čokolade, 75 g seckanih oraha ili lešnika

Priprema:

U dubčju posudu sipajte obe vrste mleka, dodajte maslac i šećer, pa postepeno zagrevajte. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i seckane orahe. Kuvajte još 10-15 minuta na laganoj vatri da se smesa prepolovi i da postane fino gusta.

Manji četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje i sipajte još vruću smesu. Sve lepo poravnajte nožem. Ostavite par sati da se ohladi i stegne, za to vreme na dnu će se napraviti tanka korica dok će gornji deo kolačića biti fino mekan. Karamele isecite na kockice i čuvajte ih na hladnom do služenja.

Napomena: kod Nataše na blogu Moja slatka kuhinja možete pronaći recept kako se pravi domaće zaslađeno kondenzovano mleko.


Krem kocke (štangle) od oraha



Ovo je jedan divan starinski kolač koji se često pravi u našoj kući, verujem da vam je poznat možda pod nekim drugim ili sličnim imenom. Obično se od njega modlicom izvade polumeseci, pa izgleda veoma dekorativno na tanjiru sa drugim sitnim kolačima. Mogu se seći i kockice ili štanglice, a ukusan je kada napravi sa lešnicima.

Sastojci (kora): 150 g maslaca, 150 g šećera, 150 g oraha, 70 g brašna, 5 belanca

Žuti fil: 5 žumanaca, 150 g šećera, 1 kašičica brašna

Fil sa orasima: 200 g oraha, 1 dl vode, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 g maslaca + 50 g čokolada po želji (za čokoladni fil)

Priprema:

Prvo umutiti belanca u čvrst šam i dodati 75 g šećera. Preostali šećer umutiti penasto sa maslacem, dodati melvene orahe i brašno, pa na kraju pažljivo umešati šam od belanaca. Sipati u četvrtasti kalup preko papira za  pečenje. Peći 15-20 minuta na 180 C sve dok korica blago ne zarumeni (peče se samo do pola).

Umutiti žimanca sa 150 g šećera dok ne pobele, na kraju dodati kašičicu brašna. Kad je kolač napola pečen, izvaditi iz rerne i premazati umućenim žumancima. Vratiti u rernu da se suši još 20-tak minuta a temperaturu smanjiti na 150 C.

Za to vreme pripremiti fil od oraha: skuvati sirup od šećera i vode (skloniti sa ringle čim provri). Dodati odmah orahe da se popare i ostaviti da se ohlade. U prohlađeni fil dodati maslac i sve fino umutiti. Kad se kolač ohladio, premazati preko žutog fila i posuti mlevenim orasima. Sutradan seći na kockice, štangle ili modlicom izvaditi polumesece.

Napomena: orahe možete zameniti lešnicima, a u drugi deo fila staviti malo čokolade i posuti mlevenim pečenim lešnicima, izgledaće vrlo lepo kada ih iseckate.:)

44 коментара:

  1. Oh, divna zbirka; ovako u kolekcij,i nebih znala koji prije uzeti.

    ОдговориИзбриши
  2. Predivna kolekcija prelepih kolača i još lepših slika. Oduvek volim da gledam tvoju zbirku lepih kolača.

    ОдговориИзбриши
  3. Izuzetno lepa zbirka sitnih kolača...slave su nveć počele, trebaće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Zorice... meni je isto lakse da se podsetim kad su ovako svi zajedno.:)

      Избриши
  4. Prekrasna kolekcija!!
    Ovi štapići od oraha me podsjećaju na polumjesece od oraha koje je pripremala moja mama, vidim po slojevima da je to vjerojatno taj isti recept. Ovako kao štangice su ekonomičniji recept, mada tada nema okrajaka kao kad se režu polumjeseci

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ti stapici se i ovde vrlo cesto rezu kao polumeseci, neki put ih pravim tako a nekada mi je zgodnije da isecem stanglice... dobri su ti stari receptici.:)

      Избриши
  5. Čitaš mi misli Lana! :) Upravo pravim spisak za neki ketering, i nailazim na tvoju slatku kolekciju. :) Zaista ti svaka čast!!! Prelepi kolači! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce posluziti, znam da vas dvoje to radite fantasticno... drzim vam fige!:)))

      Избриши
  6. E da, hvala ti što su i Nugat korpice tu... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Woooow...četvrta kolekcija kolačića... već vidim ima ih dosta za mene,neke sam i probala. Supeeeeer....nadam se da ce ih biti jooooš...tih malih,slatkih zalogajčića nikad dosta... pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;))) Znas da mi vec padaju na pamet ideje za novu kolekciju, samo dok ih prikupim prvo, hihihi... ljuuubac za sve vas!:)))

      Избриши
  8. Savršeno, baš si me podsjetila na svoje divne kolače. A tek kako dobro izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada ih i sama zaboravim, zgodno je kad su svi na jednom mestu... hvala ti!:)))

      Избриши
  9. Ubila si me u pojam! Fantazija! Posle ovakvih kolača ja više ne mesim...
    Ili mesim, ali ne slikam :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, dolazim kod tebe na fini rucak i nosim tanjric sa sa sobom... jel moze tako?:))))

      Избриши
    2. Može! Al da znaš, moj ručak je bez mesa, pa će trebati više kolača... ;)

      Избриши
  10. Vrlo je verovatno da sam ovo napisala i kod kolekcije broj 3, ali ne mari da ponovim - nije ti ravna ni jedna slasticara u gradu; kad se uzelim domacih kolaca znam gde da ih nadjem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Znas da si uvek dobrodosla... a mogle bismo da napravimo i plan za tu poslasticarnicu, hihihi.:)))

      Избриши
  11. Ti si jedna vrednica i umetnica:) Pa ja ne mogu verovati šta ti sve i koliko dobro radiš. Divnoooo!

    ОдговориИзбриши
  12. Mogu samo da gledam ove divne slike i naravno da ih spojim sa prethodnom kolekcijom, a nadam se da cu jednog dana isprobati bar delic ovih tvojih kolaca, koje si nam tako vredno pripremila. Sta reci osim svaka cast :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce receptici fino posluziti bilo kada da stignu na red... bisouuus:))

      Избриши
  13. koliko ja kasnim....ali sada nemogu oči da odvojim sa ovih kolačica... SAVRŠENSTVO BEZ MANE...
    puno poljubaca sa mora ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne kasnis, sacuvala sam ti tanjiric kolaca na stranu, hihhii.... veliki poljubac ti leti!:)))

      Избриши
  14. samo ti nastavi sa svojom tradicijom na našu radost...
    uživam u tvojim kolačićima..
    ove tvoje krem kocke me podsjećaju na jedan kolač koji se kod mene zove "abesinci"...od kuda mu taj naziv nemam pojma :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snjezo, hvala ti puno.:) p.s. mislim da recept za taj kolacic ima svaka kuca, a stvarno je fin i univerzalan.:)

      Избриши
  15. Lana draga ovo je savršeno, jednostavno savršena kolekcija tvojih divnih slastica, gledam i uživam i sigurno ću uživati i u isprobavanju i degustaciji barem nekog od ovih recepata. I sada već svaki dan očekujem da nam objaviš da tvoja slastičarnica počinje sa radom :), sa ovakvim kolačićima moraš ići dalje, ovo je na svjetskom nivou !

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Branka, hvala ti puno na svemu, a ako ikada proradi ta poslasticarnica zovem vas sve na svecano otvaranje.:))))

    ОдговориИзбриши
  17. Draga Lana pravila sam prije par dana ove padobrance sa ljesnjakom.. slicni su tipa francuskim macronsima koje sam par puta pravila,mada nisu u izradi tako komplikovani kao oni.. i bas me interesovalo da probam..Ja imam isto neke mamine recepete za padobrance i sa orahom al ide puno vise oraha.. kao i u jednom ovdje vec objavljenjom receptu . Ukusom divni.. ja obozavam przeni ljesnjak pa sa tim vise..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, nadam se ste bili zadovoljni rezultatom, u pravu ste ovo je neka varijanta francuskih macronsa i domacih padobranaca, verujem da bi ih bilo fino napraviti i sa bademima (samo da nisu tako preskupi:)... hvala puno na javljanju i na svim isprobanim recepticima!:))) Lep pozdrav Vam letiii...:))

      Избриши