недеља, 2. јун 2013.

Spremite se za izlet: piknik pitice i kifle sa maslinama



Nadam se da će nam se konačno prolepšati vreme, pa ako ovih dana možda planirate izlet negde u prirodi i na svežem vazduhu, spakujte ćebence, spremite korpice i napravite ove ukusne pitice za grickanje, prijaće sigurno posle duge šetnje i trčanja za frizbijem.:)

Recepti su objavljeni u prošlom, majskom izdanju magazina MEZZE, a tu ćete pronaći još puno lepih ideja za piknik zalogajčiće.:)

Kifle sa maslinama

Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 0,75 dl ulja, 0,75 dl soka od paradajza, 100 g zelenih maslina bez koštica
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira. U dubljoj posudi izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte kafenu šoljicu ulja i soka od paradajza, pa sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Ostavite da odmara 30-tak minuta.
Testo podelite na manje loptice i oblikujte kifle. Na sredinu utisnite po nekoliko maslina i dobro pritisnite da se ne bi odlepile prilikom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.

 
Piknik pitice (slane)



Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica kima, 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1 kašika sušenog origana, par kašika ulja, voda
Nadev: kulen, ajvar, ljutenica
Priprema:
 Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira. Izmešajte brašno, so i začine, dodajte pripremljeni kvasac i ulje, pa sa mlakom vodom zamesite srednje meko testo. Ostavite 10-tak minuta da odmara.
Testo razvijte tanko i izvadite veće krugove, možete koristiti i manji tanjir kao okvir po kome ćete iseći krugove.
 
 
Pripremite nadev: sitno iseckajte kulen i izmešajte sa par kašika ajvara, možete staviti i neki drugi nadev po želji. Na sredinu svakog kruga stavite po kašiku fila i preklopite na pola. Ivice testa dobro pritisnite viljuškom da se ne bi odlepile prilikom pečenja.

Pitice premažite umućenim jajetom i zasecite nožem na par mesta da bi izlazila para. Ispecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta.
 
Piknik pitice (slatke)
 
Sastojci: 150 g brašna, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 50 g maslaca, 1 belance, 1 kašika hladne vode

Fil: pekmez od ribizli (malina, jagoda, višanja i sl.)
Priprema:
Izmešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte malo soli, kockicu maslaca sobne temperature i jedno belance. Po potrebi možete dodati 1 kašiku hladne vode, pa zamesite glatko testo. Zamotajte ga u foliju i stavite na hladno oko 1 sat.
 
 
Razvijte tanko testo i isecite veće krugove, može i uz pomoć manjeg desertnog tanjira. Na svaki krug stavite po kašiku pekmeza od ribizli ili nekog drugog po želji. Ivice kruga premažite belancetom i preklopite na pola, dobro pritisnite viljuškom da se ne bi otvorile prilikom pečenja.
Paketiće premažite žumancetom i napravite par zareza da bi para mogla da izlazi. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.
 

 Zavirite i u novi broj našeg letnjeg izdanja i pronađite recepte za omiljenu pizzu, zasladite se slatkim voćnim piticama, prošetajte Hong Kongom sa Nevenom, naučite nešto novo o žalfiji, saznajte kako se pravi starter za testo i još punooo toga... viiiiiiidimo se!:)))


31 коментар:

  1. Uh, baš bih rado otišla na piknik s košarom punom slatkih i slanih pitica. Nadam se da će uskoro ljepše vrijeme, jer ovakav lipanj ne pamtim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je ovakvo vreme vec danima, prava jesen, nego dolazim po tebe sledeci put pa cemo zajedno na piknik.:)))

      Избриши
  2. Jeste da nam vrijeme bas nije naklonjeno ali valjda ce se popraviti uskoro pa ce bit i neki izlet. U medjuvremenu ja odoh da citam novi mezze jedva cekam svaki naredni broj i odmah trcim da ga procitam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, i za nas je svaki broj lepo iznenadjenje jer ne znamo sta su ostale devojke pripremale, tako da ga zajedno listamo sa uzivanjem.:))

      Избриши
  3. Volim peciva sa maslinama. Zanimljivo...sa paradajez sokom...ovo ce se isprobati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Paradajz mu samo daje lepu boju, ali ne promeni puno ukus, tako da slobodno sa isprobavanjem.:)))

      Избриши
  4. ovakve pogačice mi kod kuće radimo sa slanom ribom

    ОдговориИзбриши
  5. i ja se nadam boljem vremenu uskoro
    ovo su krasni prijedlozi! novi mezze sam pročitala, svaki broj me iznova oduševi

    ОдговориИзбриши
  6. Sa ovakvim izborom i ja bih rado krenula na izlet, bez obzira na vremensku prognozu :)

    ОдговориИзбриши
  7. Predivne ideje! Sve je nekako brzo, a sigurna sam i jaako ukusno! Mnogo mi se dopadaju, a posebno ove punjene slane pitice. Uzgred, poslednja dva broja Mezze magazina su savršena!!! Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, hvala ti, kod mene ti je sve na brzaka.:)) p.s. prenecu devojkama iz tima sve utiske... veeeliki pozdrav!:)))

      Избриши
  8. jako je interesantno testo sa paradajzom unutra...sigurno mu daje malo roskaste boje, jel' da? Nisam sigurna da se oseca mnogo ukus paradajza ali na oko je bas lepo ! Ovde u RImu smo pocetkom maja par puta "piknikovali" u jednom divnom paarku blizu kuce ali u poslednje vreme tesko...stalno kisa pada a i kada ne pada deluja kao da samo sto nije pala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo sa paradajzom dobije lepu boju, dok se sam ukus nekako i ne oseti posebno, moze se zameniti i kasicicom mlevene zacinske paprike. A parkic je uvek zgodno mesto za izlet, sada je sve fino zeleno, a to sto je blizu mu je samo dodatni plus, hihihi... i kod nas je slicno vreme, moglo bi to sunce vec da nam dodje.:))))

      Избриши
    2. A samo cekam kada sunce dodje kako cemo svi poceti da se zalimo...! A sto se tice testa sa paradajzom - pa neka, neka i ima lepu boju, bas mu to daje smek !!

      Избриши
    3. :))) E, bas tako, heheh... nikako nam ugoditi!:))) p.s. mozda bi moglo da se doda vise soka drugi put, onda bi bile bas fino rumene.:))

      Избриши
    4. Da, ali moralo bi da se vodi racuna da testo ne postane suvise blatnjavo, zar ne ? Ja bih eventualno uz sok od paradajza dodala jedno par kasika koncentrata paradajza iz tube...daje boju a nije tecno ! Sta mislis ?

      Избриши
    5. Mislim da bi fino bilo i sa koncentratom, mogla bih da isprobam sledeci put, ili ako budes mozda pre pravila, javi kako je uspelo, vazi?:))

      Избриши
  9. Joj kako su ti fina sva ova peciva! Savršeno.

    ОдговориИзбриши
  10. Samo da se vrijeme proljepša,idejice si nam dala i evo uživanja,krasno je sve zbilja i ove slane i slatke varijante.
    Pozdrav ti ide!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, puno lepih pozdrava leti i vama, da znas da sam se nekako uzelela sunca!:)))

      Избриши
  11. Kod nas grozno, nekad smo se u ovo vrijeme već i kupali a sada palimo grijanje. Sve kombinacije su mi super i slatke i slane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas upravo pada kisa dok ovo kuckam, vreme je vise nalik jeseni, nadam se da ce neki receptek fino posluziti.:))

      Избриши
  12. Lana, kako si ti lepo upakovala tu korpicu, samo da je zgrabiš i u prirodu! Mi često idemo na plac, i uvek ponesem neko pecivo, tamo je sve slatko, pa će mi ove tvoje ideje dobro doći ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Suzy, pokusavam da dozovem prolece ovom korpicom za izlet, ali nesto mi slabo ide od ruke.:)) p.s. mozda se neka pitica nadje u korpici sledeci put.:))

      Избриши
  13. Tvoje pecivo uvijek izgleda tako savršeno i ukusno :))

    ОдговориИзбриши
  14. Ne bih ja čekala izlet, jer ako je suditi prema ovom ledenom dobu, otopljenje neće skoro, hihihi... Sve izgleda tako slasno!

    ОдговориИзбриши